În comuna Costuleni, resursele naturale sunt exploatate ilegal, sub nasul autorităților complice. Un proiect pe fonduri europene este pe cale să fie prins într-un scandal privitor la deturnare de fonduri. Firma subcontractată pentru o lucrare de aducțiune apă-canal folosește material de construcții furate dintr-o carieră încropită ad-hoc. Mii de metri cubi de nisip neconform pentru lucrări au fost excavați dintr-un deal al comunei. Lucrarea a fost contractată de o firmă cu profit de 10 milioane de euro în 2022, și subcontractată unei firme care se ocupă cu furtul de resurse naturale pentru lucrări. În timp ce jumătate de deal stă martor al unei exploatări sălbatice, ApaVital se apără, motivând că firma subcontractată a excavat material de lucru… dintr-un șanț
În localitatea ieșeană Costuleni au loc excavații ilegale de nisip pentru o lucrare pe fonduri europene într.un proiect de aducțiune apa-canal derulat de ApaVital. Firma care lucrează în subantrepriza firmei care a câștigat contractul cu Apavital pe acest proiect pe fonduri europene a furat practic un deal prin extracția de nisip, folosind ilegal resursele naturale ale comunei, în ciuda faptului că în caietul de sarcini este stipulat clar faptul că materialele folosite pentru edificarea acestei lucrări vor trebui aduse de executant prin cumpărare de pe piața liberă. În cauză, pare că nu există nicio unitate de monitorizare a lucrării, ci doar firme care au un singur scop- finalizarea lucrării prin orice mijloace și încasarea cașcavalului.
“Fac aceasta excavație cu acordul tacit al Politiei și al primarului. Nisipul pe care îl extrag nu este conform pentru acest tip de lucrare. Practic, executantul și beneficiarul pun bani deoparte din lucrare prin aceste excavații de nisip, iar lucrarea va fi de proastă calitate, ceea ce se va răsfrânge asupra noastră, a consumatorilor finali. Este o fraudă clară cu acest material, care nu știu cum se va regăsi în acte” ne-a declarat Sorinel Caraiman, localnic care a sesizat aceste aspecte și către Poliție și Gărzii de Mediu, dar fără ca aceste instituții să ia vreo măsură până la acest moment.
Deal furat a doua oară, în mandatul aceluiași primar
În anul 2017, Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM) a formulat sesizare penală împotriva celor care au amenajat ilegal o carieră de nisip în satul Covasna din comuna Costuleni, pe o speță comună celei relatate. Firma Telechi din Răducăneni, controlată de afaceristul Gheorghe Telechi, a amenajat ilegal o carieră de nisip în satul Covasna, cu material provenit din cariera ilegală din sat. Și atunci, ca și acum, excavarea nisipului s-a făcut de aceași firmă Telechi, din același deal din care fură acum nisip pentru lucrarea ApaVital. Conform legislației, firmele autorizate și licențiate care extrag nisip trebuie să plătească statului o redevență de 0,5 euro pentru un metru cub, ori Telechi a furat mii de metri cubi de nisip, fără ca vreo instituție dintre cele sesizate să se îndrepte împotriva acestui individ.
„Activitățile miniere se efectuează de către persoane juridice care sunt înregistrate, conform legii, și sunt specializate și atestate în desfășurarea unor astfel de activităţi sau se organizează în acest scop. Întocmirea documentaţiilor tehnico-economice şi expertizele aferente activităților miniere se efectuează și de către persoane fizice atestate în acest scop de autoritatea competentă, conform legii”, se arată de Legea nr.85/2003 cunoscută și ca Legea minelor. Conform actului normativ menționat, exploatarea fără autorizație a resurselor minerale reprezintă infracțiune și se pedepsește și cu închisoarea.
Furt în formă continuată sub nasul Poliției și a primarului
La acea vreme, Telechi a recunoscut că nu deținea licență de exploatare conform legii, aducând în apărarea sa faptul că a fost trimis de primar ca să excaveze nisip pe care îl foloseau la lucrările de pietruire contractate în comuna Costuleni sau în comunele din jur. Firma Telechi SRL a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 1 milion de euro și un profit de doar 500 mii lei, semn că grosul banilor vine din lucrări la negru, din evaziune fiscală și furt de resurse naturale.
“Acolo e o lutărie veche, o groapă de împrumut cum se spune, iar ce spuneți că au extras de acolo e un cuper, nu este nisip bun. Or fi luat de acolo, dar nu cu acordul nostru, ci pe riscul lor. Pe noi nu ne a anunțat nimeni. Eu m-am fript în urmă cu câțiva ani cu un scandal cât casa, când am luat nisip din acel deal pentru lucrările la drumurile comunale, așa că nu mai emit niciun aviz. Din câte am fost informat, dacă se iau material de acolo, acestea se folosesc la o lucrare a ApaVital. Firma care a câștigat această lucrare de la ApaVital este Casrep, care la rândul ei a subcontractat lucrarea către altă firmă”, ne-a declarat Mirică Dodan, primarul comunei Costuleni
Lucrarea din Costuleni fac parte din cadrul contractului de lucrări CL5 – Extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași –axa 3-Iași-Comarna–Costuleni–Dobrovăț–Ciortești-Cozmești – LOT 1 cu o valoare de 141.542.726 lei. Antreprenorul lucrării este Asocierea Casrep S.R.L., DEMATEK WATER MANAGEMENT S.R.L., ABC-CON INTERNATIONAL S.R.L. si OSENERGO ENGINEERING S.R.L.
“Furnizarea materialelor necesare lucrării se face în acord cu oferta tehnică a antreprenorului declarat câștigător. Fișele de Aprobare a Materialelor (FAM-uri), înaintate de Antreprenor, sunt analizate și, după caz, aprobate sau respinse de către supervizorul proiectului (Eptisa România), în funcție de conformitatea cu cerințele contractuale. Din informațiile pe care le-am primit de la antreprenorul lucrării, pe marginea situației expuse, în fapt au fost excavate câteva mașini cu pământ de umplutură – nu nisip – pentru a completa pământul excavat dintr-un șanț”, este răspunsul halucinant al reprezentanților ApaVital.