Primarul comunei Holboca a decis externalizarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpâni. Prevederile viitorului contract sunt direcționate către o firmă fără capacitatea de a gestiona acest serviciu, respectiv un cabinet veterinar. Pentru doi oameni și o crosă, primăria din Holboca alocă jumătate de milion de lei. Acest contract vine după ce anul trecut Pamfil a înlesnit construirea unei locuințe, o clinică veterinară și spații comerciale pentru medicul veterinar din comună, cel care a fost plătit ani de zile din bani publici pentru a gestiona problema câinilor comunitari din Holboca. Un ansamblu pregătit pentru contracte bănoase cu fieful liberal
Problema câinilor comunitari din localitatea ieșeană Holboca este un bun motiv pentru ca băieții deștepti să-și împartă o altă felie din tortul bugetului public. Pe motiv că serviciul de gestionare a maidanezilor este nefuncțional, dar fără a justifica și sumele direcționate lunar către un cabinet veterinar din zonă, primarul Neculai Pamfil a decis să externalizeze acest serviciu contra sumei de 450 mii lei, într-un mod lipsit total de transperență. De exemplu, proiectul de hotărâre afișat sau lansat în consultare publică nu conține notă de fundamentare sau indicatori tehnico economici, iar documentația care trebuia să însoțească procedura de licitația, respectiv caietul de sarcini, regulamentul, studiul de oportunitate sau HCL-ul aprobat în CL, sunt compromise.
“La ora actuală, serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân din comuna Holboca este nefuncţional. În cursul anului 2002 a apărut legea nr. 227/2002 pentru aprobarea OUG Nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpâni, lege care prevede condiţiile minimale necesare pentru funcţionarea unui astfel de serviciu. Din cauza faptului că la nivelul comunei Holboca nu există amenajat un centru care să corespundă prevederilor legale, dotat cu utilităţi, magazie, birouri, sala de chirurgie, etc.propunerea este de concesionarea serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân, deoarece există cadrul legal în acest sens și obligația autorităților publice locale de a lua măsurile care se impun pentru gestionarea câinilor fără stăpân”, se arată în descrierea achiziției inițiate pentru concesionarea serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpâni din comuna Holboca. Concesionarul căruia i se va delega acest serviciu pe o perioadă de 60 de luni, va trebui să ofere prețul cel mai mic.
Fără capacitate de acoperire, dar eligibil pe hârtie
Conform caietului de sarcini, operatorul are obligaţia să facă dovada că are amenajat un centru pentru adăpostirea câinilor, astfel scutind Consiliul Local al comunei Holboca de cheltuielile de investiţii. Nu se precizează, însă, în niciun paragraf, capacitatea acestui adăpost sau regimul de funcționare, respectiv adăpost în accepțiunea de padoc sau adăpost în sensul unei zone de îngrijire și monitorizare din incinta unui cabinet veterinar.
Totodată, operatorul economic care va depune oferte sau va câștiga licitația are dreptul să invoce susținerea unui unor terți în ceea ce privește îndeplinirea criteriilor referitoare la capacitatea tehnică și profesională, indiferent de natura relațiilor juridice existente între operatorul economic și terțul respectiv. Practic, cabinetul veterinar al omului lui Pamfil, este eiligibil în a depune oferte pentru atribuirea acestui contract, chiar dacă nu îndeplinește condițiile primare pentru a onora înțelegerea, dar poate veni cu o asociere paravan, cu o firmă sau asociație care poate să susțină contractul în calitate de subcontractor.
Obiectul contractului, definit doar atât cât să fie servit
Potrivit codului principal al acestei achiziții, administrația din Holboca este interesată de servicii veterinare, mai mult decât de servicii de ecarisaj și adăpost. Reamintim faptul că serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân era asigurat până acum de către medicul veterinar Filon Ioan Alexandru, dar care nu avea capacitatea necesară de a gestiona întreaga problematică. În cursul anului trecut s-a găsit un artificiu prin care acest veterinar să se poată apropia măcar partial de acest obiectiv. Prin intermediul unor hotărâri, intravilanul comunei Holboca a fost extins pentru a se putea edifica un ansamblu imobiliar compus din locuință, cabinet veterinar și spații comerciale pentru veterinarul de casă al Primăriei Holboca.
Contractul pregătit de primarul Neculai Pamfil este pregătit ca la carte pentru a fi oferit cu dedicație, lucru care se va întâmpla după data de 19 ale acestei luni. În timp ce orașe de talia Curții de Argeș, Vulcan sau chiar Buzău, au concesionat acest serviciu pe sume mult mai mici, pentru o acoperire mult mai mare a acestei problematici, în contracte fiind stipulate servicii de capturare, transport, adăpostire, hrănire, îngrijire a câinilor, adopție sau chiar eutanasiere a acestora, la Holboca se aruncă pe geam jumătate de million de lei pentru …servicii veterinare.