Tehnologia aduce la viata indeletnicirile de acum 100 de ani. Lumea digitala intalneste patrimoniul cultural prin MuzeAr, o aplicatie prin care mai multe obiecte folosite de romani in trecut sunt readuse la viata prin tehnologia XR.
Tehnologia aduce la viata indeletnicirile de acum 100 de ani
Practic, prin propriul telefon putem vedea cum era folosita masina de presat ulei, totul intr-un format digital. Proiectul este in premiera la Iasi si reprezinta un prim pas catre tehnologizarea culturii.
MuzeAr te intoarce in timp. Poti vedea ce activitati faceau oamenii in gospodarie dar totul pe o aplicatie pe telefon sau tableta. Pana nu demult, povestile legate de obiectele de la Muzeul Etnografic erau in mare parte, povestite de catre muzeografi, vizitatorii facand doar niste exercitii de imaginatie. Acum, personajele prind viata prin intermediul tehnologiei XR care arata in detaliu cum munceau romanii acum peste 100 de ani.
Victor Munteanu, sef Muzeul Etnografic de la Palatul Culturii Iasi: „Daca o moara de apa sau o moara de vant chiar mai putem sa le vedem functionand, presele de ulei au disparut si nu le-a filmat nimeni. Daca am fi avut filme cum functionau poate ca puneam un monitor. Ne-am gandit cum sa explicam oamenilor ca functioneaza? Avem experienta, ghidaj, explicam vizitatorilor cum functiona. Alergam in jurul lor, dadeam din maini, fugeam. Le aratam ca aici veneau doi gospodari si grinda de stejar cadea pe filetul de lemn. In momentul acesta orice vizitator care detine un telefon nu foarte performant, poate vedea cum fucntioneaza o astfel de instalatie”.
Astfel, o companie de IT a pus toate povestile cap la cap pentru a le transforma din niste idei la o aplicatie care ne arata istoria poporului roman.
Florin Zaharia, Reprezentant Companie: „Ea este o aplicatie destul de simpla. Trebuie scanate niste imagini amplasate langa exponate si atunci totul prinde viata. Vei fi directionat catre exponatele care vor fi animate si vei afla in detaliu toate principiile de executie, cum se producea uleiul inainte, care erau etapele si explicat in detaliu fiecare element continut de catre exponat”.
Deocamdata, aplicatia poate fi folosita pentru trei artefacte de mari dimensiuni aflate in colectia muzeului.
Andrei Apreotesei, Director Complex Muzeal Moldova: „Ne ajuta sa vedem cum functioneaza multe dintre obiectele pe care le vedem de cele mai multe ori muzee dar nu stiam cum functioneaza. Iata ca prin intermediul acestei aplicatii putem descoperi. Si eu am descoperit ca o presa de ulei functioneaza asa si iata ca am reusit„.
Realitatea Augmentata adauga elemente virtuale sau digitale la mediul fizic existent.