Două Hotărâri de Guvern pentru FORTUS. A revenit la stat şi va fi predat Iașului

0
106

Autorităţile locale şi judeţene au în plan un proiect major de regenerare urbană la fostul combinat Fortus. O astfel de înţelegere a fost parafată în martie anul trecut şi ar putea deveni realitate în cursul acestui an, cel puţin la nivel de iniţiere.

Primăria Iaşi deţine 30 ha la Fortus, iar Consiliul Judeţean (CJ) ar urma să intre în proprietatea a 61,3 ha. Astfel, 91,3 ha dintre cele 140 ha ale fostului combinat vor fi în proprietate publică. Un prim pas decisiv în acest sens va fi făcut în luna ianuarie: înainte de transferul către CJ, cele 61,3 ha vor face un „popas” în curtea Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

Printr-o hotărâre de guvern, terenurile în suprafaţă de 61,3 ha, cele peste 130 de imobile-construcţii şi 650 de obiecte de inventar vor fi înscrise în patrimoniul public al AAAS. Actul normativ este în consultare publică din data de 20 decembrie 2023 şi sunt create premisele aprobării hotărârii până la finalul lunii ianuarie, conform Ziarului de Iasi.

„AAAS a iniţiat prezenta hotărâre cu intenţia de a transmite activul funcţional Fortus SA, ulterior primirii în administrare, către administraţia publică locală la Consiliul Judeţean Iaşi”, se arată în actul normativ.

Pentru ca bunurile Fortus să ajungă la CJ va fi necesară o a doua hotărâre de guvern, de transfer din proprietatea statului în proprietatea judeţului Iaşi. Între AAAS şi CJ există semnat un protocol, în urma căruia administraţia judeţeană şi-a asumat unele cheltuieli privind întreţinerea bunurilor (servicii de pază, circa 3-4 milioane lei/an) pe perioada procesului de transfer. În acelaşi timp, conform aceluiaşi acord, AAAS va preda bunurile către CJ.

„Activul funcţional nu este concentrat într-o anumită zonă, bunurile fiind amplasate aleatoriu pe o suprafaţă totală de aproximativ 1.400.000 mp (140 ha – suprafaţa vechiului combinat), cu distanţe şi de aproximativ 1,5 – 3 km între ele, iar căile de acces sunt comune cu terenurile şi clădirile administrate de Primăria Municipiului Iaşi şi fostul combinat”, se precizează în proiectul de act normativ prin care bunurile vor fi înscrise în inventarul public al AAAS.

În martie 2023, Primăria Iaşi a iniţiat un proces similar cu al CJ pentru preluarea celor 61,3 ha, în condiţiile în care municipalitatea obţinuse deja alte 30 ha. Însă, municipalitatea a renunţat la demers, având în vedere că acţiunea CJ era deja înscrisă în procesul birocratic de avizare încă de la finalul anului 2021.

„Am convenit să facem o asociere pentru a implementa un proiect de regenerare urbană. Important este ca activul să ajungă <>, iar pentru acest lucru sunt necesare două hotărâri de Guvern. Ulterior, vom stabili amploarea, caracterul sau profilul proiectului”, ne-a declarat ieri vicepreşedintele CJ Marius Dangă, el adăugând că renunţarea Primăriei la demersul de a prelua cele 61,3 ha a avut ca scop evitarea unui blocaj şi, ulterior, asocierea celor două instituţii.

În jurul celor 91,3 hectare există şi multe proprietăţi private, iar în cazul unora sunt în derulare sau în pregătire proiecte urbanistice, inclusiv pentru construirea de blocuri sau supermarketuri.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments