Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător INFP, a vorbit despre riscul de cutremure în țara noastră, la conferința națională ”EȘTI SIGUR, NU EȘTI SINGUR” – 10 motive de încredere prin asigurările în caz de dezastru, organizată în cadrul proiectului România Inteligentă.”Vrancea este, întradevar, pricipala problema majoră. Poate afecta jumătate din teritoriul țării, și nu mă refer doar la valorile de hazard ci și la valorile de risc seismic. Sunt lucruri diferite”, a precizat Dr. Dragoș Toma-Dănilă, Directorul Proiectului Pre-Quake și cercetător Post-Doc la INFP.
„Deocamdată nu avem un algoritm funcțional, la nivelul întregii lumi, de a prezice cutremurele, nici măcar de a prognoza. Deși știm că Vrancea poate produce undeva până la 8 (n.r. magnitudine), capacitatea sursei seismice de acolo. În 1977, cutremurul a avut undeva la 7,4 grade pe scara Richter. Poate să fie mai rău decât în ’77.
Dacă ești în câmp liber și are loc un cutremur, chiar și de magnitudine 8, ar trebuie să fii ok. Ce omoară cu adevărat oamenii și de ce trebuie să ne fie frică sunt clădirile: cum sunt proiectate acestea, cât de vulnerabile sunt la cutremur și, sigur, partea de asigurări, care vine după ce ne-am asigurat viața.”, a spus Dr. Dragoș Toma-Dănilă.