Alin Andrieş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: „Avem o lege adoptată care prevede trecerea de la sistemul anterior la un sistem bazat pe valoare de piaţă. Pe de altă parte va fi o decizie pur politică”

0
99

Ministerul Finanţelor (MF) a început încă de anul trecut o analiză privind impozitul progresiv, discuţia este şi una tehnică şi una politică, dar decizia introducerii acestuia va fi pur politică, a declarat joi Alin Andrieş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, la conferinţa de taxe PwC România.

Totodată, reprezentanţii MF prezenţi la eveniment spun că anul 2024 nu va aduce creşteri de taxe şi impozite, dar este un an al analizelor sistemului fiscal.

„Această analiză (a impozitului progresiv – n. r.) a început de anul trecut şi trebuie să menţionez (…) că genul acesta de analiză are loc în mod continuu, fiindcă sistemul economic, mediul de afaceri este unul foarte, foarte dinamic şi noi trebuie să ne adaptăm şi să identificăm zonele în care trebuie să intervenim. Reforma fiscală pe care ne-am asumat-o are două componente. Are o componentă de eliminare sau diminuare a distorsiunilor generate de un cadru fiscal sau, altfel spus, să creăm un cadru fiscal mai eficient, mai echitabil. Şi aici am început acest proces prin eliminarea unor facilităţi sau distorsiuni, ceea ce va genera un efect pozitiv din perspectiva creşterii veniturilor fiscale, dar şi din perspectiva, să spunem, unui mediu concurenţial mai echitabil. În al doilea rând, întotdeauna discuţia între cota unică sau impozit progresiv este o discuţie şi tehnică, este şi o discuţie, să spunem, politică. La nivelul Ministerului Finanţelor noi avem această analiză. Am discutat pe întreg parcursul, deoarece consultanţa oferită de Banca Mondială, care s-a finalizat printr-un raport, face o analiză a sistemului fiscal şi oferă câteva alternative”, a arătat Alin Andrieş.

El a subliniat că în acest va fi „pace fiscală” şi nu vor avea loc creşteri de taxe şi impozite. Potrivit secretarului de stat din Finanţe, anul 2024 va fi unul important, deoarece, fiind un an electoral, anticipaţiile sunt că vor fi modificări de comportament atât al factorului politic, cât şi al agenţilor economici.

„Măsurile pe care le-am luat în anul 2023 vor avea efectul scontat şi în funcţie de comportamentul agenţilor economici. (…) Indiferent cât de mult le discuţi, la final, creşterea de impozite sau de taxe sau introducerea de noi taxe sau eliminare de facilităţi nu este, să spunem, aplaudată de mediul de afaceri. Finalul primului trimestru este un moment important, fiindcă vom vedea care sunt efectele (măsurilor fiscale – n. r.) şi dacă efectele previzionate sau efectele obţinute sunt în linie cu efectele previzionate”, a subliniat Andrieş.

Pe de altă parte, reprezentantul MF a atras atenţia că de prea multe ori, în trecut, politica fiscală a fost utilizată pentru a diminua anumite probleme structurale în diferite sectoare de activitate.

„În momentul de faţă avem sistemul progresiv sau taxă unică. Mai avem şi analiza din perspectiva impozitării muncii versus impozitarea capitalului. Pe de o parte, impozitarea muncii, ţinând cont de toate contribuţiile obligatorii în România, este mai ridicată decât în alte state europene, iar din perspectiva impozitării capitalului sau a averii, se spune, inclusiv a proprietăţii, nivelul de impozitare este mai redus decât media europeană. De asemenea, discutăm despre legislaţie cu privire la impozitul pe proprietăţi. După cum foarte bine ştiţi, avem o lege adoptată care prevede trecerea de la sistemul anterior la un sistem bazat pe valoare de piaţă. Pe de altă parte, cum să spun, va fi o decizie pur politică şi nu aş vrea să intru în dezbatere ce direcţie va câştiga. Noi vom oferi şi rolul nostru este să oferim fundamentarea tehnică conform atribuţiilor şi conform planului de guvernare. Ministerul de Finanţe este responsabil de politica fiscală şi avem ca obiectiv, pe de o parte, o analiză, pe de altă parte, crearea unui sistem fiscal mai echitabil şi mai eficient”, a mai spus Andrei Andrieş.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments