Zeci de vieti salvate prin transplant in 2023. 55 de pacienti pot duce o viata normala

0
39

Transplantul salveaza pacientii care fac dializa de doua sau de trei ori pe saptamana. Aceasta interventie este singura lor salvare, iar pentru a fi realizata este nevoie de un donator viu sau unul aflat in moarte cerebrala de la care sa primeasca un rinichi. Doar anul trecut au fost 55 de interventii de transplant.

Zeci de vieti salvate prin transplant in 2023

Sute de persoane cu insuficienta renala asteapta zi de zi sa primeasca telefonul salvator: ca li s-a gasit un donator de rinichi. Situatia se imbunatateste de la un an la altul in sensul in care interventia de transplant nu mai este o noutate. Inca mai sunt cazuri care refuza sa doneze organele insa medicii privesc cu optimism in viitor.

Ionut Nistor, Purt. Cuv. Spitalul Parhon Iasi: „Din aceste 55 de interventii, 38 de interventii au fost transplantati de la donator cadaveric, iar restul de la donator viu. In anul anterior, de asemeni, an foarte activ, au fost 53 de interventii facute de colegii nostri din echipa de tranplant„.

Asta inseamna cam o interventie de transplant pe saptamana.

Ionut Nistor, Purt. Cuv. Spitalul Parhon Iasi: „In continuare este o rata de refuz relativ mare dar cred ca exista o mai mare incredere legata de infrastructura medicala, exista o echipa medicala care are ani de experienta si care asigura o incredere mult mai mare. Este o infrastructura in care s-a investit, o renovare completa a Centrului de transplant cat a Sectiei de Terapie Intensiva si aceste lucruri cresc in increderea in echipa„.

Dupa o interventie de patru ore urmeaza o perioada de monitorizare, iar ulterior trebuie sa mearga la medic pentru a vedea cum evolueaza starea de sanatate.

In fiecare luna este nevoie sa vina la control. Sunt niste analize de rutina care se fac, medicamentele imunosupresoare sunt ajustate si toata viata va lua aceste medicamente sau cat rinichiul rezista„, a completat Ionut Nistor.

Interventiile au fost realizate atat la persoane tinere, cat si la persoane varstnice.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments