Sediul Arhivelor Naționale de la Iași va fi reabilitat: proiectul a intrat în faza de avizare

0
158

Arhivele Naționale a inițiat un proiect pentru reabilitarea sediului de la Iași, documentația tehnică fiind înaintată spre avizare la Comisia zonală a monumentelor istorice, potrivit informațiilor APIX.ro.

Serviciul Județean al Arhivelor Naționale (SJAN) Iași funcționează într-o clădire din Copou, pe bld. Copou, în apropierea Universității. SJAN Iași are cea de-a doua cea mai mare arhivă din țară, dar clădirea în care funcționează prezintă numeroase deficiențe.

Proiectul este la faza DALI – documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. „Reabilitare sediului SJAN”, este obiectul proiectului care va fi discutat în primă fază la Comisia zonală a monumentelor istorice.

Anul trecut, Arhivele Naționale a semnat un contract de consultanță cu Eurocerad International SRL, în valoare de 740.000 lei, companie care a făcut expertize pentru fiecare sediu al instituției din țară. În urma documentației realizate de firmă, pentru trei sedii, cele care se află într-o stare de degradare mai mare, au fost întocmite și documentații de tip DALI. Aceeași firmă a depus documentația pentru sediul de la Iași la Comisia zonală, astfel că sediul SJAN este unul dintre cele trei sedii din țară care ar urma să fie reabilitat.

  • „În cadrul activității se va realiza o evaluare tehnică și economică a cheltuielilor de operare de mentenanță pentru patrimoniul imobiliar aflat în administrarea sau folosința Arhivelor Naționale în București și la nivel județean, se vor analiza situațiile de înscriere în evidențele cadastrale care se vor aduce la zi pentru imobilele care nu au situații actualizate și se află în proprietatea statului și folosința Arhivelor. De asemenea, va fi analizată situație eficienței energetice a fiecărui imobil, stadiul de adaptare și echipare a infrastructurii imobiliare pentru accesul persoanelor cu dizabilități” – fragment din documentația de atribuire a contractului de consultanță.

În același timp, consultantul a avut ca sarcină realizarea unei liste de priorități de investiții prin încadrarea în regimul de urgență al intervențiilor, ca documente pregătitoare demarării investițiilor și suport pentru determinarea costurilor aferente demarării investițiilor, studiilor geotehnice și expertizelor tehnice.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments