Cea mai bună dronă de la Olimpiada Națională de Mecatronică a fost construită de studenții TUIASI

0
25

Studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au obținut mai multe premii la cea de-a XII-a ediție a „Zilelor Educației Mecatronice – Olimpada Națională de Mecatronică”. Cea mai bună performanță a tinerilor a avut loc la secțiunea unde au avut de construit o dronă care trebuia să fie stabilă, să parcurgă un traseu și să preia un colet pe care să-l transporte și să-l depoziteze. Acolo, echipa a luat locul I.

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București a găzduit anul acesta cea de-a XII-a ediție manifestării în perioada 23 – 26 aprilie. Organizatorii spun că evenimentul este cea mai importantă manifestare la care studenții își pot verifica și testa competențele, prin participarea la concursuri de programare a sistemelor industriale, de realizare și programare a roboților mobili și a dronelor în aplicații de viteză și trasee cu obstacole. De asemenea, sunt organizate expoziții cu realizările de excepție ale studenților specializărilor de mecatronică din țară și din străinătate.

Cea mai bună dronă de la Olimpiada Națională de Mecatronică a fost construită de studenții TUIASI

Au luat parte la probele competiției studenți de la nouă universități din țară, inclusiv de la TUIASI, iar concursul a avut șase secțiuni: Sisteme mecatronice, Roboți mobili – Line-Follower, Roboți mobili – mini sumo, Sisteme mecatronice de zbor fără pilot, Realizări în domeniul mecatronicii și Realizări în domeniul mecatronicii – aplicații Matlab.

„Alături universităţi au fost și companii importante din domeniu care doresc să-și prezinte activitatea pe care o desfășoară și importanța multidisciplinarității mecatronicii în companie. Transmitem mulțumiri firmei QuartzMatrix SRL, sponsorul echipei TUIASI, sponsorului concursului, firma BOSCH, implicată în organizarea evenimentului şiFacultăţii de Inginerie Mecanică şi Mecatronică a UniversităţiiNaţionale de Ştiinţăşi Tehnologie Politehnica Bucureşti, organizatorul principal”, au transmis reprezentanții TUIASI.

La secțiunea Sisteme mecatronice, echipa TUIASI formată din Nicolae Muntean, Costin Ilcoşi Mihai Mura (rezervă) s-a clasat pe locul IV, obținând o mențiune. Echipele participante au trebuit să asambleze, să calibreze și să pună în funcțiune un sistem mecatronic industrial, să identifice și să remedieze anumite defecțiuni, să programeze funcționalitatea sistemului într-un limbaj industrial specific automatelor programabile, totul în acord cu cerințele și constrângerile impuse de comisia concursului.

Aceeași poziție a fost obținută și de echipa formată din Damian Lupu şi Radu Mironescu la Roboți mobili – Line-Follower. La Sisteme mecatronice de zbor fără pilot, echipa formată din Mihai Acsinte și Iulian Bazatin s-a clasat pe primul loc, obținând premiul I.

„Concursul de roboți mobili a urmărit identificarea și premierea celor mai bune echipe studențești de proiectanți și programatori de platforme mobile autonome (roboți mobili). O echipă se va prezenta în concurs cu un singur tip de platformă cu care va participa la toate probele. Echipele trebuie să proiecteze, să realizeze și să programeze aceste platforme, respectiv trebuie să implementeze cele mai adecvate strategii de control pentru a putea parcurge traseele în mod optim: să depășească corect toate obstacole și să parcurgă traseele în timpul cel mai scurt. Este interzisă participarea în concurs cu platforme achiziționate din comerț. Fiecare echipă trebuie să poată demonstra paternitatea platformei de concurs”, au precizat reprezentanții TUIASI.

La secțiunea Roboți mobili – mini sumo, tinerii Radu-Constantin Mironescu și Damian Lupu au primit locul al doilea, în timp ce la Realizări în domeniul mecatronicii – aplicații Matlab, Dragoş Secară a reușit să intre pe podium, pe locul al III-lea

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments