Cum va arăta viața de militar voluntar în termen în Armata Română

0
115

Responsabilii politici promit că vor schimba legea și, din acest an, va fi posibilă încadrarea militarilor voluntari în termen. Pentru succesul programului, recruții trebuie să beneficieze de o serie de condiții asemănătoare celor din cazărmile NATO, atrag atenția experții militari.

În Armata Română va apărea până la finalul anului o nouă categorie de personal: militarul voluntar în termen. Cel puțin așa promit responsabilii politici.

Astfel, după ce proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare va fi votat, pe timp de pace cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.

„Înscrierea în program (…) se face în baza unui angajament semnat pe propria răspundere de către solicitantul care a fost declarat apt în urma evaluării psihologice efectuate într-un centru zonal de selecție și orientare și prezintă adeverința medicală, eliberată de medicul de familie, că este «clinic sănătos și nu este în evidență cu boli cronice»“, se arată în proiect.

Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare. La finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, iar apoi centrele militare urmează să îi ia evidență și să îi introducă în rezerva operațională. „Numărul maxim de locuri disponibile pentru pregătirea militară în calitate de militar voluntar în termen se aprobă, anual, prin ordin al ministrului Apărării Naționale, în funcție de fondurile aprobate cu această destinație“, se mai precizează în proiect.

Condiții obligatorii

Analistul militar Aurel Cazacu spune că prin introducerea acestui concept de militar voluntar în termen se are în vedere creşterea cantității şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace.

„A fost o eroare majoră atunci pentru că nu s-a introdus un astfel de serviciu alternativ. Am ajuns să avem jumătate din rezerviștii pe care ar trebui să-i catalogăm. Acum se speră completarea rezervei de mobilizare a Armatei României prin acest serviciu de militar voluntar în termen. Numai că avem câteva probleme. Și sunt probleme mari. În primul rând, vorbim de condițiile de trai ale militarilor. Trebuie adoptat standardul occidental peste tot, în toate unitățile militare. Militarii trebuie să aibă parte de respect, de condiții decente. Așa se și duce vorba despre condițiile de trai din unitățile militare și apar mai mulți doritori. Apoi, foarte important, este vorba de modul în care subofițerii, interfața armatei cu militarii, practic, se poartă cu soldatul de rând. Subofițerul este rotița-cheie a oricărei forțe militare. Fără această piesă, o armată nu funcționează. Dacă nu scăpăm de acei subofițeri care sunt nesimțiți, care înjură, care umilesc, nu facem nimic. Repet, cu minime condiții bune, cu plata aferentă, cu subofițeri care nu umilesc, MApN are toate șansele să-și facă reclamă pentru ca tinerii să vină pentru serviciul de militar voluntar în termen. Și mai este o chestiune, cea a recrutării militarilor profesioniști. Dacă au parte de condiții bune, mulți dintre cei care au optat pentru serviciul de militar voluntar în termen vor decide să rămână în sistem și nu vom mai avea o jumătate de posturi neocupate în MApN“, a precizat analistul Aurel Cazacu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments