Peștera din România unde s-au descoperit 70 de specii de animale. Ar fi protejată de un vrăjitor

0
96

Peștera din România unde s-au descoperit 70 de specii de animale este una dintre cele mai frumoase din Europa. Legenda spune că un vrăjitor a protejat locul.

Peștera Cloșani se află în partea de nord a Munților Mehedinți, deasupra satului Cloșani, situat în amonte de confluența Motrului cu Motru Sec. Este una dintre cele mai frumoase peșteri din Europa, datorită excepționalelor sale concrețiuni de calcar.

Peștera din România unde s-au descoperit 70 de specii de animale. Ar fi protejată de un vrăjitor

Peştera Cloşani se află la o altitudine de aproximativ 440 metri, iar galeriile sale se desfăşoară pe o lungime ce măsoară puţin peste 1000 metri, pe două planuri orizontale, numite Galeria Laboratoarelor şi Galeria Matei Ghica. Este o peșteră caldă (11,3°C în profunzime), foarte umedă și lipsita de curenți de aer.

Interiorul acestor galerii este impresionant, pereţii interiori fiind decoraţi cu numeroase formaţiuni calcaroase. De-a lungul galeriilor au fost sculptate diverse coloane, flori de calcit, stalagmite şi stalactite, albe sau de diferite nuanţe de roşu.

„Peştera Cloşani nu se poate vizita, pentru că nu este deschisă circuitului turistic. Din informaţiile pe care le am, peştera este mai frumoasă şi interesantă decât Peştera Urşilor. Avem în program să amenajăm accesul la peşteră. Sper să găsim înţelegere pentru că nu se află în administrarea Primăriei Padeş.

Are un statut special. Au fost începute demersurile necesare pentru a fi preluată de Primăria Padeş. Sper că va intra în circuitul turistic şi să poată fi vizitată. Am găsit un timbru cu Peştera Cloşani, din anul 1983.

Acest monument al naturii este deosebit de apreciat. Va fi doar vina noastră, dacă nu vom reuşi să-l punem în circuitul turistic, pentru că are de pierdut comuna Padeş“, a precizat Gabriel Giorgi, administratorul public al Primăriei Padeş.

70 de specii de animale microscopice, descoperite în peşteră

Peştera Cloşani ascunde impresionante formaţiuni sculptate în pereţii calcaroşi. De asemenea, în aceasta au fost găsite zeci de specii de animale microscopice, care au foat studiate şi au făcut obiectul unor experienţe.

„În interiorul Peşterii Cloşani au fost descoperite în jur de 70 de specii de animale microscopice, folosite în diverse experimente de către specialişti, dar şi o specie de lilieci, numita Rhinolophus ferrumequinum (liliacul troglofil).

Datorită tuturor bogăţiilor pe care le ascunde şi care trebuie protejate, acest adevărat monument spelogic nu poate fi vizitat decât cu aprobarea Institutului de Cercetări Speologice Emil Racovita din Bucureşti“, potrivit adevărul.ro.

Legendele Pesterii Cloşani

Meleagurile gorjene sunt încărcate de legende, astfel ca aproape fiecare obiectiv are o poveste, transmisă din generaţie în generaţie. Nu ştim cât din ele au sămânţă de adevăr ori sunt doar rodul imaginaţiei înaintaşilor.

Copiii din sat, care s-ar putea să vă însoţescă în drumul spre Peştera Cloşani, au învăţat istoria locului, aşa că puteţi afla prima poveste ce spune că Domnul Tudor ar fi ascuns în această peşteră arhiva revoluţiei din 1821.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments