Acuzații grave la adresa celui mai cunoscut adăpost de animale din Iași. Condiții precare și multe animale moarte la Căsuța Pisicească

0
602

Foști voluntari de la „Căsuța Pisicească” dezvăluie, sub protecția anonimatului, tratamentul inuman la care au fost supuse pisicile strânse în adăpost de-a lungul timpului.

Prin această anchetă PressOne atrage atenția asupra condițiilor în care sunt ținute unele animale din România care ar trebui de fapt salvate, a ineficienței legilor și a lipsei de informare a celor care fac donații.

Căsuța Pisicească a fost înființată de Adina Dumitru și Gianina Asavei în 2018 ca un spațiu de foster (adăpostire temporară) cu plată lunară sau săptămânală. În scurt timp, a devenit cel mai cunoscut adăpost de pisici din județul Iași. Conform cifrelor prezentate pe pagina asociației, Căsuța Pisicească adăpostește, în acest moment, în jur de 100 de pisici. În trecut admite că a avut dublu.

Începuturile adăpostului se leagă de fabrica de textile pe care Gianina o avea în cartierul Nicolina din Iași și unde a început să adune animale, în anul 2018. Ulterior, a mutat adăpostul în mai multe comune din jurul orașului. După doar un an de activitate, în 2019, Căsuța Pisicească anunța că din cele peste 350 de pisici care au trecut prin adăpost, aproximativ 15% au murit din cauza panleucopeniei, calicivirozei și rinotraheitei. Iar lucrurile nu s-au oprit aici. Cum s-a întâmplat asta?

O fostă voluntară de la Căsuța Pisicească, pe care o vom numi Mihaela, este printre sursele care dezvăluie la PressOne neregulile de la adăpost.

„Bucățica aia de garaj era în trei camere, iar extensia era ceva improvizat, la care a mai fost atașat un țarc, tot așa, improvizat. Tot timpul ploua. Într-o iarnă s-a prăbușit acoperișul”, spune Mihaela, una dintre voluntare.

Fosta voluntară reclamă că adăpostul avea nenumărate probleme, în mod special legate de igienă. „Niciodată nu am mers și să fie curățenia întreținută, să se simtă că cineva a făcut-o zilnic. Era efectiv dezastrul de pe lume: haos, mizerie, litierele neschimbate la timp, murdare, castroanele la fel, murdare.”

Fotografii realizate în iulie 2023 de Mihaela, în adăpostul „Căsuța Pisicească”

Fotografii realizate în iulie 2023 de Mihaela, în adăpostul „Căsuța Pisicească”

Andreea* a făcut și ea voluntariat la Căsuța Pisicească. Aceasta povestește că primea ordine stricte să nu lase pe nimeni în alte camere, decât în cea din mijloc, care era considerată „de oaspeți”. Din această cauză, majoritatea oamenilor care treceau pragul adăpostului nu știau în ce condiții stau de fapt animalele. 

De ce au murit atât de multe pisici la adăpost?

Iulia* este medic veterinar la un cabinet din Iași, care a tratat de-a lungul timpului mai multe cazuri venite de la Căsuța Pisicească. Ea susține pentru PressOne că i-ar fi atras atenția în repetate rânduri Gianinei (proprietara adăpostului) că pisicile sunt ținute în condiții care le pot pune în pericol sănătatea.

Fotografii realizate în iulie 2023 de Mihaela, în adăpostul „Căsuța Pisicească”

„Anumite pisici se țin, nu suportă să meargă la o litieră mizerabilă și atunci stau și rețin urina. Începe cu o infecție urinară, după care se ridică la rinichi”, explică medicul veterinar.

În perioada septembrie – octombrie 2022, în mai puțin de trei săptămâni, Gianina a strâns peste 7000 de lei.

Tot atunci a postat poze cu șapte pisici, toate moarte în aceeași perioadă. Au murit și doi motani.

În schimb, pozele postate anterior pe pagina asociației arată cum starea lor de sănătate s-a degradat vizibil cât timp cei doi au stat în adăpost.

Același motan, momente diferite: februarie 2020 / noiembrie 2021

Același motan, momente diferite: mai 2022 / octombrie 2022

A doua zi după ce a anunțat moartea lor, Gianina a continuat să ceară donații.


Doctorul Ludovic Băcușcă, vicepreședinte Colegiul Medicilor Veterinari din România, este de părere că stresul și lipsa unor proceduri de carantinare și izolare din adăposturi pot genera o înmulțire necontrolată a bolilor.

„Pisica se încadrează mai greu în aglomerări. La un padoc putem pune și 200-300 de caini, dar la pisici nu putem vorbi despre așa ceva. Condițiile de stres între pisici sunt factori care duc la apariția unor boli de cele mai multe ori mortale.

Vorbim de foarte multe boli infecțioase care se transmit orizontal, în grup, de la pisică la pisică, și aș aminti aici pe cel puțin patru entități infecțioase mari. Vorbim de imunodeficiența felină (FIV), leucemia felină, coronaviroza, care poate fi fatală pentru pisicile netestate și nevaccinate și mai vorbim de celelalte boli cu manifestări respiratorii și digestive.”

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments