Lucian Rusu, SGG: Este imperativ să dezvoltăm politici și inițiative menite să reducă emisiile de carbon în toate sectoarele economiei noastre

0
87

Emisiile de carbon provenite din activitățile zilnice au atins niveluri record, contribuind la creșterea temperaturilor globale și la fenomene climatice extreme, și este imperativ să dezvoltăm politici și inițiative menite să reducă emisiile de carbon în toate sectoarele economiei noastre, a declarat, la RIGC 2023, Lucian RUSU, Secretar General Adjunct al Guvernului României.

Lucian Rusu a spus: “O privire de ansamblu arată că emisiile de carbon provenite din activitățile zilnice au atins niveluri record, contribuind la creșterea temperaturilor globale și la fenomene climatice extreme. România nu este străină de aceste schimbări, iar impactul asupra sănătății, mediului și economiei noastre este tot mai evident.

Pentru a aborda această problemă, trebuie să acționăm ferm și consecvent. Este imperativ să dezvoltăm politici și inițiative menite să reducă emisiile de carbon în toate sectoarele economiei noastre. Acest lucru nu înseamnă doar să trecem la surse de energie mai curate, ci și să încurajăm mobilitatea sustenabilă, să investim în eficiența energetică și să promovăm inovațiile tehnologice care ne pot ajuta să atingem obiectivele noastre de reducere a emisiilor”.

La rândul lor, companiile de petrol și gaze caută modalități de a rămâne competitive pe o piață care prioritizează tot mai mult energia regenerabilă, a mai spus Lucian Rusu.

Potrivit domniei sale, progresele în tehnologiile de exploatare a gazelor naturale ar putea contribui la reducerea costurilor asociate transportului, oferind în același timp o opțiune ecologică în comparație cu alți combustibili fosili.

Lucian Rusu a menționat: “Țara noastră are potențialul să devină unul dintre cei mai importanți producători ai hidrogenului albastru în Europa, grație resurselor de gaze naturale de care dispunem, localizării țării noastre cu deschidere la Marea Neagră și potențialului ridicat de stocare a dioxidului de carbon. Mai mult, infrastructura actuală de transport și distribuție gaze naturale poate să joace un rol important în dezvoltarea hidrogenului”.

Planul România Neutră își propune ca țara noastră să devină neutră din punct de vedere climatic în 2050, ajungând la o reducere a emisiilor nete cu 99% în 2050, comparativ cu nivelul din 1990.

Lucian Rusu a explicat: “Sunt necesare eforturi suplimentare pentru atingerea neutralității climatice în 2050. Este necesară, mai întâi, atingerea jalonului din 2030, 78% reducere a emisiilor nete față de nivelul din 1990, iar atingerea țintelor e posibilă doar prin punerea în aplicare a politicilor și măsurilor potrivite fiecărui sector de activitate din economie.

Guvernul României susține modernizarea și eficientizarea sistemelor energetice, îmbunătățirea eficienței energetice și tranziția spre neutralitate climatică. Este nevoie de o tranziție către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon, prin stimularea investițiilor, pentru că schimbările climatice și securitatea energetică nu sunt doar probleme globale, ci și chestiuni de securitate națională și e nevoie să colaborăm cu partenerii noștri internaționali și să implementăm soluții la nivel național pentru a ne proteja viitorul.

Vă îndemn să fim conștienți de impactul acțiunilor noastre asupra mediului și să ne angajăm să construim un viitor mai sustenabil pentru România. Prin reducerea emisiilor de carbon, adaptarea la schimbările climatice și asigurarea securității energetice, putem contribui la un mediu mai curat și mai sigur pentru generațiile viitoare”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments