Povestea impresionanta a elefantului Gaba de la Muzeul de Istorie Naturală din Iași

0
192

Elefantul Gaba, o specie indiană cu colţii ascuţiţi, a murit la Iaşi în zona lacului Ciric, în 1834. Fusese adus în Capitala Moldovei de un circ cunoscut al acelor vremuri, însă condiţiile meteorologice de la noi i-au fost fatele mamiferului de mari dimensiuni, acesta murind înainte ca circul să părăsească Iaşiul.

Domnitorul de la acea vreme a Moldovei Mihail Sturza a cumpărat scheletul elefantului pentru a-l depune în palatul său, plătind circarilor 135 de galbeni. Legenda spune că pielea mamiferului fusese luată în prealabil de romii de la periferia Iaşiului, fiind folosită pentru acoperişul unei case.

Elefantul a fost adus, reconstruit aici şi este o piesă foarte importantă pentru noi. Are valoare mare pentru că avem acest schelet care nu este chiar adult, este juvenil, ar mai fi crescut puţin poate, dar un schelet pe care ar fi fost foarte greu să îl obţii astăzi. Este original, atât oasele, cât şi pielea“, au transmis reprezentantii Muzeului de Istorie Naturală.

În prezent, în muzeul ieşean există două reprezentaţii ale elefantului Gaba – scheletul său alături de o reprezentare la scară pe care este montată pielea. Aceasta din urmă, după ce a stat 25 de ani depozitată, a trebuit să fie ţinută şase luni în apă înainte ca un naturalizator german să o poată pregăti.

Datorită faptului că un schelet expus de elefant era rar la vremea respectivă, sala principală de întâlnire din clădirea muzeului a ajuns să poarte, neoficial, numele de „Sala Elefant“.

Din păcate, în momentul de faţă, Muzeul de Istorie Naturală nu este deschis vizitatorilor întrucât clădirea se află în stare avansată de degradare, vizitarea acestuia reprezentând un risc pentru turişti. Din cauza unui litigiu cu privire la proprietarul clădirii, nu s-au putut demara lucrările de reabilitare. Struţi, lei, tigri, cimpanzei, specii de păsări, de peşti, de reptile, de vertebrate şi de nevertebrate, 300.000 de exponate în total, se află în clădirea care datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea.

„Proprietar este statul român prin Primărie, iar noi suntem administratorii de prin 1952 şi ceea ce vedeţi aici este munca atâtor generaţii de universitari care au contribuit ştiinţific la colecţii. Este cel mai vechi muzeu din Principatele Române, înfiinţat cam cu şase luni înaintea Muzeului Antipa. Este mai vechi şi decât universitatea, vă daţi seama, dacă muzeul datează din 1834 şi Universitatea din 1860. Avem lucruri interesante, frumoase, au venit să le vadă turişti din toate ţările, însă din păcate acum stăm în aşteptare“, au mai spus specialistii.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments