Abia numit in functie, un procuror stagiar a fost suspendat din cauza calitatii de inculpat. Procurorul stagiar trecuse de verificarea conditiei de buna reputatie, desi era inculpat atat la admiterea la INM, cat si la absolvirea INM

0
494

Un procuror stagiar a fost la un pas sa isi inceapa activitatea, desi are calitatea de inculpat pentru ucidere din culpa. Nu s-a intamplat asta in urma interventiei Sectiei pentru procurori a CSM.

Astfel, in urma cu doua saptamani, prin Hotararea nr. 536 din 26 martie 2024, Sectia pentru procurori a CSM dispus suspendarea din functie a procurorului stagiar (caruia nu ii da nici numele, nici unitatea de parchet la care fusese numit), incepand cu data de 1 aprilie 2024, pe motiv ca acesta este trimis in judecata pentru ucidere din culpa. Data la care respectivul procuror ar fi trebuit sa isi inceapa activitatea in functia de procuror stagiar, functie in care fusese numit prin Hotararea nr. 509/21.03.2024 a Sectiei pentru procurori a CSM, dupa ce acesta absolvise Institutul National al Magistraturii (INM), promotia 2022-2024.

Suspendarea din functie a fost dispusa dupa ce Sectia pentru procurori a CSM, condusa de Emilia Ion (foto), a intrat in posesia informatiilor privind calitatea de inculpat pentru ucidere din culpa al procurorului stagiar. Mai mult, dosarul acestuia a trecut de camera preliminara, urmand chiar sa se pronunte sentinta: “Sectia pentru procurori are in vedere faptul ca scopul urmarit de legiuitor prin masura suspendarii din functie este asigurarea desfasurarii cu impartialitate a procedurilor judiciare si asigurarea prestigiului justitiei, scopul masurii de suspendare nefiind unul punitiv, ci mai degraba de precautie si provizoriu, fiind avut in vedere atat interesul public, respectiv asigurarea exercitarii atributiilor specifice de catre procurori asupra carora nu planeaza suspiciuni privind savarsirea unor fapte penale, cat si interesul privat al magistratului, respectiv dispunerea unei masuri pe o perioada determinata, ce garanteaza respectarea prezumtiei de nevinovatie.

In acest sens, Sectia pentru procurori apreciaza ca masura suspendarii magistratului din functie in situatia trimiterii sale in judecata pentru o infractiune de ucidere din culpa este o masura adecvata, fiind capabila in mod obiectiv sa duca la indeplinirea scopului pentru care a fost instituita si este un instrument necesar pentru desfasurarea cu impartialitate a tuturor procedurilor judiciare, neputand fi ignorata natura si gravitatea faptei retinute in sarcina sa”.

Apararea procurorului nu a convins

De partea cealalata, procurorul stagiar a incercat sa convinga CSM ca nu se impune suspendarea sa din functie, iar asta intrucat calitatea sa de inculpat nu poate sa aduca atingere prestigiului profesiei, in conditiile in care este vorba despre o fapta comisa inainte de a dobandi functia din magistratura. In plus, procurorul a aratat ca a trecut de etapa verificarii conditiei de buna reputatie, atat la admiterea la INM, cat si la absolvirea INM, chiar daca si in aceste momente avea aceeasi calitate de inculpat:

A aratat, in esenta, ca nu se impune suspendarea sa din functie intrucat fapta pentru care este inculpat nu ar putea sa aduca atingere in vreun fel prestigiului profesiei de magistrat. In acest sens, a apreciat ca dispozitiile legale privind suspendarea din functie a unui magistrat trimis in judecata au in vedere situatia in care un magistrat comite o infractiune detinand deja respectiva demnitate, intentia legiuitorului nefiind aceea de a aplica suspendarea celui acuzat de comiterea unei infractiuni anterior dobandirii oricarei functii in sistemul judiciar. S-a facut precizarea ca dumnealui a fost admis dupa efectuarea verificarilor privind buna reputatie, atat cu ocazia admiterii la Institutul National al Magistraturii, cat si cu ocazia absolvirii Institutului, desi avea calitatea de inculpat intr-un dosar de ucidere din culpa. De asemenea, au fost atasate solutii adoptate in practica Sectiilor Consiliului Superior al Magistraturii si o solutie de speta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in raport de care s-a apreciat ca este obligatorie realizarea unui calcul al oportunitatii aplicarii masurii suspendarii sale din functie, cu atat mai mult cu cat o astfel de apreciere s-a realizat si in cazurile de practica amintite care vizau savarsirrea cu intentie a unor infractiuni de catre magistrati aflati in functie la momentul comiterii faptelor”.

In final, asa cum am vazut incercarile procurorului stagiar de a scapa de suspendarea din functie au esuat, apararea sa fiind respinsa.

Prezentam hotararea Sectiei pentru procurori a CSM:

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments