Studenţii de la UMF Iași s-au plâns că au 12 ore de cursuri zilnic la facultate. Abandonul universitar a atins un procent de aproximativ 48%

0
224

Senatoarea USR Silvia Dinică a depus o inițiativă legislativă menită să rezolve problema cursurilor excesive la facultate. Propunerea vine în urma plângerilor sute de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, care se confruntă cu până la 12 ore pe zi și o creștere a taxelor de licență.

Inițiativa depusă de senatoarea USR Silvia Dinică pare să aibă la bază preocuparea pentru drepturile și bunăstarea studenților, în special în contextul în care s-au semnalat probleme legate de numărul excesiv de ore de curs la unele facultăți. Această propunere vizează limitarea zilnică a timpului petrecut de studenți la facultate la maximum opt ore, pentru a le oferi posibilitatea de a se implica în activități suplimentare sau de a lucra în paralel cu studiile.

Silvia Dinică, membră a comisiei de învățământ din Senat, a declarat că majorarea taxelor de școlarizare adaugă o presiune financiară suplimentară asupra studenților, împiedicându-i să își susțină studiile și contribuind la un abandon universitar în creștere. Propunerea ei vizează să protejeze drepturile studenților, limitând timpul petrecut la facultate la maximum opt ore zilnic.

„Acest exemplu de eșec al legislației existente de a proteja drepturile studenților, dar și de a permite un acces facil la studii universitare nu este unic. De aceea, consider necesar ca studenții să nu poată fi obligați să petreacă mai mult de opt ore în facultate zilnic, astfel încât să se poată face activități suplimentare, fie că vorbim de un loc de muncă, fie de un hobby sau altă activitate extracurriculară”, a declarat Silvia Dinică.

Senatoarea subliniază că majorarea taxelor de școlarizare poate contribui la dificultățile financiare ale studenților și la abandonul universitar. De asemenea, menționează că o serie de activități extracurriculare sau de muncă ar putea fi limitate de un program încărcat. „Când alăturăm creșterilor de taxe și programul încărcat, punem studenții în imposibilitatea de a munci în paralel cu facultatea și, deci, în imposibilitatea de a-și plăti studiile. Consecința o știm cu toții: abandonul universitar”, a mai adăugat  senatoarea USR.

Raportul UEFISCDI din 2022 relevă un abandon universitar de aproximativ 48%, subliniind necesitatea unor schimbări în sistemul educațional superior. Propunerea legislativă nu afectează negativ procesul educațional, ci încurajează instituțiile de învățământ să dezvolte orare de cursuri echitabile, asigurând respectarea drepturilor sociale ale studenților.

Inițiativa nu pare să afecteze procesul educațional în mod negativ, deoarece numărul necesar de credite pentru promovarea anului universitar este menționat ca fiind de 30, iar studenții pot atinge aceste credite cu şase ore de cursuri pe zi. Propunerea pare să încurajeze instituțiile de învățământ să elaboreze programe incluzive și să țină cont de drepturile sociale ale studenților. În final, adoptarea sau respingerea acestei inițiative va depinde de dezbaterile din cadrul sistemului legislativ și de susținerea pe care o va primi din partea altor membri ai parlamentului și a societății civile.

5 1 vote
Article Rating


Articolul precedent“Creierul lui Kovesi” Dana Titian nu mai are ce sa caute in sistem: “Modul de raspuns a fost pe alocuri ambiguu si ezitant… Atitudine ezitanta, nefiind prezentate motive concrete cu privire la dorinta de a reveni in profesie…”
Articolul următorDrumul pe care au murit 300 de români în 10 ani: Sunt 199 de cruci pe o distanţă de 85 de km
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments