Vanessa Beceru este născută în anul 2010 și are 13 ani, iar sora ei, Ingrid are aproape 10 ani. Fetele sunt din Târgu Frumos și fac sacrifcii mari pentru a ajunge un nume în tenisul internațional. În orașul lor nu există nici măcar un teren de tenis pentru a se antrena motiv pentru care sunt nevoite să își facă temele și, uneori, mănâncă în mașină.
„Vanessa a început tenisul de la vârsta de 8 ani și jumătate, cam târziu pentru un sport de performanță, dar muncind zi de zi a ajuns la nivelul celor care au început mai devreme. Mă refer la 5-6 ani cum a început cea mică. Cea mică este cea mai bună din județul Iași și pe locul 11 pe țară, iar cea mare este, la fel, cea mai bună din județ, iar la nivel național este pe 25. Ingrid Beceru este născută în 2014. A început tenisul de la vârsta de 5 ani și este cotată foarte bine în clasamentul Federației Române de Tenis pentru că a început mai devreme”, a spus Bogdan Beceru, tatăl fetelor.
Nimic nu ar fi posibil fără sprijinul părinților care au renunțat la job-urile lor pentru a le aduce pe fete la antrenamente.
„Eu sunt inginer zootehnist și am avut o fermă de porci mangalița. Am făcut produse finite, am muncit foarte mult. Am vrut să fiu profesionist în ceea ce fac, dar am decis să renunț la fermă să mă pot ocupa de copii. Degeaba mă ocup de ele peste cinci ani, pentru că trece trenul lor în viață.
În Târgu Frumos noi nu avem un teren de tenis. Abia acum mi-au dat autoritățile un teren și aș vrea să fac pentru copiii din oraș. Momentan ne antrenăm la balon, costurile sunt foarte mari pe timpul iernii. Dar prin muncă, sacrificii, cel puțin fetele fac un efort zi de zi să meargă la antrenamente, la școală. Temele se fac în mașină, tot acolo mănâncă. Sunt sacrificii mari”, a mai spus tatăl fetelor.
Dragostea pentru sport le-a fost insuflată de către cei din familie.
„Prima dată, Vanessa a fost înscrisă la un club din Iași, după care am transferat-o la Roman fiind drumul mai accesibil de parcurs. Noi facem zi de zi naveta, ajungeam mai repede la Roman. De un an și o lună ne-am transferat înapoi la Clubul Unirea Iași și facem naveta de trei-patru ori pe săptămână. În celelalte zile le antrenez eu. Am făcut niște cursuri on-line, am un carnet de instructor de tenis și am zis să încerc și eu să le mai antrenez în timpul liber”.
Cea mare a participat la competiții interne și internaționale.
„Cu Ingrid nu am început să merg la turnee internaționale. Vanesa a mers la patru turnee internaționale, două dintre ele au avut loc în România, unul în Bulgaria și unul în Spania. Pentru cea mare, dacă avem de gând să facem ceva în tenis, ar trebui scoasă cât mai repede din țară. Este singura modalitate prin care poți acumula experiență, vezi nivelul de joc al celor din străinătate. Orice turneu îi ridică nivelul”, a mai spus Bogdan Beceru.
Tenisul este un sport individual. Toată lumea antrenează copiii pe partea fizică, tehnico-tactică, dar nu și cea mentală. Singura modalitate prin care psihicul sportivilor de vârste mici se poate consolida este prin participarea la foarte multe turnee.
„Moralul este foarte important în tenis. Mă uit la sportivii mai ai țării, pe Sorana Cîrstea, Ana Bogdan văd că dacă nu sunt bine pe partea morală cad. Nu este ca un sport de echipă. Acolo e diferit, te mai susțin colegii, dar aici e diferit. Te poți simți descurajat, nu mai poți să câștigi meciul. Este un sport la care trebuie să antrenezi și partea mentală. Cred că prin experiența turneelor, copilul devine mai puternic, mai încrezător, se clădește mental.
Antrenamentele fizice sunt necesare zilnic. Dacă faci câteva zile de pauză îți ia trei săptămâni să te recuperezi, să revii la forma dinainte”, a mai spus tatăl fetelor.
Tenisul este un sport costisitor
Orice deplasare la turneele naționale și internaționale se face doar din banii familiei.
„Avem și un antrenor personal pe care credem noi că este unul dintre cei mai buni din județ, chiar și din Moldova.
Ca să te înscrii la un turneu internațional ai nevoie de clasament. Dacă nu are clasament internațional nu intri. Toate turneele de copii și junior nu sunt plătite. Toți banii trebuie să îi aducă părinții sau clubul respectiv. Plecarea la un turneu internațional ajunge undeva la 1.000-1.500 de euro.
Cel mai mult sunt biletele de avion. Trebuie să mergi cu două zile înainte, să te acomodezi cu terenul, să faci un antrenament înainte, taxele de participare, masă, cazare. Uneori, ca părinte simt că nu mai pot. Statul nici măcar o apă nu le dă fetelor la turnee. E greu”, a conchis tatăl sportivelor.
Asociația Sportivă Tenis Club Tg Frumos
Adresa de mail [email protected]
Telefon 0749822682