Cod fiscal schimbat din nou: reguli noi privind recuperare pierderilor firmelor, din activităţi independente, investiţii sau alte surse extrasalariale

0
86

Începând cu 2024, pierderea fiscală anuală a firmei se recuperează în procent de 75% din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi, conform unui proiect OUG, obţinut de Economica.net, care modifică din nou Codul fiscal.Economica.net a obţinut un proiect de OUG care aduce modificări unor acte normative care vizează salarizarea la stat, taxarea muncii, majorarea unor indemnizaţii necontributive acordate pensionarilor, dar şi firmelor şi persoanelor fizice care obţin venituri extrasalariale.

În acest articol vă prezentăm schimbările aduse de proiectul de OUG Codului fiscal în privinţa recuperării pierderilor de către firme şi de către persoanele fizice care au obligaţia să trimită declaraţia unică la Fisc pentru veniturile extrasalariale realizate.

Reguli noi privind recuperare pierderilor firmelor

În prezent, Codul fiscal spune că pierderea anuală, stabilită prin declarația de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora, conform articolului 31 alineatul 1, consultat de Economica.net.

Pierderile din activităţi independente, din activităţi care generează venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, care provin din străinătate, se reportează și se compensează de către contribuabil în limita a 75% din veniturile de aceeași natură și sursă, realizate în străinătate, pe fiecare țară, înregistrate în următorii 5 ani fiscali consecutivi, reiese din proiectul de OUG analizat de Economica.net.

Pierderea din operaţiuni de investiţii

Pierderea netă anuală din operaţiuni care generează venituri fie din câștiguri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, fie câștiguri din transferul aurului de investiții, stabilită prin declarația unică, se recuperează în procent de 75% din câștigurile nete anuale obținute în următorii 5 ani fiscali consecutivi, conform proiectului de OUG analizat de Economica.net.

Regulile de reportare a pierderilor sunt următoarele:

  • reportul se efectuează cronologic, în funcție de vechimea pierderii, în următorii 5 ani consecutivi;
  • pierderea reportată, necompensată după expirarea perioadei de 5 ani, precizată mai sus, reprezintă pierdere definitivă a contribuabilului.
  • dreptul la report este personal şi netransmisibil;

Pierderile nete anuale provenind operaţiuni de investiţii din străinătate se reportează şi se compensează de către contribuabil în procent de 75% din veniturile de aceeași natură și sursă, realizate în străinătate, pe fiecare țară, înregistrate în următorii 5 ani fiscali, conform proiectului de act normativ obţinut de Economica.net.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments