Într-o lume a tehnologiei, cel mai mare spital de copii din Moldova se situează la nivelul anilor 80- singura legătură cu exteriorul se poate face prin intermediului telefonului fix sau din fața porții. Convorbirile telefonice nu se pot efectua decât din exteriorul unității medicale, în interior nefiind semnal GSM. Cât despre internet, în spital nu există o rețea wireless, iar datele mobile nu pot fi accesate. Singurii care luptă să scoată copiii și părinții din această nefastă izolare sunt reprezentanții unor ONG-uri care plătesc din donații ca pe unele secții în care sunt copii cu cancer, să existe internet și telefonie, practic o sursă sigură și vitală de comunicare între bolnavi și cei dragi de acasă sau cu părinții aflați în străinătate
Spitalul Sf. Maria, care absoarbe bani publici precum un cartel din Medelin, nu are internet și dotări minime. S-a ajuns atât de jos, încât internetul și aparatura medicală să fie acoperită, sporadic, doar din donații. Cel mai mare spital de copii din Moldova are condiții mai rele decât o închisoare, din punct de vedere al condițiilor privative de comunicare. Mii de copii și părinți sunt izolați între zidurile spitalului, fără internet si acoperire pentru rețele mobile. Spitalul în care sunt internați zeci de mii de copii anual, are legătură online cu lumea exterioară arar, doar pe anumite secții, prin grija unor ONG.uri care rămân tot timpul anonime.
“Am venit în sprijinul părinților și aparținătorilor prin organizarea unui “Grup de sprijin” prin care cream, sub îndrumarea psihologilor, un cadru pentru exteriorizarea emoțiilor produse de tratamentul copiilor. Pentru a înlesni comunicarea cu cei de acasă, în fiecare lună achităm un abonament de mare viteză pentru ca la nivelul secției de Hemato- Oncologie să existe o rețea Wi-fi accesibilă tuturor. Am reușit ca prin donații și sponsorizări să achiziționăm 5 pompe PCA, am dotat de la zero camera de funcționare a aparatului Pharma Help, am susținut activitatea secției cu echipamente medicale, produse de dezinfecție, echipamente IT și produse medicale”, este doar una dintre sutele de acțiuni umanitare ale ONG-urilor care au trecut pragul spitalului, aflate în portofoliul umanitar al Asociației Convntus Mirabilis.
Vădana politică care distruge spitalul propulsat de Burlea
Despre banii din donații, care asigură bună funcționalitate a spitalului, nu vorbește nici conducerea unității medicale și nici politicienii – administratori implicați direct sau de poză în bunul mers al acestui spital. Numită politic în funcția de conducere în urmă cu 3 ani, de către PNL, directoarea Alina Belu a demonstrate că îi lipsesc cu desăvârșire abilitățile manageriale, dar și vocația profesională, tratând micii pacienți ca niște entități statistice diagnosticate. Nici în relația cu colegii nu excelează, fiind cunoscută drept o persoană despotică, mărginită și răzbunătoare. La nici 2 ani de la numire, fără concurs, Alina Belu și-a concediat contracandidata la funcția de director, dr. Smaranda Diaconescu, la puțin timp după ce aceasta renunțase la funcția didactică de la UMF tocmai pentru a lucra cu normă întreagă la spital. Personalul medical al spitalului susține că această concediere este o răfuială personală. În cursul acestui an, o asistentă din cadrul Spitalului de Copii `Sfânta Maria” din Iași a câștigat în instanță decizia de reîncadrare pe funcție după ce a fost concediată abuziv de managerul Alina Belu. Gabriela Ciolpan a fost dată afară pentru că a avut curajul să o înfrunte pe Alina Belu sesizând mai multe nereguli și deficiențe în administrarea unității medicale. Au urmat amenințări și acțiuni de hărțuire, care au culminat cu concedierea asistentei. Deși instanța a dispus reintegrarea și plata salariilor retroactive, Belu, femeia cu nume de cimitir și intenții de cioclu, a refuzat să pună în aplicare decizia instanței mai bine de un an de zile. Într-un final s-a ajuns la executarea silită a unității medicale.
Belu închide un spital, alte instituții atrag fonduri
În timp ce micile făpturi încercate de soartă sunt vitregite de convorbiri sau revederi online cu membri familiei, alte entități instituționale din Iași reușesc să implementeze conceptul de acoperire wireless a tuturor spațiilor. Este și cazul Universității Tehnice Gh. Asachi, care a finalizat implementarea unei rețele care acoperă integral tot campusul studențesc „Tudor Vladimirescu” și zona de campus academic, de-a lungul râului Bahlui, către facultăți, prin intermediul unui proiect finanțat cu fonduri structurale. La spitalul subordonat Consiliului Județean Iași nu s-a reușit altceva decât schimbarea esteticii, căci problemele de fond au rămas aceleași. Spitalul “Dăruiește viață”, singurul spital construit exclusiv din donații, are secțiile de oncologie pediatrică, neurochirurgie, chirurgie, bloc operator cu 5 săli de operații, un etaj întreg destinat pentru terapia intensivă sau radioterapie pentru copii. La spitalul de stat pentru copii din Iași, adunătura de politicieni-administratori nu au reușit nici măcar să doteze spitalul cu internet sau să acopere secții cheie cu specialiști, părinții fiind nevoiți să se împartă între spital și clinici private.