Bicicletă full suspension vs hardtail: ce să alegi?

0
145

Când vine vorba de biciclete de munte cross-country, alegerea între una hardtail sau o bicicletă full suspension depinde de mai mulți factori. Primul ar fi bugetul și preferințele tale, urmate de tipul de teren pe care obișnuiești să mergi și, în final, de experiența și stilul tău de pedalat.

Acum, înainte de a aprofunda avantajele și dezavantajele acestor două tipuri diferite de biciclete MTB, iată o scurtă introducere asupra ambelor.

O bicicletă de munte hardtail are un cadru fără suspensie spate, așa că se bazează pe suspensia sa față pentru a amortiza orice impact cauzat de terenul neregulat, precum și pentru a garanta confort și control în timpul mersului.

O bicicletă de munte cu suspensie completă are atât sisteme de suspensie față, cât și spate. Această absorbție a șocurilor pe spate permite o experiență de pedalat mai confortabilă și mai lină. De asemenea, îmbunătățește tracțiunea roților pe terenuri dificile și neregulate, ceea ce oferă un control și stabilitate mai bune.

Acum, aruncă o privire la avantajele și dezavantajele acestor două tipuri de MTB!

Hardtail – Pro

  • Eficiență

În general, bicicletele hardtail garantează o performanță mai bună atunci când vine vorba de mersul pe terenuri netede și urcări pe terenuri accidentate, datorită lipsei suspensiei spate și a cât de ușoare sunt, ca urmare. Transferul de putere este, de asemenea, mai simplu, ceea ce îl ajută pe biciclist să atingă viteze mai mari și să economisească energie.

  • Greutate

În același interval de preț, bicicletele hardtail sunt considerabil mai ușoare decât cele cu suspensie completă.

  • Mai rapide pe urcări și pe teren neted

Datorită greutății și eficienței lor ușoare, bicicletele hardtail sunt perfecte pentru urcare și mers pe piste ușoare.

  • Întreținere

Bicicletele hardtail necesită de obicei mai puțină întreținere, deoarece au mai puține componente în mișcare, ceea ce le face mai ușor și mai ieftin de reparat.

Hardtail – Contra

  • Mai puțin confort pe terenuri neregulate

Lipsa suspensiei spate poate face experiența de pedalat puțin inconfortabilă pe terenuri stâncoase, tehnice sau neregulate, deoarece absorbția șocurilor nu va fi suficient de eficientă.

  • Mai puțină tracțiune și control la coborâri

Deoarece nu au suspensie spate pentru a amortiza impactul și pentru a menține tracțiunea pe terenuri accidentate, bicicletele hardtail nu garantează controlul și stabilitatea în coborârile rapide și provocatoare.

  • Mai puțină absorbție a șocurilor

Un alt dezavantaj de a nu avea suspensie spate este că îngreunează aterizarea după sărituri, deoarece oprește bicicleta să amortizeze corect impactul.

  • Confort general mai puțin în timpul călătoriei

Deoarece nu există suspensie spate, absorbția șocurilor depinde de roți, de întregul cadru și de șa. Dacă suferi de dureri de spate, nu este recomandată o bicicletă hardtail.

  • Mai puține opțiuni de reglare

Cu o bicicletă hardtail, singura opțiune pe care o ai este fie să faci modificări asupra reglajului suspensiei, fie să schimbi întregul sistem de suspensie.

Bicicleta full suspension – Pro

  • Confort și control

Suspensia spate a bicicletei full suspension este ideală pentru absorbția șocurilor, garantând o experiență de pedalat mai confortabilă și mai lină, în special pe piste tehnice și teren accidentat. Permite o tracțiune, control și stabilitate mai bune.

  • Performanță mai bună la coborâre

Bicicletele full suspension sunt grozave în coborâre, deoarece păstrează tracțiunea pe terenuri neregulate. Acest lucru duce la o călătorie mai rapidă și mai sigură.

  • Versatilitate

Bicicletele cu suspensie completă sunt mai versatile și se adaptează mai bine la diferite terenuri și stiluri de condus. Cele mai noi modele, fie că e vorba de o bicicletă de damă sau una pentru bărbați, funcționează bine în urcușuri și sunt destul de eficiente, în același timp, și mai performante pe zone tehnice, sărituri și obstacole.

  • Mai sigure pentru cicliștii începători

Pe terenuri provocatoare care necesită tehnică avansată de mers, o bicicletă cu suspensie completă îți oferă mai multă încredere și siguranță dacă tocmai ai început să practici această disciplină de ciclism. Te ajută să aduni suficient curaj și abilități pas cu pas. Acest lucru are ca rezultat o experiență pozitivă și entuziasm de a urca din nou pe bicicletă.

5 3 votes
Article Rating


Articolul precedentDrumul spre noua ta casă începe vineri la Salonul Imobiliar Palas
Articolul următorImagini dureroase de la priveghiul lui Costel Corduneanu! Soția lui, Grațiela, sfâșiată de suferință. Femeia nu s-a dezlipit de sicriul lui
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments