Cum a apărut discuția despre presupuse ”garanții de securitate” oferite de România Ucrainei: un comunicat al Kievului face referire la acest termen, preluat imediat de propaganda rusă și de George Simion. MAE vorbește doar despre un ”cadru de cooperare în domeniul securității”

0
111

George Simion, președintele partidului extremist AUR, lansat marți acuzații la adresa guvernului, acuzându-l că vrea să acorde Ucrainei ”garanții de securitate” – adică ajutor militar în caz de război. El a avut o poziționare similară cu a Rusiei, folosind o sintagmă lansată cu o zi înainte de agenția de presă TASS, deținută de statul rus. Sintagma a fost folosită și de Kiev într-o comunicare oficială. În schimb, Ministerul român de Externe a anunțat că România și Ucraina discută un acord bilateral de cooperare în domeniul securității, fără să facă nici o referire la eventuale garanții de securitate.

Garanțiile de securitate reprezintă, în esență, promisiunea unui ajutor în caz de agresiune. Ucraina își dorește astfel de garanții de securitate pentru a o ajuta în conflictul cu Rusia, dar nici un stat nu a dat până acum Kievului astfel de garanții și toate capitalele refuză această discuție, pentru că asta ar însemna posibila intrare într-un conflict cu Rusia. Mai mult, un stat membru NATO, precum România, nu ar putea oferi astfel de garanții de securitate unui stat nemembru (cum e Ucraina) fără acceptul celorlalți membri NATO, pentru că ar însemna să atragă întreaga alianță nord-atlantică într-un conflict militar.

Ieșirea lui Simion a avut loc într-o conferință de presă în care liderul AUR a cerut chiar convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. ”Se întâmplă lucruri grave. La Davos, reprezentantul României, un anume Iulian Fota, cunoscut în statul subteran românesc, în calitatea lui de secretar de stat la Ministerul de Externe a început negocierea pentru a oferi garanţii de securitate Ucrainei. Repet, la forumul de la Davos România negociază un acord bilateral cu Ucraina cu privire la garanţii de securitate”, a declarat liderul AUR, citat de Agerpres.

Cu o zi înainte, TASS scria exact același lucru într-o știre preluată de agenția Rador Radio România: ”Kievul a anunțat începerea negocierilor privind garanțiile de securitate cu România. Ucraina și România au început negocierile pentru un acord bilateral privind garanțiile de securitate, a anunțat Biroul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski”. Și în originalul în rusă, și în traducerea în limba română apare sintagma ”garanții de securitate”.

Ce s-a întâmplat în realitate? Sâmbătă, 13 ianuarie, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut consultări diplomatice cu adjunctul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Ihor Jovkva și cu vice-ministrul afacerilor externe, Mykola Tochytskyi, în marja reuniunii consilierilor pentru securitate națională organizată în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, potrivit unui comunicat din 14 ianuarie al Ministerului de Externe.

Cei doi au discutat, potrivit comunicatului oficial al MAE, despre ”inițierea negocierilor diplomatice în vederea agreării unui cadru bilateral de cooperare în domeniul securității”. Așadar, un acord bilateral de cooperare în domeniul securității. E vorba despre un acord care să așeze într-un cadru formal cooperarea deja existentă (trainingul piloților ucraineni, trainingul militarilor ucraineni în cadrul mai larg al misiunilor EUMAM a UE și INTERFLEX a Marii Britanii), potrivit informațiilor G4Media.

Oficiul Președintelui Ucrainei a comunicat public întâlnirea în 13 ianuarie. Comunicatul în limba engleză arată că ”Ucraina a început negocierile cu România pentru un acord privind angajamentele de securitate pentru țara noastră”. Or, termenul ”angajament de securitate” e cu totul diferit de noțiune de ”garanție de securitate”.

În schimb, comunicatul în limba ucraineană menționează termenul ”garanții de securitate”, cel care a și fost citat și folosit de agenția rusă TASS și de George Simion.

MAE arată că în comunicatul citat că discuțiile dintre România și Ucraina au ca scop în implementarea Declarației Comune G7+ de sprijin pentru Ucraina (12 iulie 2023), o declarație la care s-a raliat și România, alături de alte 23 de state.

Ministerul de Externe nu a avut nici o poziție publică după acuzațiile aduse de George Simion.

Context

George Simion a lansat în ultimii ani mai multe idei similare cu cele ventilate de propaganda rusă în regiune în legătură cu invazia din Ucraina. Principalele ținte ale liderului partidului extremist AUR au fost ajutorul pentru Republica Moldova, sprijinul pentru refugiații ucraineni și suportul pentru Ucraina.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments