Academia Română ia atitudine în scandalul bojdeucii lui Creangă. Scrisoare deschisă pentru revenirea „la autenticul său”

0
168

Joi, conducerea Academiei Române i-a trimis o scrisoare deschisă președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, cerându-i să ia toate măsurile posibile pentru a-i reda Bojdeucii lui Ion Creangă din Ţicău autenticitatea sa și pentru a menține acest loc ca un simbol identitar românesc, un punct de referință distinct al spiritului local și, în același timp, o atracție culturală deosebită.

„Academia Română a luat act că lucrările de renovare a primului muzeu literar din ţară, Bojdeuca lui Ion Creangă, au fost încheiate. Din nefericire, aşa cum ne semnalează oameni de cultură din toată ţara şi cum se poate vedea în imaginile postate pe internet, procesul de restaurare a fost pervertit de o viziune înclinată spre modernizare excesivă, cu totul nepotrivită pentru a conserva atmosfera de odinioară, farmecul simplităţii şi marca imediat recognoscibilă pentru cititorii povestitorului humuleştean. Casa de acum, renovată dincolo de limita kitsch-ului, a amuţit şi şi-a pierdut căldura. Ea nu mai vorbeşte despre o epocă importantă pentru memoria noastră culturală. Însemnele identitare au dispărut”, se arată în scrisoare.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCine a pus la cale sex-gate de România în 1996? Adevărul despre relația Ronei Hartner cu fostul președinte Emil Constantinescu
Articolul următorSTENOGRAME Seful de la Vama Sculeni lua spagile in toaleta: „Ii bogatie, uai”. La Vama Stanca scotea 4.000 de euro pe saptamana
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments