Austria deschide ușa României pentru aderarea la Schengen. Ce document a acceptat la București?

0
109

Este o surpriză foarte mare acest gest al Austriei care, ieri după masa, susținea prin vocea cancelarului Karl Nehammer că se opune aderării României la Schengen.

Austria deschide ușa României pentru aderarea la Schengen. Ce document a acceptat la București?

„Avem o provocare austriacă în faţa noastră”, a afirmase Preşedintele PPE Manfred Weber,

La Congresul PPE care are loc miercuri și joi la București a fost adoptat și manifestul electoral al Partidului Popular European, în care este cerută și aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen „cât mai curând posibil”.

„Avem nevoie de admiterea deplină în spațiul Schengen pentru Bulgaria și România, eliminând nu doar controalele aeriene și maritime, ci și controalele la frontierele terestre cât mai curând posibil.

Trebuie să reparăm actualul spațiu Schengen disfuncțional, în special prin consolidarea în continuare a protecției frontierelor externe ale UE și prin prevenirea migrației ilegale către Europa, pentru a realiza un spațiu Schengen sigur și complet, fără controale la frontierele interne”, a subliniat Weber.

Austriecii au declarat că se opun unui astfel de document

Cancelarul austriac Karl Nehammer și delegații partidului său, ÖVP, care participă la Congresul Partidului Popular European de la București, au transmis, inițial, că se opun manifestului electoral al PPE, scrie Kurier.

Energia nucleară și extinderea Schengen au fost desemnate „liniile roșii” pentru Partidul Popular Austriac (ÖVP), notează publicația austriacă.

Întrebat cum comentează că ÖVP se împotriveşte manifestului PPE, preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a răspuns că există „opinii diferite asupra unora dintre chestiuni şi este absolut democratic să le exprimăm”.

Presa austriacă, consultată de Newsweek România, nu ne dădea azi dimineață mari speranțe. Ea anunța că Austria nu va renunța sub nicio formă la veto-ul care ține departe de Schengen România și Bulgaria.

Austria a făcut un pas în spate

Deși, inițial, cancelarul Nehammer anunța că va respinge includerea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen și nu va semna documentul PPE, delegația austriacă pare că a dat înapoi și a votat pentru.

„Delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen. Manifestul a fost adoptat în unanimitate.

Acest vot arată ca blocajul a fost depășit și că, chiar dacă au existat dificultăți, le vom depăși și vom obține aderarea deplină a României la spațiul Schengen.

Manifestul electoral votat mai devreme, care va sta la baza programului politic al Partidului Național Liberal, cuprinde următorul paragraf: „Avem nevoie de admiterea deplină la spațiul Schengen pentru Bulgaria și România, eliminând nu doar controalele aeriene și maritime, ci și controalele la frontierele terestre cât mai curând posibil”, a transmis europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Nicolae Ciucă: „Austria nu a mai votat împotrivă. România trebuie să intre cu drepturi depline în Spațiul Schengen”

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a salutat, miercuri seara, decizia delegație Austriei de a vota pentru manifestul PPE.

„O victorie pentru România, la Congresul PPE: manifestul electoral al Partidului Popular European, care cere aderarea cât mai curând posibil a României la Spațiul Schengen a fost adoptat în unanimitate.

Austria nu a mai votat împotrivă. De la București, astăzi, s-a auzit clar și răspicat în întreaga Europă: România trebuie să intre cu drepturi depline în Spațiul Schengen.

PPE, cea mai puternică familie europeană, adoptă la București manifestul „Europa noastră, o casă bună și sigură pentru popoarele noastre”, a transmis Nicolae Ciucă într-o postare pe Facebook.

Care sunt punctele cheie din manifestul PPE?

PPE susține intrarea deplină în Schengen a României și Bulgariei, ridicând nu doar controalele aeriene și navale, ci și cele la granițele terestre, cât mai curând posibil. Securitatea europeană și siguranța economică a tuturor statelor de pe continent.
PPE va propune crearea cadrului legislativ pentru intrarea în funcție a două noi roluri cheie: un comisar european pe securitate și apărare și altul pentru IMM-uri. Vrem o Europă sigură și prietenoasă în materie de taxe, care sprijină mediul de afaceri.
0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments