SRI A RAMAS FARA BANI – Guvernul ia peste sase milioane lei din Fondul de rezerva ca sa ii dea la Serviciul Roman de Informatii. Banii vor ajunge la Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazul si la Spitalul SRI Agrippa Ionescu: “Sumele sunt destinate angajarii si achitarii drepturilor salariale si a contributiilor angajatorului aferente acestora, pentru lunile noiembrie – decembrie 2023”

0
84

Bugetul Serviciului Roman de Informatii va fi suplimentat de Guvernul PSD-PNL condus de premierul Marcel Ciolacu . Asta intrucat SRI a ramas fara bani de salarii.

Executivul a inclus pe ordinea de zi de vineri, 20 octombrie 2023, un proiect de hotarare de Guvern prin care urmareste sa suplimenteze cu peste 6 milioane de lei sumele alocate Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul” si Spitalului „Agrippa Ionescu”. Mai exact, este vorba despre 6,25 milioane lei, bani necesari pentru plata salariilor la cele doua institutii din subordinea SRI. Suma va fi asigurata din Fondul de rezerva al Guvernului.

Iata proiectul de HG (vezi facsimil 1):

Hotarare privind alocarea de sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Serviciului Roman de Informatii pe anul 2023

Art. 1 – (1) Se aproba suplimentarea bugetului Serviciului Roman de Informatii pe anul 2023 din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023, cu suma de 6.250 mii lei credite de angajament si credite bugetare, din care 2.250 mii lei credite de angajament si credite bugetare la capitolul 61.01 – ‘Ordine publica si siguranta nationala’, titlul 51 – ‘Transferuri intre unitati ale administratiei publice’ si 4.000 mii lei credite de angajament si credite bugetare la capitolul 65.01 – ‘Invatamant’, titlul 51 – ‘Transferuri intre unitati ale administratiei publice’.

(2) Sumele prevazute la alin.(1) sunt destinate angajarii si achitarii drepturilor salariale si a contributiilor angajatorului aferente acestora, pentru lunile noiembrie – decembrie 2023.

Art. 2 – (1) Serviciul Roman de Informatii raspunde de modul de utilizare in conformitate cu prevederile legale in vigoare a sumelor alocate potrivit prezentei hotarari.

(2) Sumele ramase neutilizate se restituie la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pana la sfarsitul anului 2023, in conditiile legii.

Art. 3 – Ministerul Finantelor este autorizat sa introduca, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificarile corespunzatoare in structura bugetului de stat si in volumul si structura bugetului Serviciului Roman de Informatii pe anul 2023”.

Redam principalul pasaj din nota de fundamentare (vezi facsimil 2):

Serviciul Roman de Informatii este serviciul organizat de stat, specializat in domeniul informatiilor privitoare la securitatea nationalaa Romaniei, parte componenta a sistemului national de aparare, inacord cu dispozitiile Legii nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, cu modificarile si completarile ulterioare, iar activitatea institutiei este organizata si coordonata in plan strategic de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si supusa controlului Parlamentului Romaniei. Serviciul Romande Informatii contribuie la realizarea securitatii nationale prin indeplinirea misiunilor sale strategice, in consonanta cu prevederile Legii nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pe baza mentinerii si dezvoltarii unor capacitati consolidate, adaptabile simobile, inclusiv prin cooperarea cu alte institutii nationale si organisme similare din strainatate.

In subordinea SRI functioneaza Spitalul Clinic de Urgenta “Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, institutie medicala care furnizeaza servicii de asistenta medicala spitaliceasca si ambulatorie, inclusiv servicii de urgenta. Urmare a evenimentelor petrecute in ultimii ani, precum pandemia de COVID-19, s-a constatat ca derularea in conditii optimea actului medical si asigurarea confortului si sigurantei pacientului, inclusiv prin limitarea incidentei infectiilor si prin reducerea riscului de complicatii, sunt posibile doar prin eforturi financiare, materiale si umane sustinute. Totodata, in conditiile unui numar tot mai mare de pacienti care solicita asistenta medicala si ca urmare a cresterii complexitati afectiunilor, este necesara armonizarea structurilor din unitatile sanitare proprii cu criteriile de eligibilitate pentru derulareacontractelor in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. In tot acest proces, pentru asigurarea premiselor cresterii calitatii si disponibilitatii serviciilor medicale, resursa umana joaca un roldeterminant, si, in conditiile fluctuatiilor mari de pe piata muncii, atragerea personalului necesar si mentinerea celui existent este unproces anevoios, un factor important de motivare fiind asigurarea corespunzatoare si la timp a drepturilor salariale. Potrivit H.G. nr. 584/2005 privind finantarea unitatilor sanitare din sistemul de aparare, ordine publica, siguranta nationala si autoritate judecatoreasca, cu modificarile si completarile ulterioare, fondurile Spitalului Clinic de Urgenta “Prof. Dr. Agrippa Ionescu” se asigura dinvenituri proprii si din subventii de la bugetul de stat, acestea din urmafiind finantate prin bugetul SRI. In anul curent, cheltuielile de personal inregistreaza deficit de fonduri raportat la bugetul actual, ceea ce face imposibila plata integrala a drepturilor salariale incepand cu luna noiembrie pentru personalul unitatiisanitare din subordinea institutiei.

De asemenea, in subordinea Serviciului Roman de Informatii functioneaza Academia Nationala de Informatii ‘Mihai Viteazul’ (ANIMV), institutie militara de invatamant superior care asigura formarea, specializarea si perfectionarea cadrelor militare de informatii, atat pentru nevoile Serviciului, cat si pentru alte autoritati publice cu atributii in domeniul securitatii nationale.

Ca institutie de invatamant superior militar, ANIMV functioneaza intr-un mediu academic competitiv si in continua transformare, caracterizat de provocarile rezultate din necesitatea implementarii prevederilor noii Legi a invatamantului superior nr. 199/2023.

Pentru a-si mentine pozitia de institutie performanta de invatamant superior militar, etalon in domeniul intelligence si securitate nationala, ANIMV raspunde acestor provocari, in acord cu evolutiile cadrului normativ national, prin demersuri de consolidare a corpului didactic, atragerea de specialisti cu expertiza relevanta in domeniul academic, incheierea de parteneriate nationale si internationale pe proiecte de cercetare stiintifica si didactice relevante.

Totodata, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 27/2014, ANIMV este institutie finantata integral din venituri proprii, fondurile necesare sustinerii activitatilor prevazute a fi finantate din alocatii de la bugetul de stat fiind asigurate prin bugetul SRI.

In anul curent, cheltuielile de personal inregistreaza deficit de fonduri raportat la bugetul actual, ceea ce face imposibila plata drepturilor salariale pentru personalul Academiei incepand cu luna noiembrie.

In baza celor prezentate mai sus, pentru finantarea drepturilor salariale ale personalului din reteaua sanitara proprie si din Academia Nationala de Informatii ‘Mihai Viteazul’ pana la finele anului curent,inclusiv a contributiilor asiguratorii pentru munca, in temeiulprevederilor art. 1 din O.U.G. nr.73/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, propunem suplimentarea fonduriloralocate de la bugetul de stat pe anul 2023, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, cu suma de 6.250 mii lei credite de angajament si credite bugetare la titlul 51 – Transferuri intre unitati ale administratiei publice, respectiv 2.250 mii lei credite de angajament si credite bugetare la Capitolul 61.01 – Ordine publica si siguranta nationala si 4.000 mii lei credite de angajament si credite bugetare la Capitolul 65.01 – Invatamant”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments