Echipa Mavis Artificial Heart, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a primit „Premiul pentru cea mai avansată inimă artificială”, în marea finală a competiției – „Heart Hackaton”, prima competiție studențească mondială pentru realizarea unei inimi artificiale, care a avut loc pe data de 29 octombrie, la Dallas.
Proiectul a fost extrem de apreciat intrucat inima articiala indeplineste standardele pentru a fi implantata atat la adulti, cat si la copii, iar costurile de productie sunt extrem de reduse fata de ceea ce exista astazi pe piata.
Proiectul a luat naștere în octombrie 2022, când tinerii de la UMF Iași au început să lucreze la un prototip din titan, cu un motor cu levitație magnetică. Lucrurile au avansat si au ajuns la o inima artificiala care poate inlocui toate procesele fiziologice pe care inima anatomica le face.
Cosmin Manea, Developer: „Aici avem este device-ul care va alimenta inima noastra artificiala. Are o bobina care va aduce energie din afara corpului printr-o bobina si se va alimenta astfel incat riscul de infectie va scadea semnificativ aceasta fiind si principala problema a inimilor artificiale de pe piata„.
Florin Bogdan Popa a lucrat la partea de design si la partea de materializare. Cea mai mare provocare a fost crearea unui aparat care are o dimensiune mai mica decat inima normala, dar care sa indeplineasca toate functiile. Singurul proces care nu poate fi facut de o inima artificiala este pulsul, dat de bataile inimii.
Florin Bogdan Popa, student: „Cea mai mare provocare a fost faptul ca a trebuit sa creem un dispozitiv foarte mic, care sa fie implantat si la adulti si la copii, sa ajutastam toate valorile pe care ni le doream cu acea marime foarte mica„.
Fiecare student a avut o misiune precisa în acest proiect.
Lavinia Luca, studentă: „Eu am lucrat pe partea de motor si provocarea a fost dimensinea deoarece este foarte mica si motorul ar trebui sa fie foarte mic. Principiul de functionare al acestuia este de levitatie magnetica. De asemenea, am lucrat si pe partea de teste hidraulice„.
Juriul a ramas fara cuvinte cand a vazut ceea ce au creat studentii de la Iasi.
Florin Bogdan Popa, student: „Va fi preluat de niste elice care sunt in interior, una fiind mai mare ca cealalta pentru a da un debit diferit si va iesi pe aici, prin vasele principale ale cordului, prin artere si aceasta este principala idee si sunt invartite de acelasi motor. Unica diferenta dintre ele este ca sunt facute diferite pentru acel volum„.
Proiectul inimii artificiale a fost facut sub coordonarea profesorilor de la UMF Iasi.
Alexandru Plesoianu, Coordonator proiect: „In acest moment suntem singurii, cei mai avansati dar este o cursa lunga, de aproximativ zece ani, pentru dezvoltarea unui astfel de produs. Deci avem un avantaj temporar. Va trebui sa continuam aceasta munca, iar cel mai puternic adversar inca nu a aparut, presupun ca echipa din Germania va fi cea mai puternica„.
Pana atunci, studentii trebuie sa tina pasul cu tot ceea ce inseamna inovatie.
Ionut Nistor, Coordonator proiect Mavis: „Prin acest colectiv l-au prezentat lumii intr-o competitie studenteasca de propuneri inovatoare de inimi artificiale. Este un proiect avansat si premiat cu titlul de „Cel mai avansat proiect la nivelul actual”. Un proiect care ne da speranta si va fi baza urmatoarei propuneri de finantare pentru construirea unui model care va fi implantat la animal, proiect care va fi intiat in primavara anului 2024„.
De asemenea, sunt depuse toate demersurile pentru a inregistra inventia de la Iasi.