Se pare ca Justitia îi face dreptate fostului viceprimar Gabriel Harabagiu. În urmă cu două săptămâni, acesta a câștigat procesul intentat de ANI pentru că a semnat un act adițional la un contract între Primărie și firma unde lucrau socrii lui.
„Admite recursul declarat de reclamantul Harabagiu Gabriel Vasile împotriva sentinţei civile nr. 19 din 1 februarie 2023, pronunţată de Curtea de Apel Iaşi – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată şi, rejudecând: Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Harabagiu Gabriel Vasile, în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Anulează în parte Raportul de evaluare nr. 32625/G/II/12.08.2022, emis de Agenția Națională de Integritate, respectiv în ceea ce priveşte reţinerea conflictului administrativ de interese. Respinge excepţia tardivităţii cererii de completare a contestaţiei, ca neîntemeiată.
A apărut raportul expertizei grafice la semnăturile fostului viceprimar Gabriel Harabagiu. Documentul ar putea schimba cursul dosarului „Flux”
Menţine soluţiile de admitere a excepţiei inadmisibilităţii şi de respingere, ca inadmisibilă, a cererii reclamantului de anulare a Raportului de evaluare nr. 35625/G/II/12.08.2022, în ceea ce privește dispoziția de sesizare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infraciunii prevăzute de dispoziţiile art. 301 din Codul penal al României. Obligă intimata-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate la plata către recurentul-reclamant Harabagiu Gabriel Vasile a cheltuielilor de judecată diminuate la suma de 10.000 lei, pentru fond şi recurs. Definitivă. Pronunţată astăzi, 9 aprilie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, este precizat în decizia instanței.
ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la indicii privind săvârșirea, de către fostul viceprimar, a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.
Comunicatul mai specifică faptul că, “în exercitarea atribuțiilor de viceprimar, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru afinii săi de gradul I, și anume a semnat actele adiționale din data de 30 ianuarie 2018, 27 decembrie 2018 și 21 ianuarie 2020 la contractul de închiriere din data de 01 septembrie 2015”.
A fost făcută o expertiză a semnăturilor date de Harabagiu în dosarul Flux
Valoarea principalei probe a procurorilor împotriva sa, semnătura de pe certificatul care atesta că blocul construit de Tudor Cheșcu respectă autorizația, este aprig contestată.
În Dosarul „Flux” au fost trimiși în judecata Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu, alături de alte persoane, ei fiind acuzaţi că ar fi eliberat nelegal certificatul de atestare a edificării pentru clădirea firmei Flux de pe strada Vasile Lupu. Asta, în condițiile în care știau ca imobilul are mai multe etaje, mai multe apartamente, deci nu ar fi respectat autorizația de construire.
Deși ar fi trebuit să existe un singur certificat de atestare, în cazul blocului lui Tudor Cheșcu au existat patru variante, toate purtând totuși același număr de înregistrare. Evident, trei dintre ele trebuiau să fie false, iar a patra, cea care avea să și producă efecte juridice, să ateste un fals. Principala semnătură de pe toate variantele certificatului era cea a lui Harabagiu, la data respectivă viceprimar al municipiului. În baza acesteia, el a fost acuzat de fals intelectual și abuz în serviciu pentru că semnase certificatul de atestare, deși ar fi cunoscut situația reală a imobilului. De asemenea, el ar fi participat la modificările succesive aduse certificatului de edificare, conform ziaruluideiasi.
În lipsa originalului, procurorii au depus la dosar o expertiză grafoscopică efectuată de Institutul Național de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției.