Poate parea radical, insa autoritatile statului Republica Moldova, pentru a asigura ca independenta statului sa nu fie subminata ar trebui sa urmareasca urmatorul demers: Orice finantare externa a partidelor din Moldova de catre Rusia trebuie interzisa pentru a proteja integritatea procesului electoral, chiar daca aceasta creeaza precedente. Si se va intampla acest lucru, mai devreme sau mai tarziu, candidatii care au vreo tangenta cu Rusia – interzisi la alegeri. Suntem intr-un razboi, poate nu direct, dar unul hibrid unde vedem ca Rusia chiar este omniprezenta in ceea ce se intampla in Moldova folosind fiecare scenariu posibil in detrimentul cetateanului Republicii Moldova, mai ales in contextul razboiului din Ucraina.
Nu este prima data cand Republica Moldova se confrunta cu o provocare majora pentru democratia si parcursul sau european si aceasta este desigur implicarea Federatiei Ruse in procesul electoral. In urma dezvaluirilor facute de seful Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteata, am aflat ceea ce stiam cu totii, faptul ca Rusia incearca sa influenteze alegerile din Moldova prin metode precum finantarea ilegala a campaniilor electorale, cumpararea de voturi si campanii de dezinformare. Aceste actiuni au ca scop nu doar subminarea vectorului european al tarii, ci si discreditarea alegerilor locale si altor procese democratice din Moldova.
De asemenea, actiunile ferme ale SIS si Comisiei Situatii Exceptionale sunt unele necesare pentru a contracara si impiedica planul Moscovei de a interfera nu doar in procesul electoral, dar si in securitatea tarii. Prin cele trei etape: atacuri cibernetice si alerte false cu bomba, proteste de destabilizare si interferenta in alegeri, Rusia a incercat sa creeze haos in tara, iar organele de forta au reusit sa stopeze rezultatul acestor actiuni subversive. Este foarte probabil ca rezultatele de la alegerile locale de duminica aceasta sa ne socheze profund. Nici macar un sondaj de opinie nu poate sa ne spuna cu predictibilitate cati primari ascunsi ai Rusiei vor castiga localitatile Moldovei. Suntem intr-o situatie fara precedent in care frauda electorala va fi de proportii nebanuite. Nimeni nu cunoaste cati bani a pompat Rusia in aceste alegeri, putem banui doar cu aproximatie numarul de actori locali care promoveaza pe fata interesele Moscovei.
Nu trebuie sa interzicem doar sase posturi si 30 de site-uri media care promoveaza interesele rusesti. Doar o eradicare a candidatilor pro-rusi poate salva ceva din procesele electorale din Moldova, pentru a numi alegerile locale valabile si nu nule.
Mizele alegerilor din 5 noiembrie 2023 sunt extrem de ridicate, avand in vedere ca Kremlinul isi doreste blocarea parcursului european al Moldovei si cauta politicieni locali in toate primariile tarii. Din acest motiv, Kremlinul si-a intensificat eforturile de destabilizare a Moldovei, implicand persoane corupte care se afla sub umbrela de destabilizare a lui Ilan Sor si partide sub controlul sau (a se citi Partidul Sansa, Partidul Renasterea), ori partide care au legatura cu Vlad Plahotniuc (PDCM, Partidul Democrat) in campania electorala. Rusia investeste masiv din exterior pentru a obtine un scor maxim la alegeri si ulterior, pentru a crea haos si divizare in societate. Cu toate ca unii dintre acesti oligarhi au fost in trecut aliati ai Rusiei si au fost implicati in actiuni impotriva procesului de aderare a Moldovei la Uniunea Europeana, acum incearca sa se pozeze in pro-europeni sau sa isi orienteze propaganda catre electoratul de centru, avand drept scop atacarea guvernarii pro-europene si a presedintei Maia Sandu. In ciuda masurilor legale luate, au gasit noi modalitati de a-si finanta partidele, utilizand metode ilegale pentru a influenta alegerile si a destabiliza guvernarea pro-europeana.
Mai grav, aceste manevre nu se opresc doar la nivelul discursului electoral. Recent, am fost martorii unei noi incercari de a testa cum reactioneaza institutiile statului, de data aceasta institutia nationala media – Teleradio Moldova. Postul public de televiziune, Moldova 1 a interzis participarea candidatului Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) la dezbaterile electorale pe motiv ca s-a adresat alegatorilor doar in limba rusa. Decizia postului Moldova 1 de a solicita candidatilor sa se exprime in limba oficiala, romana, la dezbaterile electorale promoveaza un standard echitabil si coeziunea sociala intr-o tara unde limba romana este oficiala. Toata atentia indreptata spre candidatul PCRM, Diana Caraman, la atat de putine zile inainte de alegeri, este desigur alimentata artificial de fortele apropiate Rusiei, pentru a agita electoratul pro-rus sa fie cat mai activ la alegeri, sa se simta discriminat si pentru a mobiliza electoratul pe tema lingvistica, chiar daca nu este cazul. Aceasta decizie mai vine si sa dea o palma pseudo-institutiilor media care sunt create doar pentru a promova imaginea lui Ilan Sor si pe buna dreptate le-a fost sistata activitatea, ca si site-urilor de propaganda media afiliate grupului Sor. Anume astfel de decizii contracareaza influenta Rusiei, care exploateaza nu doar teme precum cea lingvistica la fiecare rand de alegeri, dar trebuie sa o spunem pe nume, aceste unelte media chiar dezbina societatea si ne preocupa atentia de la chestiunile cu adevarat importante.
In contextul provocarilor semnificative cu care se confrunta Republica Moldova, alegerile locale din 5 noiembrie devin un moment crucial pentru cetatenii acestei tari. In mijlocul unui razboi hibrid orchestrat de Federatia Rusa si sustinut de forte interne corupte, alegerile locale au devenit arena principala a luptei pentru controlul asupra Moldovei. Cu finantarea externa din partea Rusiei si cu influenta unor grupuri pro-ruse care isi fac simtita prezenta, cetatenii Moldovei sunt chemati sa-si exprime vointa si sa apere independenta tarii lor.
Un aspect crucial al acestei alegeri este legat de accesul la fondurile europene de pre-aderare. Desi poate parea o afirmatie controversata, este un fapt confirmat ca localitatile care vor alege primari reprezentanti ai unor forte pro-ruse vor fi excluse de la fondurile europene de pre-aderare. Aceasta afirmatie este extrem de importanta si ar trebui sa fie un factor de luat in considerare de catre alegatori.
Interzicerea finantarii externe a partidelor politice din Moldova provenita din Rusia este un pas necesar si curajos pentru a proteja integritatea procesului democratic si a asigura ca alegerile reflecta cu adevarat vointa poporului. Abordarea autoritatilor noastre, prin decizia Comisiei Situatii Exceptionale de a le ingradi dreptul de a fi alesi reprezentantilor partidului Sansa este una legitima si necesara. Mai mult decat atat, avem temeiul si pentru o interzicere si mai extinsa, de a le fi interzisa participarea la alegerile de duminica, absolut tuturor candidatilor conectati cu Rusia si Ilan Sor, altfel nu se poate din pacate.
Aceasta masura radicala este justificata in contextul razboiului hibrid si arata hotararea Moldovei de a-si pastra independenta si procesele democratice intacte. Prin aceste actiuni curajoase, Republica Moldova nu doar ca se distanteaza de influenta Rusiei, dar si se apropie de un viitor suveran si democratic, eliberat de influentele straine si increzator in capacitatea sa de a-si construi propriul destin democratic. Trebuie sa trecem de testul alegerilor si pentru a demonstra partenerilor europeni ca Republica Moldova chiar este un stat in adevaratul sens al cuvantului, ca face parte din familia europeana.