Pregătirile pentru alegerile 2024 sunt în toi la Iași. Nume noi apar pe listele partidelor mari, cele mici sunt sub tensiune

0
1798
Alegeri Europarlamentare 2019

Primul tur de alegeri are loc pe 9 iunie motiv pentru care organizațiile județene ale partidelor mari din Iași organizează ședințe pentru a alege reprezentanții pentru europarlamentare.

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, medicul Lucian Eva, este susţinut de PSD Iaşi pentru a fi inclus pe lista partidului la alegerile europarlamentare, el învingându-l la vot, în cadrul filialei, pe actualul europarlamentar Tudor Ciuhodaru.

Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Biroului Judeţean al PSD Iaşi.

Potrivit unor surse din PSD Iaşi, medicul Lucian Eva, manager al Spitalului de Neurochirurgie Iaşi, a obţinut mai multe voturi decât Tudor Ciuhodaru. Aceleaşi surse au precizat că, după vot, Tudor Ciuhodaru şi-ar fi anunţat sprijinul pentru Lucian Eva.

Includerea ieşeanului Lucian Eva pe un loc eligibil pe lista PSD de la europarlamentare va fi luată în discuţie de conducerea naţională a partidului.

Filiala ieşeană PSD nu a anunţat deocamdată numele candidatului la Primăria Iaşi, una dintre opţiunile organizaţiei fiind actualul lider al organizaţiei municipale social-democrate, Bogdan Balanişcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului.

PNL nu a anunțat oficial niciun candidat

O decizie propusa de Vasile Blaga produce rumoare in PNL dar si efecte la nivel teritorial. Practic, liderii filialelor judetene vor fi nevoiti sa candideze la alegerile locale ori pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean ori pentru cea de primar al municipiului resedinta de judet.

Potrivit News.ro, cei mai multi lideri nu vor sa renunte la mandatele de deputati sau senatori pentru o functie locala. Printre cei impinsi sa candideze se afla nume grele din partid precum Dan Motreanu, Lucian Bode sau Alina Gorghiu.

Daca se aplica scenariul, Alexandru Muraru ar urma sa candideze ori la Primaria Municipiului Iasi ori pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean. Insa este greu de crezut ca acesta nu se va afla primul pe lista pentru Camera Deputatilor.

O alta decizie a Biroului Politic National din PNL, mentioneaza ca in cazul candidaților la funcția de președinte al Consiliului Județean sau la funcția de primar al municipiului reședință de județ, care vor obține un scor politic sub scorul filialei județene/municipale, acestia nu vor mai avea sprijinul partidului pentru o eventuală candidatură la alegeri parlamentare.

De asemenea, conducerile filialelor județene care se vor clasa pe ultimele 10 locuri în clasamentul rezultatelor la alegerile europarlamentare din 2024 (media dintre procent și numărul de voturi) vor fi dizolvate. În stabilirea clasamentului se va ține cont de ponderea populației maghiare.

Primarul Mihai Chirica și-a exprimat încă de anul trecut intenția de participa la alegeri pentru un nou mandat.

„În proporţie de 99,9 la sută da, voi candida, din partea aceleiaşi formaţiuni politice (PNL – n.r.). Şi cu acelaşi succes”, declara în august 2023, edilul.

Mihai Chirica a fost desemnat în anul 2015 primar interimar de către PSD, după ce edilul de la acea vreme, Gheorghe Nichita, a avut probleme cu justiţia.

În anul 2016, Chirica a câştigat Primăria Iaşi pe listele PSD, apoi a fost exclus din partid în urma unui conflict cu Liviu Dragnea.

Ulterior, el s-a înscris în PNL, iar la alegerile din 2020 a câştigat Primăria Iaşi din partea liberalilor.

Marius Bodea vrea să fie cu orice preț primar

Senatorul Marius Bodea a fost desemnat de USR în cursa pentru Primăria Iaşi, în urma votului membrilor. El a fost singurul înscris în această cursă, după ce deputata Cosette Chichirău, înscrisă şi ea în competiţie, a demisionat din USR și a creat o noua formatiune politica: Curaj.

Alianța USR-PMP-Forța Dreptei sub tensiune la Iași

Chiar dacă Marius Bodea spune că situația din partid este sub control, unii membrii USR nu sunt de acord sa faca echipa cu membrii PMP Iasi. Monica Berescu a declarat că după şedinţa Comitetului Politic USR de duminica trecută, în care a fost votată alianţa dintre USR, PMP şi Forţa Dreptei, liderul ieşean PMP, Petru Movilă, trebuia să demisioneze imediat din funcţia de city manager al oraşului.

“Am avut un Comitet Politic care a votat această alianţă. Trebuia ca imediat după şedinţa respectivă, demisia lui Petru Movilă să ajungă pe masa primarului Mihai Chirica. Ar fi trebuit să avem deja această demisie“, a afirmat deputatul USR, Monica Berescu.

PMP are război intern

PMP are numeroase probleme în interiorul partidului. Europarlamentarul Eugen Tomac se consideră președintele partidului, însă instanța a arătat că președintele real este Cristian Diaconescu. În vara lui 2023, Autoritatea Electorală Permanentă a tăiat subvențiile către PMP, după ce a constatat că banii erau cheltuiți de Eugen Tomac, care nu are calitatea de președinte.

Eugen Tomac a fost ales președinte PMP la un Congres din 2022, însă Cristian Diaconescu a contestat în instanță acel Congres și prin urmare rămâne președintele partidului până la soluționarea litigiului. Tot Diaconescu a mai arătat și că poartă discuții pentru o alianță cu PNL.

„Din punctul meu de vedere, orice soluție care ar presupune dispariția PMP este exclusă. Nu exclud o alianță cu PNL la alegerile din 2024”, a precizat Diaconescu pentru PS News.

Traian Băsescu, o problemă pentru toți

PMP îl are europarlamentar pe Traian Băsescu, care a fost condamnat pentru colaborare cu Securitatea. Dar USR cu dosarele penale nu mai poate să-l critice acum pe fostul Președinte al României.

Însă Ludovic Orban s-a declarat mereu un anti-Băsescu, iar în 2022 i-a cerut să demisioneze din Parlamentul European. În urmă cu câțiva ani, Băsescu inventase o poreclă pentru Orban: Sică Mandolină. Chiar dacă Băsescu a dispărut de pe scena politică, electoratul PMP încă mai crede în fostul președinte. PMP este un partid construit în jurul imaginii și notorietății lui Băsescu. O simplă declarație a fostului președinte poate schimba soarta alianței sau poate provoca o ruptură în interiorul PMP.

Forța Dreptei este inexistentă

Forța Dreptei este un partid inexistent pe scena politică, condus de un Ludovic Orban care nu mai are credibilitate. Forța Dreptei ar obține 0,6% dacă s-ar vota acum, potrivit unui sondaj INSCOP. PMP ar primi doar 1,3% din voturi, iar USR 11,9%.

Alianța USR-PMP-Forța Dreptei speră să obțină între 6 și 8 mandate la alegerile europarlamentare, ceea ce ar însemna un rezultat de 20%. Cele trei partide nu au șanse să ajungă nici la 15% dacă s-ar aduna procentele din sondaje.

AUR a lansat în toamnă candidații de la Iași dar sunt sub semnul întrebării

Potrivit lui George Simion, presedintele AUR, pe lista partidului se află, în total, 45 de candidaţi. Din zona Moldovei sunt Laura Gherasim, Raisa Enachi, Silviu Gurlui, Cristina Dascălu.

Simion a adăugat că lista a fost întocmită pe baza competenţelor, relatează Agerpres.

„Avem o listă de 45 de candidaţi, dintre care 12 sperăm să ajungă europarlamentari. Credem că e lista cea mai bună. Ea a fost întocmită în ordine alfabetică. Vom stabili ordinea în luna dinaintea alegerilor. În mod cert, lista e condusă de Cristian Terheş, membru al Parlamentului European. (…) Peste 45% sunt femei. Accentul se pune însă nu spre sex sau, cum vor unii, gen, ci pe competenţă: de la studii diplomatice, la specializări pe diferite comisii cum ar fi Justiţie, Agricultură, Transporturi. Sigur, cunoaşterea limbilor străine”, a completat liderul AUR.

Cu toate acestea, numarul mic de membri care a participat la data de 24 Ianuarie l-a enervat la culme pe Simion care a schimbat complet conducerea organizației județene si municipale.

SOS România – Filala Iași un singur candidat cunoscut

Dragomir Tomașeschi a fost prezentat drept președintele Organizației Județene a SOS România, partidul înființat de Diana Iovanovici-Șoșoacă.

„M-am hotărât să muncesc și să lucrez la acest partid. Intenționăm să instaurăm legea și legalitatea în Primăria Iași și în Consiliul Județean. Am experiență politică și administrativă și sunt determinat să le arăt locuitorilor din Iași că se poate face politică în mod corect, cinstit, cu legea în mână”, a declarat Dragomir Tomașeschi. Diana Șoșoacă i-a mulțumit „din suflet că a venit în SOS România și că a acceptat o funcție foarte grea, pentru că Iașul este foarte important”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments