Costel Alexe a cerut personal șpaga de la Liberty și a disimulat-o pe o asociație-fantomă

0
145

Reporter de Iasi a analizat 26 de volume ale dosarului in care Costel Alexe este judecat pentru luare de mita in Dosarul Tabla, pe vremea cand era Ministrul Mediului.

Costel Alexe a fost urmărit cu atenție pas cu pas, prin convorbiri telefonice interceptate și întâlniri cu martorii din dosar, toate fiind reconstituite și atestate retroactiv de către Direcția Operațiuni Speciale, folosind poziționarea telefoanelor al căror semnal a fost recepționat de releele operatorului.

„Alexe ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură)”, au spus procurorii. Produsele primite ca șpagă de la Combinatul Liberty Galați au ajuns la ferma familiei Alexe din Sculeni (Iași) prin intermediul unei asociații, Help People and Nature (HPN), a cărei președintă este Raluca Alexe, soția demnitarului ieșean.

Ulterior, după demararea anchetei, familia Alexe și angajații Liberty Galați au încercat să măsluiască actele. „Pentru a-și crea un «alibi juridic» necesar justificării primirii foloaselor necuvenite”, au menționat anchetatorii.

Alexe s-a deplasat la Galați pe 31 ianuarie 2020.

Pe 18 octombrie 2018, Curtea de Justiție a UE a stabilit că România nu și-a îndeplinit obligațiile asumate și că 68 de depozite neconforme nu sunt închise. Printre acestea, halda de zgură de la Liberty Galați. Ministerul Mediului a făcut pe 23 ianuarie 2020 o analiză și a constatat, pe baza raportului APM Galați, că există evoluții semnificative în închiderea haldei de zgură. Timp de două săptămâni, în ianuarie 2020, au avut loc discuții între Liberty și minister pentru agrearea procesului de închidere eșalonată a haldei până la 31 decembrie 2022, iar în 2023 să fie definitiv finalizat acest proces. Pe 31 ianuarie 2020, în vizită la combinatul din Galați au venit mai mulți demnitari, printre care și Costel Alexe, ministrul Mediului. Cu acel prilej, Alexe a discutat cu șefii combinatului despre managementul deșeurilor, halda de zgură, filtrele și programul de conformare – le-a spus procurorilor Ionel Borș, country manager la Liberty Galați. Articolul complet pe Reporter de Iasi

Partidele politice nu îl mai vor pe Costel Alexe pe lista candidaților la alegeri

Având în vedere relatările presei cu privire la activitatea infracțională a inculpatului Costel Alexe, vremelnic președinte al Consiliului Județean, președintele social-democraților ieșeni Bogdan Cojocaru adresează o scrisoare deschisă către Nicolae Ciucă, președintele PNL și președinte al Senatului prin care solicită retragerea sprijinului politic acordat acestuia.

„Stimate domnule Președinte Nicolae Ciucă,
Iașul este unul dintre județele reprezentative ale României, un pol de interes cultural, istoric și economic, care are nevoie de o strategie administrativă clar conturată și de oameni integri care să pună în practică proiecte și investiții importante.
Cu toate acestea, în ultimii ani, despre Iași s-a vorbit cel mai mult prin prisma multiplelor dosare penale ale președintelui Consiliului Județean Iași Costel Alexe.
Sunteți un om de o înaltă probitate morală, cu o carieră excepțională în domeniul militar, un om pentru care principiile și moralitatea sunt cele mai tăioase arme. Activitatea politică la cel mai înalt nivel, în cadrul unuia dintre partidele de tradiție din România, vă obligă să păstrați ștacheta ridicată și în ceea ce privește respectul acordat cetățenilor din toate colțurile țării.
Astăzi, Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal guvernează România pentru a contribui la precesul de modernizare și dezvoltare al comunităților locale, dar și pentru a continua parcursul european al țării în contextul geopolitic actual și cu un trend extremist deosebit de riscant.
În acest context, mesajul meu este unul foarte clar. Iașul, aflat la granița României cu Republica Moldova și Ucraina, are nevoie de lideri preocupați de administrație și nu de gestionarea situației juridice. Presa a dezvăluit astăzi o serie de detalii care fac parte din cele 26 de volume ale celebrului dosar „Tabla” și care atestă faptul că anchetatorii au fost îndreptățiți să îl trimită judecată pe Costel Alexe pentru că a pretins mită, 22 de tone de tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri
de tablă. Acestea au fost folosite la construcția fermei familiei sale din satul Sculeni (Iași). De asemenea, multe dintre documentele de care se prevalează inculptatul Costel Alexe sunt antedatate și contrafăcute. Procesul de corupție va demara la Înalta Curte de Casație și Justiție peste câteva zile, pe 12 martie, unde Alexe va fi judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare.

Stimate domnule Președinte,
Vă solicităm retragerea sprijinului politic acordat inculpatului Costel Alexe. Iașul a fost suficient timp făcut de rușine la nivel național. Aceste lucruri nu trebuie să se mai repete sub nicio formă. Costel Alexe este incompatibil cu funcția administrativă pe care o ocupă. Acesta mai este inculpat și într-un alt dosar în care DNA îl acuză de două infracțiuni de abuz în serviciu la Consiliul Județean Iași, din care una în formă continuată. Aveți posibilitatea să faceți o reparație morală față de ieșeni!” a transmis liderul social-democraților ieșeni Bogdan Cojocaru.

️USR cere retragerea lui Costel Alexe din cursa electorală: probele sunt zdrobitoare, ieșenii nu pot vota corupți care nu-și vor încheia mandatul

„E aceeași situație în care s-au aflat oamenii din Baia Mare cu primarul Cherecheș, sau la Neamț cu pesedistul Arsene, la Vâlcea, la Constanța, cu celebrul Mazăre, și în multe alte județe.
Dezvăluirile publicate astăzi în presa ieșeană lămuresc gravitatea faptelor lui Costel Alexe: a cerut cu gura lui mita venită la pachet, în transporturi cu TIR-ul. Fostul ministru era o amenințare, iar directorii de la Combinatul Liberty s-au executat ca în cel mai murdar caz de șantaj.

Mărturiile îl îngroapă pe Costel Alexe. Probatoriul care demonstrează acoperirea stângace a urmelor, cu acte falsificate, antedatate, îl pun într-o situație penibilă. Avem un om slab care cere voturi de la sute de mii de ieșeni, dar se ascunde în spatele soției, o femeie căreia i s-a pus în față un act de divorț doar pentru ca marele lider politic să-și scape pielea. Și tot n-a reușit!

E umilitor pentru ieșeni să fie manipulați de un partid liberal care se agață de Putere fără să mai aibă nicio busolă morală. PNL a ajuns un partid toxic în România, pentru care principiile de integritate nu mai valorează nimic. În urmă cu patru ani, PNL a urcat pe valul revoltei populare împotriva corupției sistemice și a disoluției statului de drept. În 2024, sfidează opinia publică și ascunde sub preș principiile care i-au permis să ajungă la Putere”.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentProiectul Cicoarei, Iași: detalii despre factorii CUT și POT și coeficientul de integrare al spațiilor verzi în perimetru
Articolul următorFermierul Romică îi face concurență zoologului Don Costelo
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments