Nedreptate în cazul angajaților din Justiție. Judecătorul Costică Ciocan: „Activitatea grefierilor este prea putin cunoscuta, volumul de munca este foarte mare”

0
191

A trecut o luna de cand grefierii de la Judecatori Iasi au inceput seria de proteste. De atunci si pana acum, foarte multe lucruri nu s-au schimbat pentru ca oamenii nu au primit nici acum salariile intregi. Ei privesc cu teama si resemnare catre viitor pentru ca nimeni nu le spune daca sunt sau nu bani pentru angajatii din Justitie.

De o luna, activitatea instantelor este sub o tensiune continua. Chiar daca protestele zilnice duc la o prelungire a termenelor de judecata, grefierii sunt hotarati sa continue actiunile de protest pentru ca au primit diferentele salariale partial. Mihaela Prelipcean este de 14 ani grefier si spune ca se lucreaza foarte mult in instante, uneori si peste program pentru a pregati toate dosarele de judecata.

„Dupa aprilie 2023 ne-au fost luati bani din salariu motivat de faptul ca nu au fost bani la buget pentru cheltuielile de personal. Acest lucru s-a intamplat din aprilie pana in decembrie. In tot acest timp, salariul a fost platit trunchiat in procent, iar in decembrie s-a luat cel mai mult 25 % din cuantumul salariului. Dupa o luna de proteste, castigul nostru a fost ca pe data de 29 decembrie ni s-a platit restul de salariu lunii noiembrie. Acesta a fost castigul nostru dupa o luna de proteste. Sunt si alte drepturi salariale ce au avut intarzieri de plata. Frica pe care noi o avem este ca nu stim, nu ni se comunica daca pentru acest an, 2024 care sta sa inceapa sunt bani pentru drepturile noastre salariale„, a declarat Mihaela Prelipcean, Grefier Judecătoria Iași.

Grefierii spun ca s-au trezit in primavara cu salariile taiate si ca orice diferenta financiara ii afecteaza in mod direct.

„Sunt undeva intre 300 si 1000 de lei. Chiar si o diferenta de 300 de lei este o suma de bani pe care salariatul se bazeaza. Noi nu mai putem desfasura alte activitati in afara acestei profesii. Suntem incompatibili cu alte functii din domeniul public sau privat. Suma aceasta fixa pe care o traim, este singura noastra sursa de venit. A devenit o stare de normalitate sa ne intrebam de la o luna la alta in ce procent vom primi salariul luna aceasta. Aflam in ziua de salariu cand vine fluturasul. Este o stare de instabilitate„, a declarat Felicia Cuibaru – Reprezentant Sindicat Judecătoria Iași.

Și judecătorii sustin in continuare activitatea de protest si spun ca nu se vor opri pana cand lucrurile nu vor fi rezolvate.

„Incepand de saptamana viitoare vor fi sedintele de judecata si chiar ieri am vazut ca s-a lucrat suplimentar dupa ora 16.00 pentru ca lucrarile trebuie facute in continuare. Am observat cu tristete si unele semnale din public despre ceea ce se intampla, despre protestul grefierilor, despre protestul magistratilor si nu pot sa constat faptul ca putine lucruri sunt stiute: activitatea grefierilor este prea putin cunoscuta, volumul de munca este foarte mare si exista aceasta critica a duretei proceselor. Dar aceasta durata este din cauza lipsei de personal, lipsei de grefieri, care duce la prelungirea proceselor. Aceasta lipsa de personal dubleaza sau chiar tripleaza, in unele cazuri, munca grefierilor, a omului din Justitie„, a declarat Costică Ciocan, Judecător.

Grefierii sunt hotarati sa continue seria de proteste pana cand li se va face dreptate.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments