Logodnă în high-life: avocata Gianina-Vera Poroșnicu și omul de afaceri Jullio al-Attar

0
1623

Iată o veste interesantă și, pentru neinițiați, de-a dreptul surprinzătoare: o logodnă în high-life, pe axa București – Iași. Protagoniști sunt două personalități puternice și, cel puțin din perspectiva notorietății, complementare: avocata Gianina-Vera Poroșnicu și omul de afaceri Jullio al-Attar.

Jullio al-Attar este un membru respectat al comunității de afaceri bucureștene, cetățean român și îndrăgostit de țara noastră. A avut ocazia să o cunoască de foarte tânăr, tatăl său fiind doctor în relații internaționale, profesor la academia diplomatică siriană și, foarte important, ambasador al Siriei în România, în anii 1980. Mătușa lui Jullio al-Attar, doamna Najah al-Attar este, astăzi, vicepreședintele Republicii Arabe Siriene. Era un mediu care privilegia educația serioasă și, în același timp, curiozitatea față de alte culturi. Probabil că astfel se explică deschiderea lui Jullio al-Attar și ușurința cu care s-a integrat în societatea românească.

De profesie medic stomatolog, avea să opteze pentru „internațional”. Nu i-a urmat tatălui său în diplomația propriu-zisă, politică, ci s-a orientat către business și, în multe ipostaze, către diplomația economică. Are discreția unui diplomat, combinată cu o experiență de viață extraordinară. A cunoscut, de-a lungul anilor, multă lume. Spre exemplu, în timpul mandatului tatălui său de ambasador în România, a fost vecin cu familia Ceaușescu: clădirea ambasadei se afla chiar lângă reședința cuplului conducător, iar, mult mai târziu, Nicu Ceaușescu și-a trăit ultimii ani în mansarda lui Jullio al-Attar. Astăzi, toți cei care intră în casa sa din București spun că ea oglindește rafinamentul și bunul gust al proprietarului.

Același lucru se poate spune despre casa avocatei ieșene Gianina-Vera Poroșnicu, un splendid imobil din centrul Iașului, construit în 1912 de industriașul evreu Joseph Zoller, pe care avocata l-a restaurat cu atenție și dragoste, readucându-l la gloria de odinioară. Îi spune cu mândrie povestea ori de câte ori are ocazia, pentru că trecutul casei este legat de personalitatea Reginei Maria și de multe alte figuri importante ale României, în timpul refugiului de la Iași (1916-1918). Nu demult, în luna octombrie a acestui an, casa a fost vizitată de stră-strănepotul Reginei, principele Nicolae, venit la Iași la invitația Asociației „Casa Joseph Zoller – 1912”, prezidată de Gianina-Vera Poroșnicu.

Educată într-o familie iubitoare de cultură, Gianina-Vera Poroșnicu a ales, până la urmă, studiile de Drept, în detrimentul Literaturii. Absolventă a Universității din Iași, ea s-a impus cu rapiditate într-o profesie foarte competitivă, ajungând rapid în eșalonul de vârf al profesiei, în Iași și la nivel național. A muncit enorm, cu pasiune, devenind o autoritate în materie de drept penal și dreptul asigurărilor – dar paleta preocupărilor sale este mult mai largă. Și-a construit o reputație profesională de invidiat, preluând cazuri dificile – unele dintre ele implicând reprezentarea juridică a unor personaje controversate.

Dar CV-ul său profesional include, la loc de cinste, reprezentarea omului politic moldovean Andrei Năstase, persecutat de (neo)comuniștii filoruși aflați în acel moment la putere, la Chișinău, precum și pe aceea a lui Florin Morariu, eroul român care înfruntase teroriștii islamiști la Londra – și care acționase în instanță statul britanic pentru a obține măsuri legislative în beneficiul victimelor actelor teroriste. Și lista, lungă și densă, poate continua, foarte important fiind dosarul în care este angajată în prezent: Gianina-Vera Poroșnicu este reprezentanta legală a familiei Alexandrei Ivanov, tânăra gravidă decedată în condiții tragice în Spitalul Județean Botoșani, în luna august.

2.8 4 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments