Caracatița de la Primăria Rediu. Din condamnată la închisoare pentru luare de mită, Petronela Susan a devenit parte vătămată într-un proces în care comisarul-șef al DGA Iași, Gheorghe Cătălin Țibulcă, ,„eroul din toate liniile” ar fi comis aceleași fapte, alături de un consilier local

0
513

Primăria Rediu apare din nou în atenția publică nu în cel mai pozitiv mod pentru că unul dintre consilierii locali este vizat într-un dosar cu luare de mită. Personajul principal este comisarul-șef al DGA Iași, Gheorghe Cătălin Țibulcă, care a fost trimis miercuri în judecată, el fiind acuzat că își ajuta apropiații prin fabricarea de dosare penale la adresa persoanelor cu care se aflau în conflict.

Țibulcă a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, șantaj și cercetare abuzivă. Alături de acesta au mai fost trimiși în judecată un consilier local din comuna Rediu, Liviu Dobre, și un consilier local din comuna Tătăruși, Vasile Giurgiuveanu. Conform portalului Tribunalului Iași , partea vătămată din acest proces ar fi nimeni alta decât Petronela Susan, fosta contabilă a Primăriei Rediu, condamnată și ea în august 2023 pentru fapte de corupție.

Cazul Susan

Susan, care anterior a lucrat în cadrul serviciului de urbanism al Primăriei Iaşi, a fost trimisă în judecată după ce, în calitate de funcţionar în cadrul biroului de urbanism al Primăriei din Rediu, ar fi solicitat o mie de euro de la un localnic, cu promisiunea că îl va ajuta să obţină o autorizaţie de construire pentru o casă începută fără acte.

Denunţătorul, Mihai Chelaru, i-ar fi dat prima “rată” din mită, 500 de euro, în iulie 2022 şi, potrivit înţelegerii cu Petronela Susan, ar fi urmat să îi plătească restul de bani la primirea autorizaţiei. Chelaru şi-a pierdut răbdarea, când a văzut că Susan amâna eliberarea documentului. A mers la DNA şi a povestit totul.

În continuare, ofiţerii judiciarişti de la Direcţia Generală Anticorupţie Iaşi au organizat flagrantul – au “însemnat” 2.500 de lei şi i-au dat lui Chelaru.

Astfel, au surprins-o pe Petronela Susan când încasa de la Chelaru banii restanţi din înţelegerea pentru autorizaţie.

În poşetă, în afara celor 2.500 de lei marcaţi de DNA, procurorii au mai găsit încă o mie de euro şi 800 de lei, dar şi autorizaţia, pe care funcţionara nu i-a dat-o lui Chelaru, pentru că îi mai lipsea o semnătură, cea a primarului comunei.

Cea de-a doua poveste

Polițistul anticorupție Cătălin Țibulcă, fost comisar DGA, ar fi fost supravegheat audio și video și surprins în timp ce lua mită patru miei și 20 de litri de vin de la un dezvoltator imobiliar. Fiul acestuia este cunoscutul prezentator radio Radu Țibulcă.

Acuzațiile îndreptate împotriva sa vizează acțiunile pe care le-a întreprins împotriva directorului Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, Sergiu Jităreanu, inclusiv presiunea asupra unor martori pentru a obține declarații incriminatorii

La începutul acestui an, Țibulcă a solicitat pensionarea după ce a luat cunoștință de acuzații. Potrivit 7Iași, la sfârșitul lui februarie, Cătălin Țibulcă a declarat că decizia de pensionare nu are nicio legătură cu dosarul penal în care este anchetat.

Potrivit surselor judiciare, el este acuzat de abuz în serviciu, deoarece ar fi forțat mai mulți angajați ai APIA Iași să dea declarații împotriva directorului instituției, Sergiu Jităreanu. Potrivit acelorași surse, dosarul DNA conține trei declarații care îl incriminează pe Țibulcă.

Demersurile ofițerului DGA par a fi legate de prietenia sa cu un fermier din zona Tătăruși, Vasile Giurgiuveanu, care, la rândul său, a făcut mai multe denunțuri împotriva șefilor APIA Iași în legătură cu modul în care instituția gestiona alocarea subvențiilor în agricultură.

În rechizitoriu, procurorii susțin următoarele:

„În cursul anului 2022, inculpatul Ţibulcă Gheorghe Cătălin, în calitatea menţionată mai sus, ar fi iniţiat şi derulat activităţi de urmărire penală în scopul favorizării intereselor inculpaţilor Giurgiuveanu Vasile şi Dobre Liviu, persoane care făceau parte din anturajul relaţional, apropiat, al poliţistului.

Activităţile desfăşurate de către ofiţerul de poliţie în sprijinul intereselor celorlalţi doi inculpaţi s-ar fi materializat prin:

– Constituirea unor dosare penale, pe baza unor petiţii sau procese-verbale de sesizare din oficiu în care ar fi fost consemnate aspecte necorespunzătoare adevărului şi în care s-ar fi desfăşurat cercetări faţă de persoane cu care inculpaţii Giurgiuveanu Vasile şi Dobre Liviu ar fi fost în conflict, direcţionând cursul anchetelor în sensul dorit de aceştia.

– Ameninţarea unei persoane cu darea în vileag a unor fapte reale sau imaginare în scopul de a obţine de la aceasta un denunţ în legătură cu presupuse fapte de natură penală ce ar fi fost săvârşite de către primarul unei comune, cu care inculpatul Dobre Liviu s-ar fi aflat în conflict.

– Furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii rezultate şi din activitatea de cercetare penală efectuată personal de ofiţerul de poliţie inculpaţilor Giurgiuveanu Vasile şi Dobre Liviu, care ar fi fost folosite ulterior de către aceştia împotriva persoanelor cu care s-ar fi aflat în conflict (prin sesizarea administrativă a unor instituţii – Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi, Inspectoratul Teritorial de Muncă, etc. Sau prin diseminarea către ziarişti în vederea publicării unor articole denigratoare)”.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments