Teodosie a cerut preoților să iasă în stradă: Vrea să arate că are susținere pentru ridicarea la rang de mitropolit/ Sfântul Sinod îl va judeca pe Arhiepiscopul Tomisului pentru răzvrătire și presiune publică

0
104

Preoții constănțeni au fost convocați sâmbătă, la 15:30, în Piața Ovidiu, pentru a susține ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie și, implicit, pe ÎPS Teodosie la rang de mitropolit, așa cum acesta a cerut în nenumărate rânduri, conform surselor G4Media.

Preoții au fost chemați la ordinul arhiepiscopului, prin protopopi și consilieri, prin mesaje directe, verbale, fără să existe mesaje scrise. Convocarea are loc a doua zi după anunțul că Teodosie va fi judecat de Sfântul Sinod pentru răzvrătire, lipsă de disciplină și presiune publică, tocmai din acest motiv: al faptului că cere cu insistență ca Arhiepiscopia Tomisului să devină mitropolie.

Conform surselor G4Media, preoților li s-a spus că trebuie să vină îmbrăcați în haine civile, nu preoțești, împreună cu familiile. Oficial, Teodosie nu recunoaște că se află în spatele convocării preoților, spunând că ar fi vorba de niște ”asociații” care organizează întâlnirea.

Context

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis, vineri, că va discuta „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”, după încercările repetate ale lui ÎPS Teodosie de a deveni mitropolit.

Teodosie conduce Arhiepiscopia Tomisului din 2001, iar prima lui solicitare de ridicare la rang de mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist

  • „În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan. De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, se arată în comunicatul BOR de vineri.

Controversele din jurul lui Teodosie

În vara anului 2006, CNSAS a confirmat faptul că Teodosie a semnat un angajament cu Securitatea și că a scris rapoarte despre colegii săi de liceu. La acea vreme, ziarul fondat de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu îl apăra pe arhiepiscop vorbind despre o „vânătoare de vrăjitoare” și aloca un spațiu larg în care ÎPS Teodosie a avut ocazia să-și scuze fapta și să explice de ce a semnat angajamentul cu Securitatea: ”A fost un jurămînt de credinţă faţă de ţară, nu ca să fac rău cuiva”, declara Teodosie pentru ziarul de casă al fostului primar. Teodosie era foarte apropiat de administrația Mazăre-Constantinescu, potețându-se reciproc.

Teodosie a fost trimis în judecată pentru două dosare de fraudare a fondurilor europene, achitat, iar în prezent este inculpat de DNA Constanța într-un al treilea dosar, pentru cumpărare de influență.

Arhiepiscopul Tomisului s-a remarcat printr-o serie largă de afirmații și acțiuni controversate, a sfidat în nenumărate rânduri conducerea Bisericii Ortodoxe Române și a căutat să rămână în atenția publicului prin poziționări care au stârnit amuzamentul sau revolta opiniei publice din cauza arhaismului lor (fumătorii și femeile nu pot bea agheasmă în timpul menstruației, un bărbat căsătorit cu o femeie divorțată e în adulter, preoții nu pot împărtăși persoanele care trăiesc în concubinaj etc).

Teodosie l-a susținut public pe dictatorul Vladimir Putin după începerea războiului din Ucraina, numindu-l un ”ctitor de biserici” și rostogolește retorică rusă în discursurile publice. În timpul pandemiei COVID-19 a sfidat regulile sanitare, în lipsa de reacție a autorităților, până acolo încât a împărtășit credincioșii cu aceeași linguriță. A organizat un al doilea ”Paște” doar pentru că restricțiile au interzis populației să iasă în seara de Înviere din 2020.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments