Asociatia Investitorilor in Real Estate din Romania acuza: „In ultimii 3 ani, nu s-a aprobat niciun PUZ de catre CGMB, blocajul constructiilor scazand contributia Bucurestiului la PIB cu 7% si echivaland cu aproape jumatate din deficitul bugetar al Romaniei pe 2023

0
43

Administratia primarului Capitalei Nicusor Dan (foto) adanceste haosul din Bucuresti, acuza Asociatia Investitorilor in Real Estate din Romania (AREI).

Intr-un comunicat emis vineri, 8 decembrie 2023, AREI isi exprima nemultumirea legata de faptul ca in ultimii 3 ani nu s-a aprobat niciun plan urbanistic zonal in Bucuresti. In acest context, ONG-ul solicita ca in Codul Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor, aceste atributii sa treaca de la primaria generala la primariile de sectoare, relateaza Antena 3 CNN.

Blocajul constructiilor in care se afla Bucurestiul a dus la scaderea contributiei la PIB cu 7%, arata datele Asociatiei Investitorilor in Real Estate din Romania. Este echivalent cu aproape jumatate din deficitul bugetar al tarii pe 2023. In plus, mari companii internationale si-au anuntat reducerea sau incetarea operatiunilor.

Noi construim cladiri de birouri, case, centre comerciale unde merg oamenii. In ceea ca priveste Produsul Intern Brut al tarii, avem o contributie semnificativa. Avem mii de angajati si contribuim la dezvoltarea economica a tarii de asemenea”, a declarat Dennis Selinas, presedintele AREI.

Asociatia Investitorilor in Real Estate din Romania solicita ca in Codul Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor, PUZ-urile sa treaca de la Primaria Capitalei la primariile de sector. AREI sustine ca sistemul actual incalca principiile constitutionale ale descentralizarii si autonomiei.

Viziunea urbanistica se regaseste in PUG, puzurile vin sa o completeze. Acest transfer de competente nu ar avea cum sa afecteze viziunea urbanistica”, spune Irina Dumitru, avocat Deloitte.

In alte tari, deciziile se iau la nivel local.

Sunt multe exemple cum ca administratia, la cel mai mic nivel, are abilitatea de a reprezenta interesele oamenilor mai bine decat la nivel general. De exemplu, in Londra sunt diferite sectoare si fiecare ia decizii”, a punctat Dennis Selinas, presedintele AREI.

Dezvoltatorii imobiliari cer garantarea predictibilitatii si asigurarea principiului neretroactivitatii legii.

Investitorii in sectorul imobiliar au nevoie de claritate si predictibilitate. In acest context asteptarile noastre la PUG sunt sa ofere aceasta transparenta si predictibilitate”, a afirmat Robert Ionita, membru fondator AREI.

Constructorii atrag atentia ca asa cum este proiectul, prevede ca orice teren, fie proprietate publica, fie proprietate privata, poate sa fie calificat drept spatiu verde.

Se mai poate ajunge la un abuz daca s-ar aproba codul in forma actuala, s-ar putea ajunge la o expropriere, la o lipsa de proprietate, atata timp cat un spatiu privat va fi declarat spatiu verde. Se poate declara daca asta este viziunea, dar numai printr-o expropriere si o despagubire justa”, a explicat Geo Margescu, membru in Consiliul Director AREI.

Membrii AREI atrag atentia asupra multiplelor schimbari legislative si cer ca imobilele sa respecte legislatia in vigoare de la momentul obtinerii autorizatiei. Astfel, nu ar mai fi cazuri in care constructii care detin toate avizele, date de autoritatile locale, sunt declarate ilegale. Si doar constructiile facute fara autorizatie ar trebui daramate. Codul Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor se afla de cateva luni in dezbatere in comisiile de specialitate din Camera deputatilor.

Iata neregulile semnalate de oamenii de afaceri cu privire la Codul Amenajarii Teritoriului:

– Sistemul actual este nefunctional, fapt dovedit de statistica: in ultimii 3 ani nu s-a aprobat NICIUN PUZ de catre Consiliul General, blocajul constructiilor scazand contributia Bucurestiului la PIB cu 7% si echivaland cu aproape jumatate din deficitul bugetar al Romaniei pe 2023. In plus, mari companii internationale si-au anuntat reducerea sau incetarea operatiunilor in Romania;

– Sistemul actual incalca principiile constitutionale ale descentralizarii si autonomiei, lasand competenta pentru reglementari locale la nivelul superior;

– Sistemul actual incalca principiile reprezentativitatii politice democratice, prin faptul ca reprezentanti ai partidelor din organizatii ale unor sectoare decid asupra modelului de dezvoltare al altor sectoare, fara ca sensul si spiritul mandatului sa fie respectat. Consilierii generali alesi de locuitorii sectorului 1 nu trebuie sa decida pentru sectorul 6 si invers;

– Aceleasi principii vizeaza si calitatea de beneficiar al unui PUZ, care trebuie fie orice proprietar de teren, atat in exercitarea dreptului sau constitutional de proprietate, cat si in cel de a avea acces liber la justitie, in cazul contestarii respectivei documentatii;

– Riscurile formei actuale: pedepsind in mod arbitrar si discretionar investitorii, prin blocarea tuturor proiectelor, preturile locuintelor din Bucuresti au crescut, provocand exodul oamenilor catre zona metropolitana si crescand, in paralel, traficul si poluarea din oras, intrucat majoritatea celor mutati lucreaza si au copiii la scoli in Bucuresti;

– Inventarierea spatiilor verzi pe terenuri private este neconstitutionala, afectand dreptul la proprietate. Prin eventuala inscriere a terenurilor private in Registrul spatiilor verzi se face, de facto, o expropriere abuziva, similara confiscarii, prin limitarea exercitarii dreptului de proprietate.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments