Cum alegi întrerupătorul potrivit

0
97

Te afli în plin proces de amenajare sau de redecorare? Află care sunt cele mai bune metode pentru a alege întrerupătoarele potrivite pentru locuința ta.

Întrerupătoarele au rolul de a deschide și de a închide circuitul electric, fiind destinate comenzii de a ilumina orice încăpere. Poate că nu ți se pare că alegerea acestora este un proces extrem de important, însă, pe lângă partea lor practică, trebuie să te gândești și la rolul decorativ pe care îl au.

Prin urmare, este necesar să te apleci puțin asupra procesului de selecție pentru a te asigura că ai făcut o opțiune potrivită.

Câte tipuri de întrerupătoare există?

Primul lucru de la care trebuie să pornești este acela de a ști câte tipuri de întrerupătoare există pe piață.

În funcție de comenzile pe care le execută, acestea se împart în mai multe tipuri după cum urmează:

  • întrerupătoare simple, care au rolul de a aprinde și de a stinge un singur circuit pentru iluminat
  • întrerupătoare duble, care te vor ajuta să controlezi două surse de iluminare dintr-un singur loc
  • întrerupătoare de tip cap-scară, care controlează un circuit din două puncte care sunt diferite; mai exact, vei avea posibilitatea de a controla o singură sursă de lumină din două locuri – ele sunt utile în cazul în care locuiești într-o casă care are mai mult de etaje, avantajul lor fiind acela că nu vei mai fi nevoit mergi prin toată casa pentru a reuși să aprinzi lumina
  • întrerupătoare de tip cruce, care te ajută să controlezi un circui destinat iluminatului din mai multe puncte, la fel ca și întrerupătoarele menționate mai sus, adică cele cap-scară

În funcție de formă și de model, ele se pot împărți in:

  • întrerupătoare clasice – cele care au un buton care te ajută să aprinzi sau să stingi lumina
  • întrerupătoare cu senzor – cele care se aprind atunci când detectează mișcare
  • întrerupătoare tactile
  • întrerupătoare cu levier

Alege-le în funcție de încăperea în care urmează să le montezi, în funcție de preferințele tale, dar și în funcție de stilul de design ales pentru amenajarea casei tale. Dacă, spre exemplu, ai ales să amenajezi casa într-un stil ultramodern și ai o casă smart, atunci poate că te vei îndrepta mai degrabă către întrerupătoare cu senzor. Iar în cazul în care casa ta este decorată clasic, vor fi potrivite pentru tine întrerupătoarele clasice.

Cum le alegi?

După ce ai stabilit tipul de întrerupător pe care vrei să îl comanzi, gândește-te și la complexitatea sau la simplitatea instalației electrice pe care o ai deoarece toate acestea vor depinde de tabloul electric care trebuie să suporte numărul întrerupătoarelor. În ceea ce privește numărul, ia în calcul toate încăperile pe care le ai de iluminat, cantitatea de lumină de care ai nevoie casă și astfel vei ști câte întrerupătoare ai de cumpărat. În cazul în care vei avea multe întrerupătoare, alege o instalație electrică și un tablou electric care să te ajute în acest sens pentru a evita orice fel de pericol de scurtcircuitare care poate apărea la un moment dat. Pentru că tot vorbeam despre instalație electrică și de tabloul electric, ia în calcul și numărul de condensatoare, de prize și de cabluri electrice de care ai nevoie în casa ta.

Ce rol are designul?

Nu neglija nici partea de design pentru că și aceasta este importantă. Dacă, să spunem, ai ales să te muți sau să-ți construiești o casă modernă, cu un design interior modern, ultra tehnologizat, minimalist sau poate că retro, simplu sau clasic, fă același lucru și în ceea ce privește alegerea întrerupătoarelor. De ce? Deoarece în cazul în care acestea nu se potrivesc cu stilul de design interior ales, vei crea o dizarmonie și e păcat să se întâmple asta din cauza detaliilor de amenajare.

Cum le montez?

În ceea ce privește montarea întrerupătoarelor, ai la dispoziție mai multe posibilități cum ar fi: montajul aparent, îngropat sau în diverse rame. În cazul în care nu te pricepi la asta, te sfătuim să apelezi la ajutorul unui electrician pentru a preveni orice fel de neplăceri cauzate de o montare greșită a instalației electrice.

Spor la alegeri bune!

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments