Primăria Iași va concesiona serviciul de termoficare pentru 10 ani

0
144

Primăria Iași va lansa, în această primăvară, licitația în vederea concesionării serviciului de termoficare pe o perioadă de 10 ani cu posibilitatea de a prelungi cu încă 8 ani, dar cu anumite costuri financiare pe care să și le asume operatorul privat.

Documentația de licitație a fost întocmită în ultimul an de o firmă de consultanță contractată de municipalitate. Primăria gestionează sistemul de termoficare din august 2021, după plecarea Veolia Energie care a administrat serviciul timp de aproape 10 ani.

Primăria Iași va concesiona serviciul de termoficare pentru 10 ani

În cei peste 2 ani de la preluare, operarea serviciului de către Primărie a fost defectuoasă și s-a ajuns la stadiul în care Iașul a trebuit să contracteze un împrumut de 200 milioane lei doar pentru a încălzi 15% din fondul locativ al orașului, alături de instituții de interes public (școli, spitale etc.). Costurile creditului se ridică la 37 milioane lei.

Astfel, Primăria caută încă de acum aproape 2 ani un nou concesionar al sistemului. Din informațiile APIX.ro, sunt operatori interesați de preluarea sistemului, fiind vorba în special de companii din Israel și SUA care dau târcoale Iașului.

  • În ce condiții va fi încheiat contractul: „Încheierea contractului de delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică – producție, transport, distribuție și furnizare în Municipiul Iași se va face pentru o perioadă de 10 ani contractuali, cu posibilitatea de prelungire pe o perioadă de până la maxim 5 ani în situația în care Delegatul preia parțial sau total sumele aferente contribuției Delegatarului la realizarea investițiilor prevăzute în Anexa 2 la contract (Investiții în SACET). În situația în care contribuția Delegatului la Investițiile Delegatarului depășesc valoarea estimată inițial în Anexa 2, durata delegării poate fi prelungită cu mai mult de 5 ani, dar fără a depăși 8 ani.

Analiza APIX.ro asupra anexei 2 a revelat faptul că, în total, este vorba despre investiții de aproape 85 milioane euro, respectiv: fonduri europene (70,5 mil. euro), Primăria Iași (6,7 mil. euro) și operator privat (6,45 mil. euro).

Marea problemă în perioada următoare pentru municipalitate va fi retehnologizarea CET 2 Holboca: centrala funcționează pe cărbune și va trebui închisă la finalul anul 2025, conform normelor europene. În sezonul de iarnă 2023/2024, Primăria nu a mai pornit centrala de la Holboca pentru a nu mai plăti certificate verzi (impuse de UE pentru poluare). Anul trecut, astfel de costuri au fost de 25 milioane euro.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentVIDEO! Suceava: Un șofer a fost filmat în timp ce se „cinstea” în trafic
Articolul următorDesi BOR interzice, un preot va fi candidat al PNL la Primaria din Tg. Frumos
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments