Iohannis, mesaj privind Revolutia din 1989: „Din pacate, Dosarul Revolutiei nu are inca un deznodamant, iar aceasta situatie pateaza memoria celor care au luptat si si-au dat viata pentru libertatea noastra”

0
40

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, intr-un mesaj cu ocazia Zilei Victoriei Revolutiei Romane si a Libertatii, ca Dosarul Revolutiei nu are inca un deznodamant, iar acest lucru impiedica „deplina reconciliere cu trecutul dureros”.

„Din pacate, Dosarul Revolutiei nu are inca un deznodamant, iar aceasta situatie pateaza memoria celor care au luptat si si-au dat viata pentru libertatea noastra. Pana cand justitia nu va fi infaptuita, in lipsa unei concluzii clare si concise asupra vinovatilor si a asumarii raspunderii fata de victime, nu putem discuta despre deplina reconciliere cu trecutul dureros”, a aratat seful statului.

Potrivit lui Iohannis, „cele patru runde de alegeri de anul viitor reprezinta un veritabil exercitiu democratic”.

„In urma cu 34 de ani, fii si fiice, frati, surori, parinti, bunici si prieteni si-au pierdut viata in luptele crancene pentru a castiga libertati si drepturi, inclusiv acela de a vota. Datorita jertfei lor supreme, astazi avem posibilitatea de a participa activ si fara constrangeri la procesul democratic. Exercitarea dreptului de vot este o datorie fata de memoria celor care si-au riscat propriile vieti pentru idealurile nationale, dar si o responsabilitate pentru asigurarea unui viitor prosper pentru tara noastra”, a completat Iohannis.

El aminteste ca Revolutia din Decembrie 1989 „reprezinta momentul in care aspiratia de zeci de ani a romanilor pentru libertate a reusit sa doboare comunismul, dezvaluindu-i barbaria in fata intregii lumi”.

„Regimul comunist a insemnat frica, infometare, deziluzie, cenzura, dispret total pentru viata si demnitate, minciuna si teroare. In Decembrie 1989, romanii au reusit sa invinga acest monstru care ii tinuse timp de patru decenii si jumatate in bezna sociala, economica si intelectuala. Aceasta lunga perioada de suferinta insa a generat o energie uriasa, care a fost transpusa in curaj, hotarare si putere, dorinta de libertate fiind, pentru foarte multi romani, mai presus decat propria lor viata”, a spus presedintele.

Klaus Iohannis ii indeamna pe romani sa nu ii uite pe eroii „care s-au opus dictaturii pentru a reda intregii natiuni romane drepturile si libertatile de care a fost privata atatea decenii”.

„Datorita lor, generatiile care au urmat anului 1989 s-au nascut si au crescut in democratie, ferite de cruzimea totalitarismelor. Ororile comunismului, desi sunt dificil de rememorat sau chiar imposibil de imaginat pentru cei tineri, nu trebuie sa fie date uitarii odata cu trecerea timpului. Este esential ca tinerele generatii sa cunoasca si sa inteleaga adevarata amploare a dramelor si a suferintelor indurate de romani pana acum trei decenii si jumatate”, a spus presedintele Iohannis.

El face referire in mesaj si la provocarile actuale, care „scot in evidenta anumite fragilitati si vulnerabilitati ale regimurilor democratice, ceea ce poate genera un sentiment de nostalgie cu privire la perioada comunista”.

„Impactul actualelor crize succesive, amenintarile generate de conflictele militare, unele chiar in apropierea granitelor noastre, genereaza frustrari si resentimente care fac ca trecutul sa capete valente pozitive pe care nu le-a avut in realitate. Nu putem permite ca trecerea timpului sa dea nastere unei false cosmetizari a trecutului comunist, care trebuie pastrat in memoria colectiva exact asa cum a fost, dur si detestabil. Doar in acest mod putem proteja tot ce am reusit sa construim in acesti ani de democratie”, a afirmat Klaus Iohannis.

Presedintele a evocat marturiile ororilor comunismului, crucile de la inchisorile de la Sighet si Aiud, gratiile inchisorilor de la Pitesti sau Jilava, „vietile frante abrupt de dictatura, lacrimile mamelor care-si plang copiii in Cimitirele Eroilor Revolutiei”.

„Libertatea pe care suntem datori sa o pretuim a izvorat din suferintele taranilor colectivizati cu forta, din chinurile celor din beciurile Securitatii si din rugaciunile milioanelor de oameni privati de cele mai elementare conditii de trai in iernile reci ale comunismului. Apararea democratiei in fiecare zi este cel mai potrivit mod de a onora memoria celor care au visat o Romanie europeana, prin valori si prosperitate, si au patimit pentru acest ideal”, a spus Klaus Iohannis.

El a sustinut ca sunt necesare eforturi constante la nivelul autoritatilor, al societatii civile si al cetatenilor deopotriva pentru a combate eficient manifestarile nedemocratice.

„Indiferenta si lipsa de actiune in fata amenintarii populismului si a extremismului sunt un real pericol pentru orice societate democratica. Institutii puternic atasate statului de drept, respectarii legii si protejarii cetatenilor nu sunt doar idealuri si asteptari legitime, ci drepturi pe care le-au castigat romanii pentru romani”, a afirmat Iohannis.

Ministrul Afacerilor Interne, Catalin Predoiu, a declarat vineri ca adevarul despre evenimentele de la Revolutie nici pana astazi Justitia nu l-a putut oferi complet romanilor si reprezinta „o restanta” pe care romanii o asteapta inca onorata de catre Justitie – care trebuie sa lamureasca „cat mai grabnic” responsabilii pentru crimele din decembrie 1989 si ianuarie 1990.

„Sunt constient de progresele si modernizarile petrecute in Ministerul Afacerilor Interne in ultimii 34 de ani, sunt determinat sa imi aduc contributia personala la continuarea acestora si sa ma asigur ca rasplatim asteptarile cetatenilor si ale comunitatilor. Sa ne demonstram prin fapte si rezultate concrete, demni de Tricolorul albastru, galben si rosu, sub care Ministerul Afacerilor Interne si fiecare din membrii sai isi desfasoara activitatea”, a mai spus Predoiu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments