Doi români din trupele sibianului Horațiu Potra, uciși în Congo. Erau plătiți cu 5.000 de dolari pe lună. Aproximativ 400 de militari români ar fi în țara africană

0
221

Doi români au murit şi alţi patru au fost răniţi în războaiele civile din Congo, potrivit ministerului de Externe de la Bucureşti, relatează Obervator.ro.

Victimele sunt mercenari plecaţi să antreneze armatele locale, iar în spatele operaţiunii stă un fost luptător în Legiunea Străină care îi recruta şi plătea cu 5.000 de dolari pe lună, e vorba de sibianul Horațiu Potra din Mediaș.

În acest moment, spun surse Observator, în Congo sunt peste 400 de români. Cel puțin 20 ar fi mercenari în gruparea condusă de Horaţiu Potra. Creierul misiunii, şi el luptător de profesie, ar avea contract cu guvernul din Republica Democrată Congo, potrivit surselor Observator. Misiunea românilor era să instruiască armatele congoleze să facă faţă grupărilor de rebeli într-un stat sufocat de războaie civile.

Miercuri dimineaţă, în timp ce se aflau într-o tabără improvizată de instruire, au fost atacaţi de o grupare paramilitară M23. Unul dintre colegii lor spune că au ştiut că vor fi atacaţi.

”Ieri dimineaţă la 10.30 m-a sunat un prieten de acolo şi mi-a spus că au văzut cu dornele că aproximativ 1.000 de soldaţi M23 se îndreptau către Sake. Era panicat, l-am simţit imediat şi i-am spus să  ţină capul la cutie şi să se protejeze  Era înarmat. Clar aveau informaţii că vor fi atacaţi”, spune un coleg cu românii din Congo.

Au urmat, povesteşte el, ore întregi de panică şi agonie.

”Au intervenit şi forţele armate congoleze cu un elicopter care a fost şi ăla lovit. Dronele noastre au fost dărâmate, deci clar a fost un atac foarte bine gândit”, spune acesta. ”Ăştia ne mierlesc pe toţi. Cum ne mişcăm cum ne ciuruie capul. Nu ne putem nici evacua de aici. Suntem depăşiţi. L-am pierdut pe Victor printre noi, dintre noi, da. Situaţia e foarte critică aici”, a continuat el.

Echipa Observator a încercat să ia legătura cu Horaţiu Potra, conducătorul acestor trupe. ”Sunt într-o reuniunie nu pot vorbi acum”, a spus el.

”Statul român nu recunoaşte un tip de contract de acest gen, mercenariat. Acţiunea în sine pe care o desfăşoară aceşti români sub comanda lui Potra este una sub semnătră privată”, spune generalul în rezervă, Cristian Barbu.

Ministerul de Externe a anunțat joi că s-a constituit o celulă de criză care urmărește situația din Congo.

”Cu privire la evenimentele recente din Republica Democratică Congo (R.D. Congo), MAE informează că monitorizează cu atenţie situaţia, iar la nivelul Celulei de Criză Interinstituţională (CCI) au fost efectuate demersuri pentru verificarea informaţiilor din teren pe canale specifice”, a transmis, joi, MAE.

Ministerul menţionează că CCI funcţionează în regim de permanenţă, 24/7, de la momentul activării, inclusiv pentru identificarea de modalităţi de sprijin pentru cetăţenii români care se află în eventuale situaţii deosebite.

”Potrivit informaţiilor disponibile la nivelul CCI, la acest moment rezultă decesul a doi (2) cetăţeni români şi rănirea a altor patru (4) cetăţeni români în evenimentele recente din R.D. Congo. Reiterăm faptul că MAE recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo având în vedere că situaţia de securitate din această ţară este extrem de volatilă. Alerta de călătorie pentru R.D. Congo este disponibilă la https://www.mae.ro/travel-alerts/2902”, a anunțat MAE.

Potra, asociat și cu acțiunile Wagner în Africa

Numele sibianului Horațiu Potra a fost legat de cel al mercenarilor Wagner în conflictele din Africa, într-o anchetă Deutsche Welle din ianuarie 2023.

DW scrie într-o anchetă cu titlul ”Luptă mercenari albi în conflictul din Congo?” că diplomații occidentali sunt profund îngrijorați de apariția bruscă a mercenarilor est-europeni în conflictele ce macină Republica Democrată Congo. În ciuda dezmințirilor venite din capitala Kinshasa, abundă zvonurile că aceștia sunt angajați ai celebrului grup rus Wagner, susțin jurnaliștii germani.

Un hotel din apropierea aeroportului internațional din Goma, în estul Republicii Democrate Congo (RDC), Hotelul Mbiza e plin de bărbați albi, înarmați și îmbrăcați în uniforme.

„Sunt zeci, poate chiar o sută de bărbați albi în uniformă”, a declarat un jurnalist local pentru DW.

Jurnalistul a adăugat că soldați ai gărzii prezidențiale congoleze păzesc îndeaproape intrarea în hotel. Aceștia i-au spus că străinii au rezervat toate camerele pentru o perioadă extinsă. „Este acum cartierul general al albilor”, a explicat un soldat de la intrare, care a refuzat să spună mai multe.

Cercurile diplomatice speculează de săptămâni întregi cu privire la semnificația prezenței acestor bărbați înarmați, din Europa de Est, în Goma, pe fondul unei noi runde de lupte în estul RDC. Războiul a izbucnit în primăvara anului trecut, după ce rebelii tutsi din M23 (Mișcarea 23 martie) au cucerit o vastă porțiune de teren de-a lungul graniței cu Rwanda și Uganda, țări vecine.

Armata congoleză a suferit pierderi grele în lupte. Prezența unor bărbați înarmați cu arme albe la hotelul Mbiza a stârnit zvonuri potrivit cărora guvernul ar fi angajat celebrul mercenar rus Wagner Group pentru a ajuta la lupta împotriva rebelilor.

În Africa, mercenarii Wagner au fost angajați pentru a ajuta la lupta împotriva insurgenților islamiști din Mali și a rebelilor din Republica Centrafricană.

Conturile de pe rețelele de socializare din Ruanda ar fi afirmat că mercenarii Wagner se află acum în Congo. Ruanda, pe care Națiunile Unite o acuză că susține rebelii M23 din Congo, este interesată să pună într-o lumină proastă guvernul de la Kinshasa, răspândind zvonuri privind posibile legături cu Grupul Wagner.

Președintele congolez Felix Tshisekedi a negat în mod constant prezența mercenarilor Wagner pe teritoriul țării sale. „Știu că este la modă acum”, declarase el într-un interviu recent, adăugând: „Nu, nu trebuie să folosim mercenari”.

Cu toate acestea, în ianuarie, pe Twitter au început să circule fotografii care arătau cadavrul unui bărbat alb în uniformă de camuflaj, întins în pământ. „Asta li se întâmplă rușilor lui Wagner”, a comentat cineva dedesubt.

Potrivit cercetărilor efectuate de ziarul german Taz, conducerea M23 a confirmat că bărbatul alb a fost ucis în satul Karenga la 30 decembrie. Dar jurnalistul care a vorbit cu DW a subliniat că majoritatea congolezilor chiar nu pot spune dacă bărbații sunt ruși sau din alte națiuni din Europa de Est. Cu toate acestea, congolezii din Goma se referă la mercenari ca fiind „ruși”, făcându-i în mod clar legătura cu Grupul Wagner.

Românii păzesc aeroportul din Goma

Mercenarii români din compania lui Horațiu Potra păzesc acum aeroportul din Goma, susține Deutsche Welle, în timp ce tehnicienii Agemira supraveghează întreținerea aeronavelor. Armata congoleză vrea să se asigure că pista de importanță strategică, aflată la doar câteva zeci de kilometri de linia frontului, nu va cădea în mâinile rebelilor, așa cum s-a întâmplat în timpul ultimului război din 2012. Atunci, luptătorii M23 au jefuit depozitele armatei de pe aeroport, inclusiv rachete cu rază medie de acțiune din Rusia.

În centrul atenției, gruparea lui Potra

O altă fotografie, postată online pe 2 ianuarie de Fiston Mahamba, un jurnalist al portalului de verificare a faptelor Congo Check, a oferit indicii mai concrete, susțin jurnaliștii germani.

În fotografie apare un bărbat alb, mai în vârstă, cu o pușcă de asalt AK-47, stând între doi soldați de culoare, pe șosea, probabil la nord de Goma. Se crede că aceasta este fotografia unui mercenar experimentat din România, pe nume Horațiu Potra.

Acesta a fost membru al Legiunii Străine Franceze în anii 1990 și este cunoscut ca fiind foarte activ în Africa în următoarele decenii. El a antrenat gărzile de corp ale președintelui de atunci Ange-Felix Patasse în Republica Centrafricană și i-a învățat pe insurgenții din Ciad cum să lupte.

De asemenea, el se pricepe și în Congo. În 2002, el l-a contactat pe liderul rebel congolez Jean-Pierre Bemba, care l-a ajutat pe Patasse în Republica Centrafricană vecină, potrivit articolului din taz. Publicația a întrebat mai mulți experți internaționali ai lui Wagner și anchetatori ONU, dar nimeni nu a putut confirma legăturile dintre Potra și Wagner.

Potra, la rândul său, este directorul general al grupului românesc de mercenari Asociația RALF, cu sediul în Sibiu.

Site-ul său web precizează că firma pregătește gărzi de corp pentru VIP-uri, protejează „zone sensibile”, cum ar fi minele, și antrenează forțe speciale. Firma nu a răspuns la solicitările prin e-mail, precizează DW.

Turnul Sfatului a sunat la numărul de mobil postat pe această pagină și a răspuns un bărbat care nu s-a prezentat. Întrebat de conexiunea făcută de DW cu Grupul Wagner, acesta a răspuns precipitat că nu poate vorbi și a închis telefonul.

”Nu sunt în țară, nu pot vorbi acum”, a spus persoana apelată înainte de a închide apelul telefonic.

Numărul de mobil este alocat și unei societăți comerciale din Mediaș: Trans Nobili Rosales, care are ca domeniu de activitate codul CAEN 0116 – Cultivarea plantelor pentru fibre.

Pașapoarte românești la militarii ”albi” care ajung în Congo

Kinshasa a întărit legăturile cu Rusia în ultimul an. Nu mai departe de luna august, ministrul apărării, Gilbert Kabanda, a fost invitat la o conferință de securitate la Moscova, unde a lăudat sprijinul Rusiei.

Moscova, la rândul său, a promis să ajute la echiparea armatei bolnave din Congo cu echipamente militare noi și moderne, în special tancuri, elicoptere și avioane de luptă. Până de curând, promisiunea nu a fost ușor de îndeplinit din cauza embargoului asupra armelor pe care Consiliul de Securitate al ONU l-a impus Congo în 2003, scrie DW.

Conform unei noi rezoluții adoptate de Consiliul de Securitate la 20 decembrie, țările nu mai sunt obligate să informeze ONU cu privire la vânzările de arme sau la sprijinul militar acordat guvernului congolez.

Două zile mai târziu, mercenarii albi cu pașapoarte românești au început să sosească în Goma, iar un angajat al autorității de imigrare din Congo staționat la aeroportul din Goma a declarat că a ștampilat pașapoartele românești ale militarilor albi la sosire.

Armata congoleză are nevoie de tot ajutorul pe care îl poate primi. Forța sa aeriană este formată în principal din avioane rusești vechi. Unul dintre cele două elicoptere de transport atât de necesare s-a prăbușit în acțiune anul trecut. Restul echipamentului, folosit în mod constant în lupta împotriva M23, are nevoie urgentă de întreținere. Dar Rusia are nevoie de armele sale în războiul împotriva Ucrainei. Oferta de pe piața mondială s-a redus și a devenit foarte scumpă.

Potra, dosar de amenințare la adresa directorului Romgaz

Adrian Volintiru, fostul director general Romgaz, l-a denunțat pe Horațiu Potra pentru amenințare, în 2020, după ce fostul membru al Legiunii Străine i-a trimis mai multe mesaje pe telefonul mobil.

Volintiru a renunțat însă la acuzații doi ani mai târziu, acesta precizând că nu a vrut să-i facă rău medieșanului.

În urma anchetei, procurorii au strâns suficiente probe încât să-l trimită pe Horațiu Potra în judecată pentru amenințare.

”În primul rând, la momentul la care a avut loc ultimul termen nu mai eram director general al Romgaz, în al doilea rând știam că omul are doi ani și șase luni cu suspendare și nu am vrut să-i fac rău dacă pot să nu fac rău și în al treilea rând știu sigur că el personal nu avea nimic cu mine (…) De la asemenea persoane, gândiți-vă cine este, nu se poate afla niciodată cine e în spate. Nu mai bat câmpii că nu mai are rost. Nu mai sunt în Mediaș. Am considerat că e OK”, a declarat Volintiru la momentul respectiv.

În anul 2010, Horațiu Potra a fost acuzat de procurori de faptul că a pus bazele unei grupări paramilitare.

Ancheta a fost condusă atunci de șeful BCCO Alba, comisarul Traian Berbeceanu.

După un an, Potra a fost achitat în acest dosar de acuzațiile de trafic de droguri și a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, cu „suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de 4 ani şi 8 luni care constituie termen de încercare”.

Carieră în Legiunea Franceză

Potra a petrecut cinci ani în Legiunea franceză, în urma serviciului militar primind și cetățenia franceză.

După 1997, Potra a început să lucreze pentru Paul Barril, un strateg militar din Paris, apropiat al fostului președinte al Franței Francois Mitterrand, conform Libertatea. Între 1997 și 2002 acesta a desfășurat misiuni în Orientul Mijlociu, iar din 2002 a fost șeful gărzilor de corp ale președintelui Republicii Centrafricane, Ange-Felix Patasse. Acesta din urmă a fost înlăturat de la putere în anul 2003.

Potra a lucrat apoi în toate zonele de război din Africa: Sierra Leone, Ciad, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, după care a fost angajat de Frank Timiș pentru a asigura securitatea minelor sale de aur din Africa.

A fost rănit de opt ori și luat prizonier de două ori. A fost asociat într-o companie care vinde diamante la bursele din Anvers și Tel-Aviv și a desfășurat afaceri imobiliare în sudul Franței.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments