După cum este de așteptat, cea mai disputată primărie va fi cea a municipiului Iași. Mihai Chirica (PNL) și Bogdan Balanișcu (PSD) sunt candidații desemnați ai celor două partide aliate la nivel național, dar adversare la nivel local. Din partea altor organizații, se cunosc deja unii dintre ceilalți competitori: Marius Bodea (ADU), Tudor Ciuhodaru (AUR), Cosette Chichirău (România ECO) și Andrei Ciuhodaru (REPER).
Celelalte patru orașe sunt împărțite în mod egal de PNL și PSD, în ceea ce privește numărul de primari.
Care este lista candidatilor din partea PSD-PNL pentru alegerile locale? Nume surpriza pentru anumite comune
În cazul liberalilor, primarii Marius Pintilie (Pașcani) și Ioan Alexa (Podu Iloaiei) candidează pentru un nou mandat, avându-i ca principali adversari pe Dumitru Pantazi (fost primar) și, respectiv, Marius Grădinaru (ambii PSD). Primarii PSD din Hârlău (Radu Curcă) și Târgu Frumos (Ionel Vatamanu) vor, de asemenea, să mai petreacă patru ani în fruntea administrației, ei fiind contracandidați de Constantin Cernescu (fost primar PSD, înainte de 2020) și, respectiv, Neculai Zugravu (ambii PNL), scrie Ziarul de IAsi.
Situația candidaturilor în mediul peri-urban și cel rural
În Zona Metropolitană Iași (ZMI) sunt, în prezent, 26 de comune, conform asociației ZMI. Cu excepția comunei Rediu, ceilalți primari actuali vor reprezenta PNL sau PSD în alegeri, cu avantaj pentru liberali (18 față de 7 primari). La Rediu, liberalii vor merge pe mâna lui Cristi Condrea, iar social-democrații cu Elvis Mocanu. Sursele ZDI nu ne-au oferit o informație clară cu privire la candidaturile PSD în Miroslava și Ungheni, iar, în cazul liberalilor, la Țigănași.
În celelalte 67 de unități adminstrativ-teritoriale, nu este clar dacă există o problemă cu candidatura lui Constantin Zaminiscu (primarul PNL de la Probota) – ZDI nu a putut obține în weekend o informație precisă cu privire la acest lucru, inclusiv primarul fiind evaziv în discuția telefonică cu reporterul ZDI. Tot în cazul PNL, nu există încă o confirmare certă cu privire la numele candidatului pentru comunele Brăești, Ciohorăni, Lungani și Tătăruși. În context, amintim că primarul PNL din Brăești a fost racolat de PSD, iar celelalte trei localități sunt puternice fiefuri social-democrate, iar primarii în funcție câștigă alegerile, de regulă, la un scor covârșitor. De exemplu, în 2020, primarul Costel Iosub din Tătăruși a câștigat alegerile cu 93% – aproape 2.000 de voturi față de cele 150 ale contracandidatului liberal. În situația candidaților PSD, ZDI nu a obținut o informație certă cu privire la candidatura pentru Primăria Horlești.
Alegerile locale se vor desfășura pe 9 iunie, odată cu cele europarlamentare. De astăzi, toate partidele intră oficial în pre-campanie, iar, din 9 mai, în campanie electorală.
https://stzdiprodwesteu.blob.core.windows.net/zdiprod/2024/04/UAT.pdf