După ce trecuse deja de votul din Senat, a fost adoptată în Camera Deputaților cu unanimitate de voturi Legea privind punerea în siguranță a 800 de clădiri monument istoric din România. Urmează ca actul legislativ să meargă către promulgare la președintele României, apoi cadrul legal pentru a trece la salvarea acestor clădiri va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
Împreună cu specialiștii și colegii din Ministerul Culturii am evaluat și identificat peste 800 de clădiri monument în toată țara care sunt în pericol de dispariție. Starea lor este jalnică, vorbim despre clădiri în stare de colaps sau precolaps. Or, în condițiile în care intervenția la astfel de moonumente este una specifică, sensibilă și costisitoare, putem face ceva pentru a le păstra măcar în stadiul actual.
Din aceste rațiuni am gândit acest proiect de lege prin care luăm măsurile de bază pentru a pune în siguranță aceste monumente în așa fel încât să nu se dărâme la cel mai mic cutremur, să nu le macine infiltrațiile, în general să fie conservate așa cum sunt acum în vederea unor viitoare mai ample lucrări de restaurare. După toate analizele și estimările, România are capacitatea de a pune în sigurnanță aproximativ 100 de clădiri monument în fiecare an.
Am deja o experiență cu eforturile privind modalitățile prin care clădirile monument istoric din România să fie salvate și conservate. În toată activitatea mea de istoric și de om politic am urmărit cu pasiune și interes aspectele care țin de identitatea și memoria locurilor în care trăim cu toții, iar monumentele și clădirile istorice fac parte din moștenirea pe care ne-au lăsat-o înaintașii. Primul pas din pachetul de trei legi gândit să salveze patrimoniul imobiliar cu valoare istorică este realizat odată cu adoptarea acestui proiect de lege. Țin să mulțumesc tuturor colegilor senatori și deputați care au votat pentru punerea în siguranță a clădirilor monument din România”, a declarat istoricul Liviu Brătescu, senator PNL de Iași.