Sabotajul Sectiei pentru procurori a CSM impotriva procurorilor Mihaiela Iorga-Moraru si Remus Popa a esuat. Decizie inteleapta luata de ministra Justitiei Alina Gorghiu: Iorga-Moraru a fost propusa la sefia Sectiei de combatere a coruptiei din DNA, iar Popa la conducerea Sectiei de urmarire penala din PICCJ

0
127

Presedintele Klaus Iohannis a semnat joi seara, 11 ianuarie 2024, decretele pentru numirea procuroarei Mihaiela Iorga-Moraru la sefia Sectiei de combatere a coruptiei din DNA si a procurorului Remus Iulian Popa la sefia Sectiei de urmarire penala din PICCJ.

Iata anuntul Administratiei Prezidentiale:

„Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat joi, 11 ianuarie 2024, urmatoarele decrete:

Decret pentru numirea doamnei Moraru-Iorga Mihaiela in functia de procuror-sef al Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie pe o perioada de 3 ani;

Decret pentru numirea domnului Popa Remus-Iulian in functia de procuror-sef al Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pe o perioada de 3 ani”.

Tentativa Sectiei pentru procurori a CSM de a bloca numirile in functii de conducere la DNA si PICCJ a procurorilor Mihaiela Iorga-Moraru (foto 1 dreapta) si Remus Iulian Popa (foto 2) a esuat.

 

 

Ministra Justitiei Alina Gorghiu a luat joi, 11 ianuarie 2024, o decizie cat se poate de inteleapta. Gorghiu a mers mai departe cu propunerile de numire a procuroarei Mihaiela Iorga-Moraru la sefia Sectiei de combatere a coruptie din DNA (Sectia I) si a procurorului Remus Popa la conducerea Sectiei de urmarire penala din PICCJ. Practic, Gorghiu si-a mentinut propunerile intiale, dupa ce a realizat un nou interviu cu cei doi ca urmare a avizelor negative consultative date anul trecut de Sectia pentru procurori a CSM, avize emise in pofida prestatiei excelente pe care Iorga-Moraru si Popa au avut-o.

Propunerile privind numirea Mihaielei Iorga-Moraru la sefia Sectiei de combatare a coruptiei din DNA si a lui Remus Iulian Popa la conducerea Sectiei de urmarire penala din PICCJ vor fi trimise presedintelui Klaus Iohannis in vederea semnarii decretelor de numire in functie pe un mandat de trei ani.

Altfel, amintim ca Mihaiela Iorga-Moraru se afla in dizgratia taberei pro-Kovesi dupa ce nu a acceptat sa faca sluj in fata fostei sefe DNA (foto stanga). 

Prezentam comunicatul Ministerului Justitiei:

“In data de 04.09.2023 a fost declansata procedura de selectie in vederea formularii catre Presedintele Romaniei a unor propuneri de numire in functii de conducere din cadrul parchetelor, in conformitate cu art. 144, alin (1) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

In derularea procedurii, in perioada 06.11.2023 – 16.11.2023 la sediul Ministerului Justitiei s-au desfasurat interviuri cu candidatii care au indeplinit conditiile prevazute de lege pentru participarea la selectie. La data de 28.11.2023, ministra justitiei a inaintat Consiliului Superior al Magistraturii propunerile in vederea emiterii de catre Sectia de procurori a avizului prevazut de art. 147, alin. (2) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a emis avize pozitive pentru procurorii CONSTANTIN Antonia-Eleonora, BALCAN Cristina – Daniela, NICOLAU Adrian-Cornel, TODORAN Adrian-Petre, MINCA Marinela si ARDELEANU Ionut astfel incat ministra justitiei a continuat procedura prin transmiterea catre Presedintele Romaniei a propunerilor de numire in functiile de conducere, iar la data de 03.01.2024 au fost publicate in Monitorul Oficial decretele de numire in functie a procurorilor mentionati.

Cu privire la propunerile de numire in functii de conducere a doamnei procuror MORARU-IORGA Mihaiela si a domnului procuror POPA Remus-Iulian, Sectia de procurori a emis avize negative. In aplicarea art. 148, alin. (2) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, la data de 10.01.2024 la sediul Ministerului Justitiei s-a desfasurat un nou interviu cu cei doi candidati, in cadrul caruia au fost avute in vedere si aspectele retinute in avizele Consiliului Superior al Magistraturii.

Dupa finalizarea interviului, au avut loc consultari extinse privind modul in care fiecare dintre candidati si-a sustinut candidatura, in considerarea rolului membrilor comisiei de a o sprijini pe ministra justitiei in desfasurarea acestuia.

In urma interviului desfasurat la data de 10.01.2024 si dupa analiza intregii proceduri de selectie, ministra justitiei a decis sa continue procedura prin transmiterea catre Presedintele Romaniei a propunerilor de numire in functiile de conducere ale celor doi candidati.

Doamna procuror MORARU-IORGA Mihaiela are o solida experienta profesionala, este specializata in combaterea infractiunilor de coruptie, cu activitate indelungata in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie. Proiectul sau de management este compatibil cu viziunea de dezvoltare si cu liniile de actiune institutionala ale procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, oferind elemente de instrumentar managerial apte sa asigure atingerea obiectivelor generale asumate si, in special, consolidarea luptei impotriva coruptiei.

Domnul procuror POPA Remus-Iulian este un procuror cu o experienta multilaterala si recunoscuta in mediul profesional din care provine, imbina complementar pregatirea profesionala si cunostintele de management judiciar, constientizand necesitatea adaptarii Sectiei la continua evolutie a infractionalitatii, importanta recuperarii produsului infractional, a digitalizarii si cooperarii interinstitutionale.

Ambii procurori detin calitatile profesionale si personale apte sa contribuie la eficientizarea activitatii structurilor de parchet pentru a caror conducere au candidat, lucru confirmat si prin consultarea avuta, inainte de trimiterea acestor propuneri, cu procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei si cu procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Astfel, in virtutea prerogativelor legale, ministra justitiei a transmis in data de 11,01.2024 Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis, urmatoarele propuneri, in conformitate cu art. 148 alin. (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

– propunerea de numire a doamnei procuror MORARU-IORGA Mihaiela in functia de procuror-sef al Sectiei de combatere a coruptiei in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie;

– propunerea de numire a domnului procuror POPA Remus-Iulian in functia de procuror-sef al Sectiei de urmarire penala in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In contextul finalizarii procedurii de selectie in vederea formularii catre Presedintele Romaniei a unor propuneri de numire in functii de conducere din cadrul parchetelor, ministra justitiei, dna Alina Gorghiu, a adresat multumiri membrilor comisiei de interviu pentru activitatea desfasurata”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments