Mânăreală înte Vatră și Țurcanu! Monopolul lui Țurcanu continuă la Aeroport, cu o afacere pe care nu o va putea susține decât prin speculă sau evaziune fiscală

0
2241
Doru Turcanu,Romeo Vatra si Costel Alexe

Stăpân pe viață pe Aeroportul Iași! Țurcanu descalifică giganți din domeniul vending machine în baza unei proceduri trucate.

Cine trebuia să câștige, a câștigat. Licitația organizată de RA Aeroportul Iași a fost un bluf. Șapte firme din toată țara și-au prezentat ofertele la ceea ce trebuia să fie o procedură transparentă și corectă de închiriere a 6 spații de amplasare a vending machinelor de cafea și răcoritoare.

Cea de-a opta firmă, din trustul lui Doru Țurcanu, era câștigătoare încă din stadiul de întocmire a caietului de sarcini. Neregulile acestei licitații au vizat felul în care a fost construit caietul de sarcini cu condiții foarte permisive de participare și licitare pe procent din cifra de afaceri, care ulterior se raportează către aeroport.

Raportarea cifrei de afaceri se va face pe baza unei declarații pe proprie răspundere,marele vizionar Vatra, neavand nicio parghie concreta pentru a verifica,daca declaratiile pe propria raspundere a cifrei de afaceri sunt reale. Procentul ofertat de firma câșigătoare, de 70% din cifra de afaceri, este total nerealist, firma lui Țurcanu urmând a fi în mod constant pe minus, în cazul în care nu va opera niște prețuri extrem de mari, in detrimentul celor care vor calatori de pe Aeroportul Iasi.

A fost un bluf de licitație pentru o activitate comercială ce se va desfășura în următorii ani în cel mai mare terminal din România. Prețurile ce vor însoți produsele vor fi cu un adaos de 200% față de cele din sectorul HoReCa. Nu se va respecta niciun sistem concurențial. Măsura lucrurilor va umăriri doar înavuțirea unei găști de liberali care este factor decident în tot ce mișcă în Aeroportul Iași – licitații truncate, pază, comerț, parcări, operatori aeronautici.

Firmele care au participat la licitația trucată de la Aeroportul Iași acuză nereguli în organizarea procedurii, în special în întocmirea caietului de sarcini, după ce o firmă cu o cifră de afaceri net inferioară contacandidaților s-a impus prin mecanisme știute doar de organizatori, în fața unor coloși din industria vendomatelor.

“Neregulile acestei licitații au vizat felul în care a fost construit caietul de sarcini cu condiții foarte permisive de participare și licitare pe procent din cifra de afaceri, care ulterior se raportează către aeroport. Acest mod consider că a fost nepotrivit.
Caietul de saricini a fost public și s-a pornit de la 50eur/mp+ 15% ca procent din cifra de afaceri și s-a ajuns în medie la 50+ 70% ca procent din cifra de afaceri, plus utilitati.
Raportarea cifrei de afaceri, așa cum este menționat în caietul de sarcini care a fost public, se face pe baza unei declarații pe proprie răspundere. Procentul ofertat este total nerealist, având în vedere că trebuie acoperite costuri cu marfa, taxa pe valoarea adăugă, taxa pe zahăr la băuturi răcoritoare, taxa SGR ( n.r schema garanție retur ). Dacă o Cola o să coste 20 lei și scădem 0.5 și 19% TVA și cei 70% către aeroport și plătim și costul mărfii, atunci nu mai rămane nimic pentru utilități, amortizare echipament, costuri operare sau profit. În concluzie, fie o să fie niște prețuri aberant de mari care să pună pasagerul captiv într-o situație în care nu are de ales și asta cam contravine cu concurența ( pentru moment o să fie doar automate în T4, fără spații de retail sau food ) fie “vânzările mici”, fie e un interes mai mare pentru o licitație viitoare pentru spațiile de retail / food și se dorește o “experiență similară în portofoliu”, a declarat unul dinte administratorii firmelor care au participat la licitația organizată de RA Aeropotul SA.

Doi giganți din industria vendomatelor, subclasați de firma care are monopol pe aeroport.

Reamintim faptul că la procedura de închiriere a 6 spații de vending machine în Terminalul 4 al Aeroportului Intenațional Iași au depus oferte de închiriere un număr de 6 firme – Vending Zone (firmă din București cu o cifră de afaceri de 64 milioane lei), La Mattina (Iași – cifră de afaceri 10 milioane lei), Express Caffé (Iași- 24 milioane lei), Healthomat (Iași – cifră de afaceri 2600 lei), Dellmayr Vending & Office SCS (Brașov – cifră afaceri 71 milioane lei), Dac Revolution (București – 840 mii lei)și Eco RBK (Iași – 3 milioane lei).

În urma licitației, firma declarată câștigătoare pentru amplasarea de vending machine în Terminalul 4 al Aeroportului Internațional Iași a fost La Mattina, o firmă din Iași controlată de omul de afaceri Doru Țurcanu și administrată de Andrei Zancianu.

Andrei Zancianu
Andrei Zancianu

Prețul chiriei a ajuns la un procent de 70% din cifra de afaceri.
“Este o nebuloasă cum va plăti această firmă un așa de mare procent, de 70 la sută din cifra de afaceri, dacă vânzările or să fie reale și cât o să coste pentru pasager o apă plată în condițiile în care nu o să fie nicio altă alternativă pentru pasageri, spațiile de retail și resturantele nefiind încă scoase la licitație.

Dacă o apă costă la achiziție 3 lei cu retur inclus, la ce preț se va vinde ca să plăteasca 70% din cifra de afaceri, utilitățile si operarea automatelor. Ori va declara venituri semnificativ mai mici ori va face o apă 30 de lei. Nu iese de niciun fel. O să umfle prețurile să nu cumpere lumea nimic, sperând astfel să ia bani de marketing de la furnizori sau nu fiscalizează și astfel cifra de afaceri va fi mult mai mică. Acum e mai ok, dar o să fie dificil de când vor băgă ăștia direct fiscalizare pe aparate”, a declarat un alt reprezentant al uneia dintre firmele descalificate la licitație.

Abuz de putere la Aeroport
Monopolul pe spațiile comerciale de la Aeroportul Iași a început în urmă cu mai bine de 10 ani, odată cu extinderea Aeroportului Internațional Iași, și implicit construirea terminalului T3 care a creat noi spații comerciale. Moment propice pentru propulsarea afaceristului Doru Țurcanu, care administrează cafenele și restaurante din concernul regelului mall-urilor.

După același model practicat azi la Aeroportul Iași, Țurcanu și fostul director liberal pe atunci, Marius Bodea, au eliminate pe rând toți operatorii care au încercat să funcționeze cu cafenele sau vendomate în incinta aeroportului din Iași. Așa se face că, timp de 10 ani, toate activitățile comerciale din Aeroportul Iași au fost controlate de firmele lui Doru Țurcanu.

Țurcanu este patronul restaurantelor Carbon, Platz Bierhaus, La Ciambella (n.r. foști angajați susțin faptul că în atelierul acestui magazine de panificație colcăie de gândaci, lucru stiut de către inspectorii OPC care vin periodic pentru a-și lua partea leului dintr-o afacere murdară care constituie un pericol pentru sănătatea publică) sau magazinul La Bottega del Pane.

La acest moment, administrator al firmei La Mattina – Caffe Corsini este un anume Andrei Zancianu. Inaintea acestuia, Țurcanu a mai avut două administratore plătite foarte bine doar pentru a fi carne de tun pentru afacerile necurate ale acestuia. Odată ce au rămas însărcinate, acestea s-au dedicat familiei, așa că a venit timpul acestui fotbalist de sală, să își asume asumarea de facto a afacerile făcute la negru de Țurcanu. Punctul forte al lui Țurcanu rămân vandomatele. Pe numarul de la Café Corsini 0728087094, este inregistrata si o alta firma cabineteurgente24.com, care se ocupa de vendomate, din punct de vedere al mentenanței și suportului tehnic.

Ajutor de la stat pentru o firmă cu 6,5 milioane lei cifră de afaceri

În urmă cu 3 ani, Țurcanu se trezește din letargia data de monopolul pe automatele de vending și roabele de bani care îi intră în cont și conștientizează că afacerile cu aparate de vending sunt start-upuri ideale.
În anul 2021, La Mattina SRL anunță finalizarea proiectului ”Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor cu activitate economică în unul din domeniile de activitate prevazute în anexa nr.2” proiect număr RUE 7962 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr 130/2020.
Implementarea proiectului s-a derulat cu finanțare de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și își propunea sprijinirea activității societății lui Țurcanu prin menținerea activității pe o perioadă de minim 6 luni și menținerea/suplimentarea numărului locurilor de muncă față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor, în condițiile în care în anul precedent, Țurcanu avusese înregistrată o cifră de afaceri de 6,5 milioane lei. Valoarea totală a acestui ajutor oferit de stat firmei La Mattina a fost de 725.925 lei.

În timp ce cretinoizii din PNL închid micro-întreprinderile prin măsuri coercitive precum e-factura, tot din această zonă insalubră a politicii vine susținerea acestor vendomate care reprezintă o afacere ilegală din punct de vedere fiscal, în condițiile în care fiecare produs vândut nu este însoțit de bonuri fiscale. De aici și imperiul financiar al unuia precum Doru Țurcanu.

4.3 7 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments