Bârnova, pe persoană fizică! Primarul-ciocoi le-a furat bârnovenilor banii și i-a transferat în conturile firmelor sale de casă

0
2934

A refuzat să acceseze fonduri guvernamentale sau europene, dar a alocat fonduri supraevaluate de la bugetul comunei Bârnova, pentru investiții fantomă. Deszăpezirea care nu s-a făcut sau igienizarea spațiilor verzi care nu există au topit de la buget peste 1 milion de lei. Banii care trebuiau să acopere niște activități ce puteau fi prestate și de serviciile primăriei,  au ajuns în conturile anumitor firme din siajul primarului Bălan. Mai mulți consilieri locali PNL de Bârnova  s-au întors împotriva primarului, după ce Bălan ar fi folosit instituțiile statului pentru a-i șantaja și a-i ține sub presiune. Din scheletele din dulapul lui Bălan începe să iasă duhul revoltei

Parte dintre consilierii PNL au abandonat interesele de grup ale PNL în prag electoral, sătui de teroarea la care îi supunea primarul Mihai Bălan. În cazul unuia dintre consilieri, Bălan ar folosit instituțiile statului în interes personal. Revolta acestora s-a acutizat în timpul ședinței de CL în care s-a votat bugetul Bârnovei, aceștia susținând fățiș că nu mai doresc să fie în câdășie cu Bălan  și că proiectul de buget este unul special construit pentru a servi primarului în campania electorală de anul acesta.

Mihai Bălan nu le-a susținut proiectele și nu a făcut investiții în comună. Mai mult, relația primarului cu consilierii săi din PNL este una  precară , actualul primar reușind sa-i țină aproape prin amenințări și șantaj. Consilierului Odageriu, care s-a intors impotriva primarului, i-a trimis Bălan controale la magazine de fiecare dată când a vrut să plece. L-a ținut sub teroare !” , susțin voci din cadrul primăriei.

Contractele fără acoperire ale lui Bălan

Înavuțirea personală a primarului Mihai Bălan a primat în fata interesului comunității. O demonstrează până și bugetul pe acest an, aranjat de oamenii lui Bălan astfel încât unele proiecte de investiții să ajungă în portofoliile unor firme de casă.

Despre acest buget  propus de actuala administrație PNL condusă de Bălan, consilierii locali, inclusiv cei din PNL, execepție făcând câteva slugi și parteneri de hoții ai lui Bălan, au spus la unison că este un buget bazat din nou pe risipa banului public. Din taxele și impozitele plătite de bârnoveni se strâng aproximativ 7 mil lei, din care Bălan a găsit imedat cum să-i distribuie , respectiv pentru deszăpezire –  inexistentă în mare parte din comună, plătită unui operator ce nu avea utilajele necesare cu 500.000 lei; servicii toaletare și îngrijire spatii verzi, igienizare, în condițiile în care spațiile verzi lipsesc cu desăvârșire iar echipele de curățenie sunt invizibile – 650.000 lei; mentenanță iluminat public ( becuri schimbate în comună) -350.000 lei; plombare și cârpeală gropi – 2.250.000 lei sau abonamente telefoane – 130.000 lei.

A alocat din bugetul local jumătate de million de lei pe cârpeli de străzi. Acele drumuri trebuiau prinse pe niște finanțări, ca să fie făcute de la zero . Din 7 milioane lei din taxe și impozite, noi dăm acum acești bani pe peticirea străzilor, când acestea puteau fi făcute de la zero fără niciun leu din partea administrației Bârnova. O altă investiție se referă la servicii igienizare spații verzi,spații despre care Bălan spune că se regăsesc în tot ce este pe marginea străzii, acolo unde rigolele și trotuarele sunt pline de gunoaie, zone de care ar trebuie să se ocupe Serviciul de gospodărire al primăriei, nu un serviciu extern contra unor sume exorbitante precum de 650 mii lei. Ședințele se desfășoară fără membri din executiv,  șefi de servicii sau de la achiziții, care să explice ce s-au făcut cu banii. Noi nu știm ce s-a făcut cu banii pentru iluminat. Plătim iluminatul stradal cu 500 mii lei și de 350 mii lei cumpărăm becuri.  Niciodată, executivul nu a venit în fața bârnovenilor cu rapoarte în care să prezinte cum s-au cheltuit banii”, , susține consilierul local PSD, George Tincu.

Viziune zero pentru comună, combinații fără număr pentru clanul Bălan

Lipsa de transparență asupra cheltuirii banilor publici la Primăria Bârnova este atent controlată de Bălan și cerberii săi, care au votat un regulament prin care este interzisă transmisia live a ședințelor de Consiliu Local. În cadrul ultimei ședințe, un cetățean a dorit să filmeze ședința de buget, dar a fost scos cu forța de polițiștii locali aflați în solda primarului Bălan.

Potrivit consilierilor locali, de 4 ani sunt depuse proiecte despre nevoile bârnovenilor, cât și amendamente pe bugetele încropite de Bălan, dar edilul refuză să le supună în dezbatere sau spre aprobarea plenului. Printre proiectele depuse de consilieri se numără asfaltarea unor artere, construirea unei creșe în Vișan, reabilitarea Centrul de Mediu cu destinație de grădiniță, organizarea unui târg al producătorilor locali, extinderea rețelei de canalizare, coșuri de gunoi amplasate pe străzile principale din comună, trotuare, bugetare participativă pentru bîrnoveni sau chiar construirea unui sediu pentru primărie, astfel încât aleșii locali să nu se mai înghesuie în așa-zisa sală de consiliu  care arată precum un antret de casă țărănească.

Bugetul pe 2023 și pe acest an trebuia să fie mult mai mare, bazat pe investiții guvernamentale. Am traversat 2 ani de zile în care PNRR au reprezentat o bună sursă de finanțare pentru toate bugetele comunelor din Iași. La Bârnova se regăsesc într-o pondere foarte mică spre deloc. Am fi putut aduce apa și canalizare pe PNRR, am fi putut renova școlile, grădinițele și dispensarele, așa cum putem vedea în toate comunele din jur, unde sunt șantiere deschise. Am prezentat oportunități de finanțare, dar nu au fost luate în calcul. Pe PNRR s-au deschis finanțări mult mai consistente, dar primarul a pierdut ocazia să arate că este alegerea bună pentru Bârnova, dar au pierdut în primul rând bârnovenii cel mai mult pentru că nu se vor mai întâlni cu aceste proiecte cu co-finanțare zero din partea autorității locale”, a mai punctat consilierul  George Tincu.

Dictatura acestui individ toxic pe care bârnovenii regret că l-au pus la butoane este la final și cu ea și subdezvoltarea în care această comună din Zona Metropolitană a Iașului a fost ținută în mod premeditat.

5 3 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments