Conf. Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași: „Trebuie implementat un concept în România: Medicina bazată pe valoare. Ce îmi doresc să fac în calitate de europarlamentar este să plantez în sistemul sanitar conceptul de onestitate profesională”

0
595

Salvează viețile pacienților din România și din afara granițelor, iar acum a simțit că este timp să facă altceva pentru oameni. Medicul Lucian Eva și-a anunțat, de curând, candidatura la alegerile europarlamentare pentru că vrea să aducă o schimbare în sistemul medical românesc. Manageriază Spitalul de Neurochirurgie „Prof.Dr.Nicolae Oblu” din Iași de ani de zile, unitate care dă o șansă la viață pacienților cu tumori și leziuni grave pe creier. Directorul consideră că experiența medicală și cea de manager va aduce un plus în C.V.-ul său de viitor europarlamentar.

-O candidatură care a surprins întreaga comunitate. Ce v-a determinat să candidați din partea Partidului Social Democrat la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024?

Conf. Dr. Lucian Eva: „Lucrurile au o explicație: eu sunt un om responsabil și vine un moment în viața fiecăruia dintre noi, în care trebuie să dai ceva societății în care te-ai născut și în care ai construit. În ultimii ani, Spitalul de Neurochirurgie, cât și eu personal, am primit mult din partea societății. Doi. Din poziția în care sunt, deși sunt un om împlinit, profesional tot ce doriți dumneavoastră, nu mai pot să schimb lucrurile. E nevoie de ceva mai mult. Opțiunea de a face politică într-un partid așa cum este cel Social Democrat are la bază și structura mea internă. Social-democrația vrem, nu vrem, a produs câteva efecte mari dacă le privim în istorie. Cel puțin pe partea de Sănătate: a crescut salariile medicilor, investițiile făcute în Sănătate. Cele mai mari investiții sunt făcute în guverne social-democrate.

Prin profesia mea de doctor, ai o latură umană profundă de a-ți ajuta semenii, ori asta este tot o idee social-democrată”.

-Cum considerați că vă va ajuta experiența de medic și manager în poziția de europarlamentar?

Conf. Dr. Lucian Eva: „Eu consider că am o capacitate foarte mare de adaptare, iar tot ceea ce înseamnă drumul european al României este clar și faptul că poți accesa de la nivelul comunității fonduri direct de acolo, poți să pui oamenii la un loc, cel puțin pe partea de Sănătate și poți crea premisele unui sistem în care cetățeanul român să fie tratat tot ca un cetățean francez. Asta e una din dorințele pe care le am din momentul în care am decis să mă înscriu în partid.

Foarte important. Eu nu o să-mi las pacienții, pentru că voi rămâne medic în acest spital și voi continua să fac ceea ce știu cel mai bine. Adică să fac Neurochirurgie și să-mi ajut colegii prin noile opțiuni pe care le ai din poziția respectivă.

În Parlamentul European sunt medici din toate țările UE. Noi ne cunoaștem între noi, avem o altă viziune și un mod diferit de a comunica”.

-Fondurile europene au stat la baza dezvoltării inclusiv a sistemului medical românesc. 

Conf. Dr. Lucian Eva: „Datorită comunității europene suntem astăzi unde suntem: avem libertatea de mișcare, de a vorbi liber, de a accesa informații, putem atrage fonduri europene și investiții. Ce îmi doresc eu să fac ca europarlamentar „să plantez” în sistemul sanitar conceptul de onestitate profesională”.

-Credeți că lipsește acest concept în momentul de față?

Conf. Dr. Lucian Eva: „Din experiența pe care o am, cu pacienții care vin din toată țara este o lipsă a onestității profesionale ca și principiu de lucru. Asta dăunează pacientului. În al doilea rând, trebuie ca empatia să primeze, în ceea ce privește tratamentul pacienților. Banii nu lipsesc din sistemul de sănătate din România. Poate nu sunt atât de mulți cum ne-am dori dar să știți că dacă veți sta de vorba cu un francez, medic va spune la fel. Sistemul este subfinanțat, nu are tot ce trebuie.

Având în vedere banii care există în sistemul medical românesc trebuie să avem parte de un sistem medical corect și onest în ceea ce privește pacientul, empatie și transparență decizională.

Un proiect la care țin foarte mult este cel de Chirurgie Radiostatică care trebuie extins în toată România asta dintr-un motiv foarte simplu: Chirurgia Radiostatică este prezentul și viitorul în ceea ce privește partea oncologică, când vorbim de bolile oncologice”.

-Care ar fi cele mai stringente probleme cu care se confruntă sistemul medical românesc?

Conf. Dr. Lucian Eva: „Avem nevoie de construcția de spitale noi. S-a semnat contractul de începerea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgențe din Iași și Cluj, dar lucrurile trebuie continuate. Mai sunt necestiăți în ceea ce privesc unitățile spitalicești din România.

Vorbim și de programe de prevenție, de programe oncologice, de molecule noi, inovative la care pacientul român are dreptul fiind cetățean european să aibă parte cât mai repede cu putință din momentul în care sunt acreditate pe piața medicamentelor. Toate aceste lucruri trebuiesc spuse la nivelul Parlamentului European și să facem în așa fel încât și cetățeanul român are dreptul la un act medical competitiv”.

-Cum a evoluat Spitalul de Neurochirurgie din Iași în ultimul an?

Conf. Dr. Lucian Eva: „Cred că faptele vorbesc de la sine. Spitalul are o adresabilitate din ce în ce mai mare. Avem pacienți din toată țara și toată regiunea de Nord-Est a Europei. Foarte mulți pacienți ajung din Republica Moldova și Ucraina, și accesează serviciile spitalului datorită calității actului medical și a accesibilității acestuia. Inclusiv din punct de vedere financiar pentru că Radiochirugia Stereotactică de tip Gamma Knife este una din metodele de tratament inovative, la care pacienții din Republica Moldova și Ucraina au acces facil, la un preț de cost mult mai bun față de alte clinici din afară. Vorbim și de intervenții chirurgicale care sunt din ce în ce mai complexe.

În ultimii ani, am identificat la nivelul pieței medicale o categorie de pacienți care nu își găsesc rezolvarea sau își găsesc doar parțială în sistemul de Sănătate din România și din regiunea de Nord-Est a Europei. Această nevoie de sănătate pe care am identificat-o la nivelul spitalului a creat premisele a ceea ce se întâmplă astăzi la Spitalul de Neurochirugie. Adică Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică Gamma Knife nu a venit ca o întâmplare. A venit ca o necesitate în întâmpinarea unor nevoi ale pacienților care aveau nevoie de aceste servicii în România.

Numărul de noi pacienți care au nevoie de servicii de radiochirurgie stereotactică este de 7.852 pe an. Dacă mai punem încă 1.400 din Republica Moldova ne ducem la aproape 10.000 de pacienți. Noi tratăm astăzi în jur de 600-700 de pacienți la Iași și vreo 400-500 la București. Adică 1.000 și mai rămân 9.000 care așteaptă și nu își găsesc rezolvarea. O parte ajung să fie tratați pentru că au posibilități să se ducă în alte centre din Europa, o parte se pierd în acestă perioadă. Acest lucru nu este normal. Trebuie făcut în așa fel încât radiochirurgia să fie extinsă și în celelalte regiuni ale țării”.

-În ce orașe ar mai trebui create astfel de centre și ce costuri ar presupune? Își permite statul român să facă astfel de investiții în momentul de față?

Conf. Dr. Lucian Eva: „Pentru a fi eficiente trebuie să deservească 2,5 milioane de locuitori, faceți un calcul și vedeți câte astfel de sisteme ar mai trebui în România. Măcar încă două-trei.

Dorință există și în celelalte centre, e vorba doar de finanțare și sumele nu sunt atât de mari, 15-20 milioane de euro. Radiochirurgia Stereotactică nu se referă doar la Radiochirurgie de tip Gamma, care se oprește până la nivelul celei de-a doua vertebre cervicale. Acolo sunt indicațiile. Vorbim de Cyber knife care poate trata tumori în tot restul corpului. E un braț robotizat.

Noi avem la Iași un proiect, într-o clădire nouă unde avem în vedere un asemenea sistem de Radiochirurgie de tip Cyber knife prin care noi, neurochirurgii, putem trata leziunile coloanei. Vorbim de metastaze sau tumori la nivelul coloanei vertebrale, inclusiv a măduvei spinării. Pot fi tratați pacienți cu patologie oncologică la nivelul plămânului sau oriunde în organism. Tehnologic, el permite acest lucru cu o acuratețe de sub un milimetru. Aproape de 100%, ceea ce înseamnă enorm.

Pe de altă parte, trebuie dezvoltată în România și protonterapia, care înseamnă un proiect mult mai amplu. Trebuie făcut, pe lângă un centru de fizică, ține de fizică nucleară și de fizică teoretică. Nu mai este apanajul doctorilor. Toate țările din Europa au măcar câte un centru.

La acest tip de terapie, prețurile de cost variază între 40.000 -50.000 de euro până la câteva sute de mii de euro. Indicațiile tot se extind pentru că protonterapia înseamnă terapie cu molecule tari. Asta presupune că eliberarea energiei, adică să rupi legăturile dintre particule ai nevoie de o energie foarte puternică și atunci, și radiația rezultată are forța necesară pentru a distruge tumori așa cum sunt osteosarcoamele, care până acum nu își găsesc rezolvarea. În România nu există protonterapia și îndrum pacienții către alte centre.

Există anumite nevoi în sistemul de Sănătate din România care trebuiesc puse pe tapet și trebuie făcute demersuri pentru rezolvarea acestora.

Conceptul Spitalului de Neurochirurgie de lași este de a merge către medicină integrată. Bolnavul când se adresează spitalului cu o patologie, pleacă la final vindecat. Sau pleacă pe picioarele lui, dacă patologia pe care o are îi permite acest lucru.

Nu a găsit nimeni un panaceu universal care să îi vindece pe toți pacienții indiferent de patologie, dar măcar ameliorarea acelei boli este un alt concept care trebuie discutat. Trebuie implementat în România și anume medicina bazată pe valoare. Par teorii dar este viziunea pe care o ai asupra unui întreg sistem. Medicina bazată pe valoare înseamnă că inclusiv achizițiile publice din sistemul de Sănătate se bazează pe plus valoarea pe care o aduc pacientului, nu un altor grupuri de interese. Întotdeauna, de când sunt manager, dacă s-au achiziționat aparate sau dispozitive am avut în vedere ce aduce în plus pacientului asupra căruia va fi utilizat acel aparat. Uneori au fost prețuri de cost mult mai mari față de alte dispozitive, dar nu asta este important, ci acea plus valoare. Și asta înseamnă medicină bazată pe plus valoare.

Un alt aspect al acestui principiu este că toate lucrurile se fac în interesul pacientului. Adică te interesează calitatea vieții pacientului după o procedură medicală. E importantă finalitatea. Și ea în ce se reflectă? În sănătatea populației”.

5 3 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments