Doua zile pline de evenimente in Iasi la care participa si principalii lideri politici din tara

0
181

In an electoral, Iasul va fi din nou in centrul atentiei, cel putin in zilele de marti si miercuri, datorita evenimentelor dedicate Zilei Unirii. La Iasi sunt asteptati, Marcel Ciolacu si alti lideri PSD, Nicolae Ciuca impreuna cu mai multi ministri si europarlamentari, Catalin Drula, presedintele USR, Eugen Tomac, PMP, Ludovic Orban, Forta Dreptei. Momentan nu se cunosc detalii despre programul lui George Simion dar liderul AUR si-a facut un obicei sa fie prezent la Iasi de Ziua Unirii.

Ce evenimente vor avea loc la Iasi in urmatoarele doua zile:

Maine, la ora 10.00, crema politicii romanesti va participa la lansarea Terminalului T4 de a Aeroportul Iasi.

De la ora 11.00, deputatul în Parlamentul European, Eugen Tomac, organizează cu prilejul aniversării a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, cea de-a doua ediție a Convenției Românilor de Pretutindeni. Evenimentul va reuni lideri ai comunităților românești din întreaga lume, reprezentanți ai mediului academic, jurnaliști, lideri politici și reprezentanți ai statului român.

Printre aceștia, domnul Dan Barna, vicepreședinte al Camerei Deputaților; doamna Ina Coșeru, deputat în Parlamentul R. Moldova, copreședinte al Adunării Parlamentare a Euronest; Rareș Bogdan, europarlamentar, șeful delegației PPE România în Parlamentul European; domnul Academician Viorel Barbu, președintele Academiei Române – Filiala Iași; Andrei Novac, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe; domnul Marius Bodea, senator USR; domnul Igor Munteanu, fost Ambasador al R. Moldova în SUA.

Tot maine, de la ora 13.00, va avea loc inaugurarea Muzeului de Istoria Naturală, monument istoric unde s-a decis alegerea lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei și care a fost reabilitat de Primăria Municipiului Iași cu fonduri europene. Si la acest eveniment vor participa mai multi lideri politici.

Tot marti dupa amiaza, de la ora 14.00, liberalii din nord estul tarii se intalnesc cu Nicolae Ciuca iar de la ora 16.00 fostul premier va sustine o conferinta de presa.

De la ora 17.15, Cătălin Drulă, președintele USR, Eugen Tomac, președintele PMP și Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei vor susține o conferință de presă comună la Iași.

Miercuri, 24 ianuarie 2024, manifestările programate în Piața Unirii vor începe la ora 10.00, cu prima parte a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”. Pe scenă vor urca nume importante ale folclorului românesc precum Martina Dumitrașcu, Maria Costioaia, Carmen Nica, Ion Macovei, Ștefan Pintilii, Cristinel Iordăchioaia, Ștefan Deaconița, Remus Fandarac, Ion Paladi, Mioara Velicu, Ansamblul Folcloric „Floare de bujor” și Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”.

Ora 11.00 va marca începerea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, prin Garda de Onoare care va prezenta onorul demnitarilor prezenți. Ulterior va avea loc un Te Deum săvârșit de reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Episcopiei Romano-Catolică de Iași, ieșenii urmând să asculte și un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfinției Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfinției Sale Iosif Păuleț, Episcop Romano-Catolic de Iași.

După discursurile oficialităților prezente, la ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza vor fi depuse coroane de flori, această ceremonie fiind urmată de parada militară.

Intonarea „Horei Unirii” și hora populară vor preceda partea a doua a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”, programată de la ora 12.30, atmosfera de sărbătoare fiind întregită de „masa populară”, ieșenii fiind invitați la ceai și plăcinte „poale’n brâu”.

Slujba și depunerea de coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, programate la ora 13.00 la Mănăstirea Trei Ierarhi, vor încheia manifestările din zona centrală a Iașului dedicate sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

În cursul serii, de la ora 18.00, pe traseul Piaţa Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii va avea loc tradiţionala retragere cu torţe a militarilor din Garnizoana laşi și a forțelor Ministerului Afacerilor Interne.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentOrașul din România în care 500 de morminte vor fi mutate din cimitir, pentru construcția unui nou complex rezidențial
Articolul următorGabriel Oprea va inaugura noul sediu al UNPR Galați
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments