La Iasi va mai fi construit inca un parc eolian in valoare de 80 de milioane de euro.

0
107

Lucrările la parcul eolian din zona Hârlău vor începe în primăvara anului viitor: consilierii locali au aprobat recent planul urbanistic zonal, iar autorizația de construire va fi emisă până la finalul acestui an.

Investiția ajunge la 80 milioane euro, iar în proiect este implicat grupul francez SOLVEO Energies. De avizarea și autorizarea investiției se ocupă firma ACK Pașcani, condusă de fostul senatorul Florin Constantinescu – aceeași companie a intermediat și investiția de la Ruginoasa, a multimiliardarului ucrainean Rinat Ahmetov.

Proiectul SOLVEO este similar cu cel de la Ruginoasa: în primă fază vor fi montate 6 turbine (cu o capacitate instalată de 40 MW) și, ulterior, încă 2-3 turbine ceea ce ar duce la capacitatea parcului la 60 MW (aceeași ca la Ruginoasa). În context, amintim că investiția de la Ruginoasa ajunge la 104 milioane euro.

Solveo Energies este producător de energie verde prin parcurile fotovoltaice și eoliene pe care le finanțează, le dezvoltă, le construiește și le exploatează. Compania a operaționalizat aproape 300 de capacități de producție de energie verde, în special parcuri fotovoltaice în Franța, conform informațiilor de pe site-ul oficial.

Grupul francez a tatonat Iașul și în urmă cu peste 10 ani (când proiectul de la Hârlău a fost pentru prima dată lansat), dar reglementările legale naționale au „înghețat” investițiile eoliene timp de aproape un deceniu.

Potrivit investitorului, proiectul actual față de cel din 2010 este diferit – o diferență majoră este că numărul de turbine este mai mic (9 față de 16), dar capacitatea lor este mai mare (6,6 MW). Studiul de vânt și contractul de racordare la sistemul național sunt printre puținele documente care sunt similare.„Amplasamentul este situat în intravilan Hârlău, Jud. Iași la circa 6,4 km Sud-Vest de orașul Hârlău și la circa 1,5 km Nord-Vest de Comuna Scobinți. Accesul în zonă este asigurat de drumul național 28B până în apropierea localității Fetești (intersecția cu drumul național 281 – aproximativ 3 km depărtare de orașul Hârlău), apoi de drumurile comunale din Scobinți”, se arată în documentație.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentIata abaterea disciplinara pe care CSM o cere bagata in lege pentru tragerea la raspundere a judecatorilor si procurorilor care scapa de dosare penale
Articolul următorA început demolarea depoului Dacia
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments