Reguli și sfaturi pentru îmbunătățirea siguranței electrice în casă sau la serviciu

0
80

Tablou electric, cablu electric, ștecher, prelungitor… Cunoaștem mulți termeni care au de-a face cu electricitatea acasă sau la serviciu, dar știm cum să le folosim fără riscuri? Siguranța electrică este o practică generală de operare și întreținere a echipamentelor cu alimentare electrică pentru a preveni accidentele. Este necesară o instruire adecvată pentru a identifica și gestiona corect ce trebuie făcut în utilizarea energiei electrice pentru a menține mediul în siguranță pentru cei din jur.

 

Fie la locul de muncă, fie acasă, ambele scenarii implică electricitate. Iată câteva reguli de siguranță electrică pentru a vă ajuta să evitați pericolele electrice:

 

  1. Împiedicați echipamentul electric să intre în contact cu zonele umede

E una dintre cele mai importante reguli: apa și cablurile electrice nu trebuie să intre niciodată în contact. Țineți apa și alte lichide departe de echipamentele electrice și de sursele de electricitate. Nu turnați niciodată apă pe un incendiu electric. Extinctoarele potrivite pentru stingerea incendiilor electrice sunt marcate ca fiind de clasă C. Acestea sunt pe bază de pulbere și sunt indicate în situațiile în care instalațiile electrice nu depășesc 1000 Volți

 

  1. Asigurarea unei utilizări corecte la deconectare

Trageți de fișă (ștecher), nu de cablul de alimentare, atunci când deconectați echipamentul electric de la priza electrică. Înainte de a pune în funcțiune un aparat nou, verificați puterea electrică contractată și citiți instrucțiunile aparatului.

De asemenea, vă sfătuim să plasați aparatele electrice care se pot supraîncălzi, cum ar fi radiatoarele și televizoarele, suficient de departe de perete, astfel încât aerul să poată circula puțin și să evitați supraîncălzirea, care ar putea provoca un incendiu.

Totodată, asigurați-vă mereu că scoateți din priză electrocasnicele portabile după utilizare (uscătoare de păr, plăci de păr, filtre de cafea, prăjitoare de pâine etc.). Acest lucru se aplică și când doriți să schimbați un bec. Atunci când schimbați becul, este important ca acesta să fie oprit.

 

  1. Instalați și aranjați în mod corespunzător cablurile electrice

Țineți cablurile electrice la distanță (și departe de animalele de companie care le pot roade). Cablurile dezordonate care zac peste tot pot deveni, de asemenea, un pericol de împiedicare. Un cablu electric situat în calea dumneavoastră vă poate împiedica și riscați un accident grav.

 

  1. Înțelegeți cum funcționează un tablou electric

Se recomandă ca toate persoanele care locuiesc sau folosesc încăperile care urmează să fie protejate să știe unde se află tabloul electric și să știe cum să oprească curentul la domiciliu sau cum să îl repornească în cazul în care se întrerupe.

Evitați să folosiți o priză sau un prelungitor pentru a alimenta mai multe echipamente, deoarece acestea se pot supraîncălzi și pot provoca un incendiu. Pe cât posibil, folosiți un singur electroasnic pentru fiecare priză.

 

  1. Feriți-vă de liniile de înaltă tensiune

Fiți atenți la liniile electrice înainte de a vă urca în copaci sau pe scări și mai ales atunci când lucrați la înălțime.

 

  1. Luați prize electrice cu siguranță pentru copii

Folosiți capace de priză atunci când copiii se află în apropiere pentru a preveni electrocutarea. Și, dacă aveți un tablou electric la care pot ajunge cei mici, cel mai bine este să-l protejați cu o ușiță sau să-l acoperiți cumva pentru a nu le atrage atenția.

 

  1. Invetigați luminile care pâlpâie

Solicitați verificarea și repararea luminilor pâlpâitoare, deoarece acestea pot fi cauzate de conexiuni slăbite undeva sau becul în sine trebuie securizat sau înlocuit.

 

  1. Instalați semne de avertizare

Folosiți semne clare și vizibile atunci când în apropiere există înaltă tensiune despre care oamenii trebuie avertizați. De asemenea, semnalizați corespunzător unde se situează tabloul electric.

 

  1. Nu faceți lucrări de „do it yourself” ci cereți ajutor specializat

Cereți întotdeauna unui expert să se ocupe de orice problemă electrică. În caz de urgență, nu ezitați să apelați la serviciile de urgență, care vă vor spune cum să ajutați în condiții de siguranță până la sosirea personalului calificat.

 

  1. Dacă trebuie să manipulați un aparat electric, scoateți-l din priză în prealabil

Înainte de a deconecta un aparat electric, verificați dacă acesta este uscat. Și nu cărați obiecte în brațe cât timp sunt conectate încă la priză printr-un cablu electric, chiar dacă este pentru câțiva centimetri sau un metru. Deconectați mereu aparatul, mutați-l unde vă doriți, și apoi îl puteți reconecta.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments