Europarlamentarul Eugen Tomac despre Schengen:„ Un mare esec prezentat drept o uriasa victorie”

0
54
EP Plenary session - State of EU cyber defence capabilities

Intrarea in Schengen pe cale aeriana si maritima este un pas inainte, dar nicidecum o mare realizare, spune europarlamentarul Eugen Tomac. România și Bulgaria vor intra în Schengen, în luna martie a acestui an, dar numai cu frontierele pentru traficul aerian și maritim. Pe aceste rute, controalele vor fi ridicate. Cu toate acestea, europarlamentarul spune ca au existat sanse mai mari pentru Romania de a intra in Schengen insa acest lucru nu se va intampla prea curand deoarece 2024 este anul alegerilor, iar atentia Uniunii Europene va fi canalizata in alte directii.

Romania are multe de pierdut din cauza amanarii intrarii sale in spatiul Schengen.Austria și-a dat acordul să intrăm parțial în Schengen, dar există câteva condiții draconice pe care România și Bulgaria trebuie să le îndeplinească, mai ales în vederea aderării cu frontiere terestre.

Presa bulgară a fost mai realistă și vorbește de un adevărat ultimatum dat de Austria pentru ca România și Bulgaria să accepte migranți.

„Modul inc are a actionat Consiliul in ultimele ore ale anului 2023 luand aceasta decizie pentru procedura scrisa si nu printr-un Consiliu JAI unde se voteaza este clar ca totul s-a intamplat pentru ca s-a putut obtine, din pacate, in momentul de fata pentru  Romania. Pe noi ne intereseaza un calendar clar si o intrare deplina pentru ca nicio tara care a intrat in Uniunea Europeana nu a asteptat atat de mult si cand s-a luat o decizie pentru intrare, fie si in etape, au existat termene foarte clare: intrare aeriana, la un interval de timp intrare terestra si maritima. In cazul nostru este o intrare partiala, importanta, indiscutabil, dar pe noi ne intereseaza intrarea terestra pentru ca acolo avem cele mai multe probleme„, a declarat Eugen Toma, europarlamentar.

In opinia europarlamentarului roman, sprijinul oferit de Statele Unite ale Americii a determinat Viena sa-si schimbe radical retorica. De aici, chestiunea a devenit tot mai clara si mai eficient de gestionat de toti ceilalti actori implicati.

Este foarte greu de crezut ca in anul 2024 se va lua o asemenea decizie, probabil acesta a fost si motivul pentru care s-a fortat, pentru ca pe timpulpresedintiei spaniole sa se ia aceasta decizie pentru ca Belgia care detine presedintia UE incepand de la 01 ianuarie are alegeri pe 9 iunie, in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare, interne si din acest punct de vedere, statele membre au retineri mari in a pune pe ordinea de zi., in plina campanie electorala o eventuala extindere a spatiului Schengen in conditiile in care statele membre au o problema majora legata de migratie. Cred ca daca pe 04 martie cand are loc Consiliul JAI nu va fi pe ordinea de zi intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in 2025, atunci lucrurile, evident ca nu se vor schimba in cursul anului acesta pentru ca prioritatile UE vor fi de alta natura„, a adaugat Eugen Toma, europarlamentar.

Pe fondul acestor doua aspecte politice importante, Comisia Europeana, impreuna cu Presedintia spaniola a UE, au jucat cartea compromisului in relatia cu Austria, care si-a impus si de aceasta data punctul de vedere, obtinand ceea ce isi dorea: o amanare a intrarii Romaniei si Bulgariei pana in 2025.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments