Ce înseamnă să fii student român la Oxford. Cercetătorul Ștefan Dascălu: ”E o mare responsabilitate”

0
76

Mulți adolescenți români visează să studieze la universități de prestigiu din Europa sau de pe alte continente. Dr. Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, în Marea Britanie, a explicat pentru Newsweek ce înseamnă acest lucru.

Mulți adolescenți români visează să studieze la universități de prestigiu din Europa sau de pe alte continente, iar cea de la Oxford este una dintre cele mai dorite de tinerii de pe întreg globul.

Admiterea la școlile superioare din străinătate este diferită de cea pentru facultățile din România. Iar când ajung acolo, studenții români trebuie să țină pasul și chiar să încerce să devină cât mai buni posibil pentru a se putea remarca.

Ce înseamnă să fii student român la Oxford. Cercetătorul Ștefan Dascălu: ”Se simte o presiune”

Dr. Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, în Marea Britanie, a explicat într-un interviu acordat Newsweek ce înseamnă să fii student la această universitate.

Newsweek România: Ce simte un student român la Oxford și ce trebuie să aibă pentru a ajunge acolo?

Dr. Ștefan Dascălu- cercetător român la Oxford: Când am aplicat eu pentru Universitatea Oxford, Marea Britanie era încă în Uniunea E

Newsweek România: Cum v-ați hotărât să studiați la Oxford?

Dr. Ștefan Dascălu- cercetător român la Oxford: Am avut norocul ca în timpul liceului să fi participat la olimpiade și la Concursul Internațional de Expoziții Științifice, fapt care, cu siguranță, m-a ajutat în procesul de aplicare și în timpul interviului pe care a trebuit să-l susțin la Universitatea Oxford.

(Ștefan Dascălu a absolvit cu media 10  în anul 2015 Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava. n.r.)

uropeană și taxele de școlarizare erau mult mai accesibile ca în prezent.

Acum, cred că un tânăr care vrea să studieze aici trebuie să aibă în primul rând acces la o resursă financiară suficient de mare, deoarece taxele au devenit foarte mari.

Însă privilegiul pe care îl ai ca student la Oxford este accesul nu doar la niște minți strălucite, din perspectiva cadrelor didactice care se află acolo, ci și la colectivul de oameni atât din cadrul colegiilor care țin de Universitate, cât și din cadrul departamentelor unde te întâlnești cu colegi care studiază aceeași disciplină.

Ștefan Dascălu, elev la Colegiul Petru Rareș din Suceava Foto: Monitorul de Suceava

Din fericire pentru mine, am reușit să obțin un loc pentru a studia științe biologice la Universitatea Oxford, cât timp am fost acolo.

Într-adevăr, se simte o presiune foarte mare asupra ta, o presiune nu doar de a demonstra că poți, ci și o presiune de a fi recunoscător practic pentru oportunitatea care ți s-a oferit și de a da tot ce poți pentru a merita acea oportunitate.

Și din acest punct de vedere cu siguranță nu este ușor. Dar cred că rezultatele și experiența în sine, pentru mine cel puțin, au fost extraordinare.

 Newsweek România: Câți români au studiat în același timp cu dumneavoastră la Oxford? 

Dr. Ștefan Dascălu- cercetător român la Oxford:  Majoritatea erau din Marea Britanie, însă erau și foarte mulți internaționali.

Atunci când am fost eu la licență, de exemplu la Departamentul de Informatică, mare parte din studenții de acolo, 25- 30% erau români.

Era cea mai mare densinate de studenți români în cadrul unui departament, fapt care arată totuși că România are această capacitate și există minți strălucite în rândul elevilor care decid să urmeze profilul acesta al științelor calculatoarelor și informaticii.

Newsweek România: În timpul facultății v-ați gândit vreun moment să vă întoarceți în România, să profesați aici sau s-a conturat încă de pe atunci o carieră în Marea Britanie?

Dr. Ștefan Dascălu- cercetător român la Oxford:  Am considerat că pe perioada studiilor, în special în contextul în care am reușit să obțin o bursă doctorală finanțată în întregime de către Guvernul Marii Britanii, să continui studiile doctorale la Universitatea Oxford și la Institutul Pirbright.

M-am gândit că acest lucru ar fi cel mai benefic din punctul de vedere al dezvoltării mele personale și intelectuale.
În același timp am avut prilejul de a stabili colaborări cu cercetători din România și de a lucra împreună cu aceștia în timpul pandemiei de COVID-19 și nu numai, pentru a îmbunătăți sistemul sanitar și sistemul de cercetare din țară.

Încă sunt implicat în astfel de inițiative și cred în continuare că, deși îmi este dor de casă și de familia din România, la momentul de față lucrul cel mai bun pe care îl pot face este să continui activitatea profesională și de cercetare în Regatul Unit al Marii Britanii.

Sistemul de sănătate din România, văzut din Marea Britanie

Newsweek România: Cum se vede din Marea Britanie sistemul de sănătate din România?

Dr. Ștefan Dascălu- cercetător român la Oxford:  Aș răspunde cu o glumă: la fel cum se vede și din România, din păcate.

Având contact destul de mult cu sistemul de sănătate din România și cu colegi care lucrează în sistemul de sănătate din România și chiar membri ai familiei, pentru că mama mea este cadru medical în România, pot spune că îl cunosc destul de bine.

Sunt conștient de nenumăratele neajunsuri, dar și de unele puncte forte ale sistemului nostru sanitar.

Prin colaborările pe care le am și prin proiectele pe care le-am desfășurat alături de alți specialiști am încercat să punem în valoare punctele forte și să încercăm să minimizăm impactul acestor probleme care există din păcate în sistemul nostru sanitar.

Pe de altă parte, fiind în Marea Britanie, am văzut, din păcate, că nici sistemul lor de sănătate nu este unul ideal. Există nenumărate probleme și aici, doctorii sunt suprasolicitați, spitalele nu sunt finanțate foarte bine, oamenii așteaptă foarte mult pentru programare la medici.

Deci reticența aceasta este prezentă nu doar în România, ci și în alte țări și este foarte greu de schimbat un „mamut” care stă într-un echilibru precar ca și cum ar fi pus pe niște pahare de sticlă.

Iar când avem o astfel de situație, așa cum spuneam, nu numai în România, ci și în Marea Britanie și în alte țări, din păcate este foarte greu să faci o reformă totală sau să schimbi multe lucruri peste noapte. Ele trebuie luate într-o formă treptată și într-o formă în care poți eficientiza punctele forte și poți diminua din punctele negative.

Newsweek România: Care sunt, de fapt, punctele forte ale sistemului nostru sanitar?

Dr. Ștefan Dascălu- cercetător român la Oxford:  Avem totuși o pregătire foarte bună și avem capacitatea umană, care este una foarte bună. Sunt mulți oameni extrem de competenți care sunt în România.
Din păcate, atât campaniile mediatice, cât și percepția publică a politicii au reușit să murdărească imaginea sistemului sanitar din România în ochii oamenilor.

Cred că acesta va fi un lucru destul de greu de schimbat în anii care vor veni. În schimb nu cred că este o cauză pierdută, și dovadă este faptul că îmi dedic suficient timp pentru a încerca să am și o contribuție la situația de acasă.

Universitatea din Oxford, cea mai apreciată la nivel mondial

Potrivit US News & World Report, Universitatea din Oxford este pe locul 5 în cele mai bune universități globale, pe locul 1 în cele mai bune universități globale din Europa și pe locul XNUMX în categoria Cele mai bune universități globale din Regatul Unit.

În clasamentul universitar mondial Times Higher Education, Oxford se află pe locul 1. Și în QS World University Rankings, Oxford se află pe locul 3.

Potrivit statisticilor de admitere de la Oxford, în ultimul an de admitere au fost primite aproximativ 24,000 de cereri pentru primul an. Cei care au aplicat pentru studii postuniversitare au fost peste 37,000 în același an universitar.

Universitatea din Oxford are de obicei aproximativ 3,300 de locuri de licență și 6,000 de locuri de absolvent în fiecare an universitar.

În mod categoric, o analiză de căutare Google arată că Universitatea Oxford are o rată de acceptare de 17.5%.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments