Cuplurile infertile nu vor mai primi bani de la stat pentru fertilizare in vitro. Prof.dr.Mircea Onofriescu: „În primele 6 luni ale 2023 a fost rata cea mai scazuta din 140 de ani. Infertilitatea este o boala”

0
130

Fertilizarea in vitro era sansa cuplurilor care nu pot sa faca copii. Intitulat Programul FIV, acesta oferea o finantare de 15.000 de lei pentru cuplurile cu infertilitate. Din 2024, acestia nu vor mai primi niciun ban de la stat. Guvernul a taiat finantarea proiectului din lipsa de fonduri. Medicii trag un semnal de alarma asupra faptului ca acest lucru va avea un impact important asupra natalitatii Romaniei.

Fertilizarea in vitro reprezintă o tehnică avansată de reproducere asistată, menita sa ajute cuplurile care întâmpină dificultăți în a concepe un copil în mod natural. Această procedură medicală complexă implică un proces detaliat prin care ovulele și spermatozoizii sunt colectați, pregătiți și ulterior combinați în laborator pentru a forma embrioni, care sunt apoi transferați în uterul femeii.

Fertilizarea in vitro poate oferi șanse semnificative de reușită în cazurile în care alte metode de tratare a infertilității au eșuat. Romania avea de cativa ani un program prin care erau sprijinite cuplurile care nu pot face copii. Ministerul a acordat anul trecut 10.000 de vouchere iar solicitarile au fost de 24.000

Prof. Dr. Mircea Onofriescu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie: „Din nefericire exista o iarna demografica nu doar in Romania, ci si in Europa. Institutul National de Statistica a spus ca in primele 6 luni ale 2023 a fost rata cea mai scazuta din 140 de ani. Infertilitatea este o boala. 10-15% din cupluri sunt infertile si aceste cupluri nu au mijloacele financiare sa obtina sarcina mult dorita. Exista si o petitie lansata in momentul de fata in mass media si in societatea romaneascaPoate guvernantii vor intelege ca trebuie sustinut acest program in conditiile in care natalitatea si numarul cazurilori infertile si a cuplurilor care isi doresc copii este foarte mare„.

Cu toate acestea, este important să se înțeleagă că nu toate procedurile FIV duc la o sarcină de succes, iar această tehnică poate implica aspecte emoționale și financiare semnificative pentru cuplurile implicate.

Prof.dr.Mircea Onofriescu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie: „Sustinerea acestui program pentru rezolvarea cestor cupluri infertile este foarte foarte importanta si noi ca societate profesionala solicitam reluarea acestui program al Ministerului Sanatatii care si-a dovedit eficacitateaProcentul de sarcini este mare. Cel putin la Iasi din ceea ce stiu eu este mare. Variaza in functie de varsta pentru ca cu cat varsta este mai inaintata, sansa de a se obtine inclusiv prin aceste tehnici de fertilizare in vitro scade dar rezultatele sunt foarte bune„.

Cu progresele continue în domeniul medicinii reproductive, fertilizarea in vitro rămâne o opțiune vitală pentru multe cupluri, această metodă reprezentand o șansă reală de a experimenta bucuria unei familii sănătoase.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments